Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty OSB na strychu. Bezpośrednio na jętki i wełnę?

Meon

Recommended Posts

Witam,

muszę ogarnąć strych, a mianowicie wyłożyć go płytami osb.

Poddasze mam standardowo - patrząc od dołu do góry: płyty gk, folię isover, 15 + 15cm wełny na przekładkę.

Na strychu mam jętki a pomiędzy nimi właśnie jedna warstwa wełny.

Wełna wchodzi może z 2-3 cm pod jętki. Tzn one wystają nad wełnę ;)

Teraz chciałbym po prostu całość wyłożyć płytami OSB nad wełną.

Myślałem, że mogę po prostu tak zrobić, jednak czytając internety natknąłem się na opinie, że:

-trzeba zrobić lukę pomiędzy wełną a płytami osb (jakieś dodatkowe łaty na jętki)

-trzeba dać folię pod osb

-trzeba robić luki pomiędzy płytami..

Czy cokolwiek z tego to prawda? Jeśli tak to co, jeśli nie, to macie jakieś rady dot mojej pracy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję!!

Między wełną a płytami powinna znaleźć się szczelina conajmniej 2-3cm. Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku jest również ponawiercanie OSB w siatce kwadratu np. 25x25cm otworfy fi 18-20. Pozwoli to na umożliwienie parze wodnej swobodnego odpłynięcia. W przypadku gdy para wodna natrafi na zimne osb nastapi wykroplenie stad też stosując otwory umożliwiasz parze wodnej swobodne odpłynięcie.

Dodatkowo warto rozwarzyć zastosowanie wełen hydrofobizowanych (zabezpieczonych w procesie produkcyjnym przed wilgocią) np. toprock Super czy superrock.

https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

https://www.rockwool.pl/produkty/superrock

Między wełną a płytami powinna znaleźć się szczelina conajmniej 2-3cm. Najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku jest również ponawiercanie OSB w siatce kwadratu np. 25x25cm otworfy fi 18-20. Pozwoli to na umożliwienie parze wodnej swobodnego odpłynięcia. .............

zamiast pisać co się wie i na siłę wciskać reklamę swoich produktów, warto się zastanowić i wiedzieć co się pisze. To jest podłoga, po grzyba ta szczelina i te dziury? Wełna już jest, folia paroizolacyjna tez jest, zastanów się co piszesz.

ak więc tyle ile ludzi, tyle opinii
nie do końca, większość to handlarze i za wszelka cenę próbują wcisnąć swój produkt, nie zwracając uwagi na to co już zostało napisane i to, ze ktoś już tego produktu nie potrzebuje.

kładź normalnie te płyty OSB na jętki. a jak bardzo chcesz, to zrób sobie durszlak z tej podłogi w/g zaleceń handlarza.

zamiast pisać co się wie i na siłę wciskać reklamę swoich produktów, warto się zastanowić i wiedzieć co się pisze. To jest podłoga, po grzyba ta szczelina i te dziury? Wełna już jest, folia paroizolacyjna tez jest, zastanów się co piszesz.

Folia paroizoacyjna przeważnie nie jest 100% szczelna. Nawet nad "suchymi" pomieszczeniami duża różnica temperatur może powodować wykraplanie od spodu płyt.

Wiercenie dziur albo przynajmniej zostawienie ~2cm szczelin między płytami jest jak najbardziej wskazane, żeby nie zaczęły puchnąć albo gnić.

Trzeba też szczególnie przyłożyć się do szczelnośći folii przy wyłazie na strych, żeby ciepłe i mokre powietrze nie wchodziło pod OSB.

nie do końca, większość to handlarze i za wszelka cenę próbują wcisnąć swój produkt, nie zwracając uwagi na to co już zostało napisane i to, ze ktoś już tego produktu nie potrzebuje.

kładź normalnie te płyty OSB na jętki. a jak bardzo chcesz, to zrób sobie durszlak z tej podłogi w/g zaleceń handlarza.

Jeżeli nad tym pomieszczeniem mamy strych który jest nieogrzewany to osb będzie znajdowało się w strefie niskich temperatur. Folia paroizolacyjna nie daje 100% szczelności. Z doświadczenia wiem że w takiej konstrukcji pustka między wełną a osb i nawiercanie OSB jest wskazane. Często na osb wykrapla się woda i potem zaczynają gnić, a stosując otwory umożliwiamy parze swobodne ujście. Nie ma znaczenia jaka wełna zostanie użyta bo przy każdej powinna zostać zastosowana szczelina. Kwestie produktów hydrofobizowanych napisałem dla następnych osób które będą czytałytego posta, bo uważam że warto rozważyć takie produkty.

Edytowane przez Tomek W