Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podparcie stropu. Prosze o pomoc

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]429100[/ATTACH]

Wczoraj dostałem od architekta taki rysunek. Co wy na to? Z 3pretów cienkich o których mówil bedąc na budowie nagle zrobiło sie 6x18mm

Ale co to jest za element , pokaz to na jakimś rzucie stropu bo tak cięzko coś wywnioskować

Edit.

Dla mnie bardzo dziwne to zbrojenie co by to nie była za belka. Namieszane prętów #12, #16, #18. Strzemiona wg mnie powinny być 4 cięte. Zagęszczenie przy podporach chyba strzelane nie liczone. Nie rozumiem tych odgiętych pretów do polowy belki. I jeszcze te 4# 16 góra , to się daje na ujmny moment ktory w takiej belce nie występuje.

Edytowane przez jajmar

Ale co to jest za element , pokaz to na jakimś rzucie stropu bo tak cięzko coś wywnioskować

Edit.

Dla mnie bardzo dziwne to zbrojenie co by to nie była za belka. Namieszane prętów #12, #16, #18. Strzemiona wg mnie powinny być 4 cięte. Zagęszczenie przy podporach chyba strzelane nie liczone. Nie rozumiem tych odgiętych pretów do polowy belki. I jeszcze te 4# 16 góra , to się daje na ujmny moment ktory w takiej belce nie występuje.

Tego nie ma na schemacie stropu. Tą belke chcemy dolac i posunąć pod strop o wymiarach 6x7m bo sie ugiął i jest obawa przed awaria. Co do górnych prętów to też uważam ze sa niepotrzebne

Edytowane przez wisnia579

^^

Tą belkę to rzeczywiście projektował architekt :) Ty sie lepiej zapytaj kim on naprawdę jest bo uprawnień konstruktorski to zapewne nie ma , a jak ma to powinni je mu odebrać;)

Tak jak pisał jajmar prety odgiete do połowy wysokosci przekroju pracującego na ścinanie to jakieś nieporozumienie , nie po to odgina się pręty aby je kotwić w połowe belki . Poza tym najbardziej potrzebna nośność na ścinanie jest przy podporze , tak działają siły scinajace w belce wolnopodartej . Poza tym te pręty 4 fi 16 to z jakiego powodu ? Jak mu sie nie miesci w belce 6 pretów fi 18 to moze dac 4 prety fi 25 i beda przynajmiej na jednym poziomie. Jeszcze jedna sprawa gdzie bedzie podparta ta belka? jezeli klasycznie na koncach to te konce w ogole nie maja strzemion a tam powino ich byc najwiecej bo sie przekroj belki zmniejsza , jak dla mnie to jakiś amator projektował .....

Tego nie ma na schemacie stropu. Tą belke chcemy dolac i posunąć pod strop o wymiarach 6x7m bo sie ugiął i jest obawa przed awaria. Co do górnych prętów to też uważam ze sa niepotrzebne

Wzmacnianie nietaniejącego stropu żelbetem to nieporozumienie. Tak czy siak pokaż wreszcie ten rzut i zaznacz gdzie planują to wzmocnienie dać.

Podcięcia są dlatego że tam jest wieniec pod stropem i chciał go ominąc.

Powiedz mu aby zamiast odgiętych prętów dał gęściej strzemiona, a prety odgięte zamienił na ciągłe dołem (czy tam niedociągniete do podpory) i jak się da to pręty zrobić w jednym rzędzie, a jak nie wychodzi to niech ci napisze minimalna odległość drugiej warstwy bo robiąc z tych rysunków to zrobisz ja w połowie belki w wystarczy przekładka 16 mm(troche mało, ale przy wibrowaniu będzie ok)

Dokladnie. Tam jest ominiecie wienca. Nie moge wrzucic zdjec z tel. Ale jak bede przy komputerza bo zostawiam w pracy to wrzuce z oryginalnego 4m garazu i poszerzonego. Lapy mi opadaja ze natrafilem na takiego goscia. Pomylil sie tez z kominem bo wyszedl w koszowej i od tamtej pory myslalem ze juz na szczescie koniec przygod z nim poza papierkami. Co do tej belki to jest szansa jeszcze ze zmiesci sie z 10cm szersza. Ja gosciowi juz wogole nie ufam i dlatego szukam pomocy i podpowiedzi na forum. Ogolnie fajnie ze upewniam sie ze ten gosc nie zna sie nie tylko moim zdaniem ale chce jakos wybrnac z tego problemu i dopiero pozniej sapac sie do niego.

Potwierdzam powyższe.

Praktycznie trudne do wykonania wzmocnienie istniejącego stropu monolityczną belką żelbetową.

W tym przypadku - niemożliwe - brak prawidłowej dokumentacji dotyczącej wzmocnienia i brak ekipy która to może "z głową" wykonać.

Jezeli np nadproze nad brama garazowa bierze na siebie nacisk i ma 5m rozpietosci to niby dlaczego taka belka mialaby nie pomoc? Jezeli chodzi o prace wykonawcze to nie ma z tym problemu. Problem jest ze stworzeniem projektu. W salonie mam strop 7x5m podparty na jednej scianie nadprozem nad tarasowym 4.5m, na drugiej kolejne duze okno 3m a na trzeciej jest w polowie podciag 3m i na czwartej tez i wszystko jest ok. Dodatkowo nad nim idzie 3scianki z silki i brak problemu.

Mam rzut gotowego projektu z poszerzonym garazem z 4 do 6m od innego inwestora i roznica jest w zageszczeniu pretow siatki dolnej z 18 do 15cm i z 15 do 12cm. Cenna uwaga dla mnie jest zageszczenie strzemion przy podporze i zwrocenie uwagi na dolne a nie gorne prety

Mam rzut gotowego projektu z poszerzonym garazem z 4 do 6m od innego inwestora i roznica jest w zageszczeniu pretow siatki dolnej z 18 do 15cm i z 15 do 12cm. Cenna uwaga dla mnie jest zageszczenie strzemion przy podporze i zwrocenie uwagi na dolne a nie gorne prety

Kogo obchodzi inny projekt? Nie potrafisz wstawic fragmentow swojego? Masz chyba kierownika budowy, ktos chyba te twoje stropy projektowal? Czy Janusz ze Zdziskiem z glowy robili? Jest blad w projekcie to taki problem rozwiazuje sie z OC projektanta. Kierownik dal ciala to z OC kierownika. I tyle w tym temacie, wszystko inne to gdybanie.

Kogo obchodzi inny projekt? Nie potrafisz wstawic fragmentow swojego? .

Wg mnie nie ma takiego projektu a realizacja w dużej mierze zahacza o samowolę stąd brak dokładnych rysunków. Niestety budownictwo jednorodzinne w PL nadal w dużej mierze oparte jest na budowaniu wizji inwestora a nie zgodnie z "planem".

Jezeli np nadproze nad brama garazowa bierze na siebie nacisk i ma 5m rozpietosci to niby dlaczego taka belka mialaby nie pomoc? Jezeli chodzi o prace wykonawcze to nie ma z tym problemu. Problem jest ze stworzeniem projektu. W salonie mam strop 7x5m podparty na jednej scianie nadprozem nad tarasowym 4.5m, na drugiej kolejne duze okno 3m a na trzeciej jest w polowie podciag 3m i na czwartej tez i wszystko jest ok. Dodatkowo nad nim idzie 3scianki z silki i brak problemu.

No to nie ma problemu. Wszystko masz i pewnie dobrze masz.

Masz kierownika budowy i masz Architekta - projektanta konstrukcji.

Korzystaj z gotowego innego projektu i czekaj na efekty .....

A szczerze to zleć rozwiązanie problemu projektantowi konstrukcji a nie szukaj takich porad na FM.