Radek.s 08.04.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam, jestem nowy na forum więc na wstępie cześć wszystkim. Mam następujący problem. Posiadam na działce studnię wykonaną z betonowych kręgów. Studnia była przez wiele lat nie używana ze względu na to że działka też po którymś włamaniu do domku przestała być używana. W tym czasie w studni zebrał się piach/muł i w chwili obecnej jest w niej ok. 30cm wody. Do studni podłączyłem abisynkę i z jednej strony działa (napływ wód jest bardzo szybki mimo jej niskiego stanu) z drugiej zaciąga też piach więc woda jest bardzo zamulona - do podlewania by się nadawała jednak ma służyć do pojenia koni i np. obmycia rąk. Z tego co wyczytałem to jedną z opcji jest oczyszczenie studni z mułu, jednak nie jest to rozwiązanie długotrwałe. Drugą opcją nad którą się zastanawiam to wbicie w dno studni 2-ch rur z dziurkami (jedna w drugiej np. fi 160 i 120) na głębokość 2-3 metry tak żeby wystawała ponad aktualny poziom mułu ok. 50cm. Czy takie rozwiązanie zdałoby egzamin? W internecie widziałem filmy na których wykorzystuje się takie rury do kopania studni (przy użyciu szlamówki) jednak nie do pogłębienia studni kręgowych. W chwili obecnej głębokość studni to około 6-7 metrów. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.04.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 A co stoi na przeszkodzie aby szlamówką i rurami fi 160 schodzić głębiej ? , mam studnię kopaną i zeszłego lata wody do podlewania starczało na 5 minut więc decyzja i wierceniu nowej studni i po 2 dniach byłem na 6,5 metra a woda już od 3,20cm , teraz pompa o wydajności 4 kubików na godzinę może pracować cały dzień a lustro wody stoi na tym samym poziomie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.s 09.04.2019 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedź. No własnie nie byłem pewny czy nie ma jakiś przeciwwskazań dlatego wolałem się upewnić. Wypróbuję takie rozwiązanie i za jakiś czas wrzucę info czy się udało, może komuś taka informacja się w przyszłości przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metylek 05.06.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Udalo sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts