Switala18 06.04.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 WitamBuduje w tym roku domek letniskowy. Robię fundament monolityczny częściowo (80%) lane w ziemie i (20%) szalowane nad ziemią.Pytanie moje jest następujące:Jak zaizolować taki fundament ?Ziemia jest gliniasta i dość podmokła.Czy dawać styropian czy tylko czarna folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 06.04.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Zrobić tak, jak jest w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 06.04.2019 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 LukasZ jak bym miał projekt gotowy to nie było by tematu. Ja robię według własnego projektu który sam wymyśliłem. Dlatego pytam się jak wykonać izolacje pionową fundamentów monolitycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.04.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Dlatego jest coś takiego jak projektanci i projekty. To że budynek nie wymaga pozwolenia nie oznacza że nie ma być zgodny z przepisami , zasadami wiedzy i takie tam. Fundamentu wylanego w ziemię nie da się poprawnie zaizolować anie przeciw wodzie ani cieplnie. A jak chcesz to jednak wykonać po zalaniu odkopujesz, czyścisz, tynkujesz (rapujesz) i możesz przystąpić do izolowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 06.04.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Dokładnie tak.Chcesz wydać x tyś złotych na dom, z którego będziesz chciał być zadowolonym i będziesz chciał, żeby był bezpieczny.Zainwestuj trochę pieniędzy w projekt. Tu na forum możesz zaczerpnąć pomysły, skonsultować jakieś koncepcje. Ale nikt z doradzajacych nie będzie brak odpowiedzialności, za to, co zrobisz. A projektant, któremu zapłacisz owszem.Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 07.04.2019 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Jajmar dziękuje ci za odpowiedz z odkopaniem fundamentów . Zastanawiam się czy może nie kopać szerzej i od ziemi puścić szalunku żeby nie kopać na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.04.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 A nie lepiej zrobić płytę fundamentową ? Musisz mniej kopać, co jest ważne przy glinie i podmokłej glebie. Mam dom na płycie i polecam takie rozwiązanie, też ma na działce glinę. Znajomi zaczeli obok budowę i widzę ile mają problemów z wodą w wykopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Switala18 11.04.2019 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Ale przy płycie trzeba wymienić grunt przynajmniej na metr. U mnie jest ten problem ze ciężko dojechać dużym autem a tym bardziej z koparka która załatwiła by kwestie wykopu a przynajmniej na metr musiał bym wybrać ziemie i zasypać piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts