jajmar 11.04.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]429100[/ATTACH] Wczoraj dostałem od architekta taki rysunek. Co wy na to? Z 3pretów cienkich o których mówil bedąc na budowie nagle zrobiło sie 6x18mm Ale co to jest za element , pokaz to na jakimś rzucie stropu bo tak cięzko coś wywnioskować Edit. Dla mnie bardzo dziwne to zbrojenie co by to nie była za belka. Namieszane prętów #12, #16, #18. Strzemiona wg mnie powinny być 4 cięte. Zagęszczenie przy podporach chyba strzelane nie liczone. Nie rozumiem tych odgiętych pretów do polowy belki. I jeszcze te 4# 16 góra , to się daje na ujmny moment ktory w takiej belce nie występuje. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 11.04.2019 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale co to jest za element , pokaz to na jakimś rzucie stropu bo tak cięzko coś wywnioskować Edit. Dla mnie bardzo dziwne to zbrojenie co by to nie była za belka. Namieszane prętów #12, #16, #18. Strzemiona wg mnie powinny być 4 cięte. Zagęszczenie przy podporach chyba strzelane nie liczone. Nie rozumiem tych odgiętych pretów do polowy belki. I jeszcze te 4# 16 góra , to się daje na ujmny moment ktory w takiej belce nie występuje. Tego nie ma na schemacie stropu. Tą belke chcemy dolac i posunąć pod strop o wymiarach 6x7m bo sie ugiął i jest obawa przed awaria. Co do górnych prętów to też uważam ze sa niepotrzebne Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez wisnia579 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.04.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 ^^ Tą belkę to rzeczywiście projektował architekt Ty sie lepiej zapytaj kim on naprawdę jest bo uprawnień konstruktorski to zapewne nie ma , a jak ma to powinni je mu odebrać Tak jak pisał jajmar prety odgiete do połowy wysokosci przekroju pracującego na ścinanie to jakieś nieporozumienie , nie po to odgina się pręty aby je kotwić w połowe belki . Poza tym najbardziej potrzebna nośność na ścinanie jest przy podporze , tak działają siły scinajace w belce wolnopodartej . Poza tym te pręty 4 fi 16 to z jakiego powodu ? Jak mu sie nie miesci w belce 6 pretów fi 18 to moze dac 4 prety fi 25 i beda przynajmiej na jednym poziomie. Jeszcze jedna sprawa gdzie bedzie podparta ta belka? jezeli klasycznie na koncach to te konce w ogole nie maja strzemion a tam powino ich byc najwiecej bo sie przekroj belki zmniejsza , jak dla mnie to jakiś amator projektował ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.04.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Tego nie ma na schemacie stropu. Tą belke chcemy dolac i posunąć pod strop o wymiarach 6x7m bo sie ugiął i jest obawa przed awaria. Co do górnych prętów to też uważam ze sa niepotrzebne Wzmacnianie nietaniejącego stropu żelbetem to nieporozumienie. Tak czy siak pokaż wreszcie ten rzut i zaznacz gdzie planują to wzmocnienie dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Rysunek zbrojenia belki wygląda na bardzo dziwny..6 prętów fi 18 wewnątrz strzemiona szer .21 cm ... (gęsto).Odgięcia prętów - dziwne !!Po co są te podcięcia na górze belki na obu końcach belki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.04.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Podcięcia są dlatego że tam jest wieniec pod stropem i chciał go ominąc. Powiedz mu aby zamiast odgiętych prętów dał gęściej strzemiona, a prety odgięte zamienił na ciągłe dołem (czy tam niedociągniete do podpory) i jak się da to pręty zrobić w jednym rzędzie, a jak nie wychodzi to niech ci napisze minimalna odległość drugiej warstwy bo robiąc z tych rysunków to zrobisz ja w połowie belki w wystarczy przekładka 16 mm(troche mało, ale przy wibrowaniu będzie ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 11.04.2019 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Dokladnie. Tam jest ominiecie wienca. Nie moge wrzucic zdjec z tel. Ale jak bede przy komputerza bo zostawiam w pracy to wrzuce z oryginalnego 4m garazu i poszerzonego. Lapy mi opadaja ze natrafilem na takiego goscia. Pomylil sie tez z kominem bo wyszedl w koszowej i od tamtej pory myslalem ze juz na szczescie koniec przygod z nim poza papierkami. Co do tej belki to jest szansa jeszcze ze zmiesci sie z 10cm szersza. Ja gosciowi juz wogole nie ufam i dlatego szukam pomocy i podpowiedzi na forum. Ogolnie fajnie ze upewniam sie ze ten gosc nie zna sie nie tylko moim zdaniem ale chce jakos wybrnac z tego problemu i dopiero pozniej sapac sie do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 11.04.2019 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Wzmacnianie nietaniejącego stropu żelbetem to nieporozumienie. Tak czy siak pokaż wreszcie ten rzut i zaznacz gdzie planują to wzmocnienie dać. Co masz na mysli z tym nietaniejacym stropem bo nie rozumiem. Foty wrzuce jak bede przy komputerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Dzisiaj już nie odgina się prętów zbrojenia głównego. Odpowiednie zagęszcza się strzemiona i wykonuje z lepszej stali.Wylanie takiej belki raczej nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.04.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Co masz na mysli z tym nietaniejacym stropem bo nie rozumiem. Foty wrzuce jak bede przy komputerze sory istniejącym miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.04.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Potwierdzam powyższe.Praktycznie trudne do wykonania wzmocnienie istniejącego stropu monolityczną belką żelbetową.W tym przypadku - niemożliwe - brak prawidłowej dokumentacji dotyczącej wzmocnienia i brak ekipy która to może "z głową" wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia579 12.04.2019 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Jezeli np nadproze nad brama garazowa bierze na siebie nacisk i ma 5m rozpietosci to niby dlaczego taka belka mialaby nie pomoc? Jezeli chodzi o prace wykonawcze to nie ma z tym problemu. Problem jest ze stworzeniem projektu. W salonie mam strop 7x5m podparty na jednej scianie nadprozem nad tarasowym 4.5m, na drugiej kolejne duze okno 3m a na trzeciej jest w polowie podciag 3m i na czwartej tez i wszystko jest ok. Dodatkowo nad nim idzie 3scianki z silki i brak problemu.Mam rzut gotowego projektu z poszerzonym garazem z 4 do 6m od innego inwestora i roznica jest w zageszczeniu pretow siatki dolnej z 18 do 15cm i z 15 do 12cm. Cenna uwaga dla mnie jest zageszczenie strzemion przy podporze i zwrocenie uwagi na dolne a nie gorne prety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 12.04.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Mam rzut gotowego projektu z poszerzonym garazem z 4 do 6m od innego inwestora i roznica jest w zageszczeniu pretow siatki dolnej z 18 do 15cm i z 15 do 12cm. Cenna uwaga dla mnie jest zageszczenie strzemion przy podporze i zwrocenie uwagi na dolne a nie gorne prety Kogo obchodzi inny projekt? Nie potrafisz wstawic fragmentow swojego? Masz chyba kierownika budowy, ktos chyba te twoje stropy projektowal? Czy Janusz ze Zdziskiem z glowy robili? Jest blad w projekcie to taki problem rozwiazuje sie z OC projektanta. Kierownik dal ciala to z OC kierownika. I tyle w tym temacie, wszystko inne to gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.04.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Kogo obchodzi inny projekt? Nie potrafisz wstawic fragmentow swojego? . Wg mnie nie ma takiego projektu a realizacja w dużej mierze zahacza o samowolę stąd brak dokładnych rysunków. Niestety budownictwo jednorodzinne w PL nadal w dużej mierze oparte jest na budowaniu wizji inwestora a nie zgodnie z "planem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.04.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Jezeli np nadproze nad brama garazowa bierze na siebie nacisk i ma 5m rozpietosci to niby dlaczego taka belka mialaby nie pomoc? Jezeli chodzi o prace wykonawcze to nie ma z tym problemu. Problem jest ze stworzeniem projektu. W salonie mam strop 7x5m podparty na jednej scianie nadprozem nad tarasowym 4.5m, na drugiej kolejne duze okno 3m a na trzeciej jest w polowie podciag 3m i na czwartej tez i wszystko jest ok. Dodatkowo nad nim idzie 3scianki z silki i brak problemu. Mam rzut gotowego projektu z poszerzonym garazem z 4 do 6m od innego inwestora i roznica jest w zageszczeniu pretow siatki dolnej z 18 do 15cm i z 15 do 12cm. Cenna uwaga dla mnie jest zageszczenie strzemion przy podporze i zwrocenie uwagi na dolne a nie gorne prety No to nie ma problemu. Wszystko masz i pewnie dobrze masz. Masz kierownika budowy i masz Architekta - projektanta konstrukcji. Korzystaj z gotowego innego projektu i czekaj na efekty ..... A szczerze to zleć rozwiązanie problemu projektantowi konstrukcji a nie szukaj takich porad na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts