Jakusdeska 07.04.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Szukam optymalnych rozwiazan do ogrzania domu z bali przeniesionego z kurpi na nowe fundamenty betonowe w latach 80. Trzy kwestie: Izolacje sciany, podlogi, ekonomiczny prosty system ogrzewania. Tak by w zime moznabylo przyjechac na ferie, weekend, sylwestra itp. Kilka istotnych informacji z dokumentacji - dom ma 60m2 -80m2 uzytkowej z poddaszem - dom z bali 12cm, elewacja drewniana z zew. - fundamenty z betonu - podlogi z desek na legarach 10x10 na slupkach ceglanych - sciany czesciowo tynkowane na listwach ( pod tynkiem jest chyba trzcina) - kominek otwarty - dach eternit, papa - szambo, pompa, hydrofor, terma w malej piwnicy. - 8 okien drewnianych pojedynczych z okiennicami Wilgoci w domku brak. Z rzeczy, ktore przewiduje to - wymiana pokrycia dachowego plus ocieplenie poddasza ( welna lub konopie/ drzewo) - wymiana okien na nowe drewniane Mam dylemat co z podlogami i scianami. Myslalem o izolacji od wewnatrz ( welna konopie/ drzewo) tylko nie jestem przekonany czy zrywac obecny tynk ( ok 8cm) czy klasc na to co jest. Pod tynkiem jest chyba trzcina. Oraz jaka grubosc izolacji wybrac przy takim domku Pod deskami w podlodze jest jakas dodatkowa plyta ok 5cm i nie wiem czy zrywac i cos klasc czy starczy to co jest. Ostatna rzecz to jak ogrzewac caly dom. Sypialnie sa na poddaszu. - zwykle grzejniki elektyryczne/ klimatyzator - kominek i rozprowadzenie ciepla do pokoi ( to jest klopotliwe nocami jak sie nie doklada drzewa) - ocieplenie podlogowe chyba odpada bo sa deski - pompa ciepla ( nie znam tematu ) lub inne ? Remont chce rozlozyc na ok 3 lata. Bede wdzieczny za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts