Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa szpary

Recommended Posts

Tak, dobrze to oceniasz. Coś jest nie tak i na pewno producenci mogliby to poprawić.

Tylko czy to jest niezbędne.. ? Z punktu widzenia dążenia do maksymalnej szczelności: TAK.

Czy to jest zdrowe i uzasadnione? Nie wiem. Pamiętam za to pewną niemiecką markę, która w standardzie dostarczała bramy z "kratką wentylacyjną" przez całą szerokość panela (na polski rynek dawali uszczelkę która to zaślepiała).

Reasumując: szczelina wygląda źle. Natomiast wg mojej wiedzy jest to złożone prawidłowo, zgodnie z instrukcją. Są producenci, którzy dają dodatkowe uszczelnienie montowane na ścianie które trochę ratuje tą sytuację..

Czy masz podstawy do reklamacji? A jaką szczelność deklaruje producent Twojej bramy? Zapewne jak większość: znikomą...

Cytat
Tylko czy to jest niezbędne.. ? Z punktu widzenia dążenia do maksymalnej szczelności: TAK.

Latem, zimą itp. po co ma wiać szparami? Tym bardziej że jest to w bryle domu. Współczynnik jak wszędzie, inny na panelach inny na całości bramy. Przedmiotowa brama ma 5x2,3 więc troche ciepła ucieknie zimą samą bramą a do tego te "dziury". Irytuje mnie ta "fachowość" rzemieślników.

tinjap napisał:
Latem, zimą itp. po co ma wiać szparami? Tym bardziej że jest to w bryle domu. Współczynnik jak wszędzie, inny na panelach inny na całości bramy. Przedmiotowa brama ma 5x2,3 więc troche ciepła ucieknie zimą samą bramą a do tego te "dziury". Irytuje mnie ta "fachowość" rzemieślników.

Może to zakładana wymiana powietrza? Ja nie wiem co projektant konstrukcji miał na myśli: celowo zostawiał nieszczelność, czy może mu wyobraźni zabrakło. A może księgowy współdziałając z marketingowcem odrzucili uszczelkę, która w niektórych konstrukcjach jest montowana na nadprożu (w miejscu gdzie u Ciebie widać siatkę i klej, czyli najprawdopodobniej i tak nie byłoby jak poprawnie zamontować tej uszczelki).

Współczynnik U (tzw "przenikalność cieplna"?) jest zupełnie innym współczynnikiem niż przepuszczalność powietrza. To dwa niezależne, ale jakże pożądane parametry.

Wklej tu deklarację właściwości użytkowych swojej bramy.

tinjap napisał:
Czemu nie?

Obniżałeś nadproże styropianem? Ja nie wiem co jest pod siatką. Listwę z uszczelką montuje się kołkami do nadproża. Nie podejmuję dalszej dyskusji - nie wiem jaką masz bramę, jakie ona ma przyjęte rozwiązania konstrukcyjne, jak wyglądał otwór u Ciebie. Mówię tylko, że spotykałem bramy, które mają takie "przypadłości" i nie jest to wadą montażu.

Jeśli masz wątpliwości wyślij te materiały do producenta. On będzie wiedział lepiej i jeśli "tak ma być" to może wniosek klientów sprawi, że zechce coś w tym temacie zmienić. A jeśli jest źle, to wskaże co konkretnie poprawić

Cytat
Ja nie wiem co jest pod siatką

styrodur XPS- więc kołek powinien utrzymać się

Cytat
nie wiem jaką masz bramę

producent regionalny

Cytat
spotykałem bramy, które mają takie "przypadłości" i nie jest to wadą montażu.

hm to tak jak by okno np taki HS miało "dziurę" przy uszczelnieniach-bo sie nie da.

Cytat
Jeśli masz wątpliwości wyślij te materiały do producenta

był oglądał mało sie przejął -zalecił wklejenie gąbki :mad:

tinjap napisał:
styrodur XPS- więc kołek powinien utrzymać się

producent regionalny

był oglądał mało sie przejął -zalecił wklejenie gąbki :mad:

Ja kołki wkręcam jedynie w stałe materiały.

Regionalny - masz odpowiedź... masz chociaż jakiś papier na potwierdzenie parametrów bramy? Nawet jeśli, to zapewne przepuszczalność powietrza (szczelność!) bramy będzie w klasie 2, może 1 (najsłabszej) więc wszystko zgodnie z "ofertą"

Jaka cena bramy taka i jakość!

Porządne bramy mają jak już napisano blendę przykręcaną do nadproża i na niej uszczelkę. Tutaj zastosowano najtańszą możliwą wersję gdzie nawet wał ze sprężynami nie jest połączony z prowadnicami pionowymi. Może jeszcze jest tylko 1 sprężyna skrętna? Zdaje się, że jest też tylko 1 "bieżnia" w prowadnicy poziomej? To najbardziej budżetowe rozwiązanie...

Jednym słowem - klient dostał to za co zapłacił. Ale było taniej niż Wiśniowski, Krispol, Nice, Novoferm czy Hormann, prawda?

A żeby nie było, że się tylko "pastwię" to można przeciąć uszczelkę na górnym panelu przy samej uszczelce pionowej. Zauważalnie poprawi to szczelność.

Cytat
Porządne bramy mają jak już napisano blendę przykręcaną do nadproża

nie pozostaje nic innego jak to przykręcić

Cytat
Tutaj zastosowano najtańszą możliwą wersję gdzie nawet wał ze sprężynami nie jest połączony z prowadnicami pionowymi.

Nie wiem czy to jest różnica gdy sa oddzielnie te elementy. Dla mnie brama jak brama ma działać ale być w miarę szczelna - bez "szpar"

Cytat
Może jeszcze jest tylko 1 sprężyna skrętna?

Dwie spręzyny, dwie omegi,

Napęd Hg1000 na łańcuchu

tinjap napisał:
nie pozostaje nic innego jak to przykręcić

Nie wiem czy to jest różnica gdy sa oddzielnie te elementy. Dla mnie brama jak brama ma działać ale być w miarę szczelna - bez "szpar"

Dwie spręzyny, dwie omegi,

Napęd Hg1000 na łańcuchu

Najpierw musisz taką listwę dokupić. A nie sądzę by ten producent to miał w ofercie, bo może po wizycie by zaproponował..

Brama zapewne jest "w miarę szczelna" w rozumieniu jej producenta. Być może dostałeś nawet od niego odpowiednią deklaracją właściwości użytkowych a przy uczciwym podejściu miałeś możliwość się z nimi zapoznać przed zakupem (np. w materiałach informacyjnych).

Także - "mentalnie" przyznajemy Ci rację - szpary które widać na zdjęciu w dzisiejszych czasach nie są pożądane. I albo producent to zmieni, albo następni inwestorzy będą narażeni na taki zawód po zakupie..

Jak doraźnie, szybko i bezkosztowo poprawić to co masz napisał już bwojtek.