eleventh 08.04.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Dzień Dobry, Użytkuję powietrzną pompę ciepła split firmy Nibe 8kW wraz z grzejnikami płytowymi.W związku z tym, że taki układ jest małoefektywny postanowiłem wymienić grzejniki na klimakonwektory i zamontować bufor ciepła 220l. Czy możecie mi doradzić jak powinna być skonfigurowana pompa w takim układzie?Aktualnie pompa pracuje na krzywej pogodowej.Jak to powinno być ustawione z buforem + klimakonwektory? Z góry dziękuję za rzeczowe wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 09.04.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Jaki dom?powierzchnia? Ocieplenie? Napisz coś wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 09.04.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Dzień Dobry, Użytkuję powietrzną pompę ciepła split firmy Nibe 8kW wraz z grzejnikami płytowymi. W związku z tym, że taki układ jest małoefektywny postanowiłem wymienić grzejniki na klimakonwektory i zamontować bufor ciepła 220l. Czy możecie mi doradzić jak powinna być skonfigurowana pompa w takim układzie? Aktualnie pompa pracuje na krzywej pogodowej. Jak to powinno być ustawione z buforem + klimakonwektory? Z góry dziękuję za rzeczowe wsparcie. Niestety nie pomogę ale współczuję bo było to do przewidzenia. Kiedy mogę to odradzam taki układ ale "bobrowane" ziarnko spadlo na forum na podatny grunt jak widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.04.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dzień Dobry, Użytkuję powietrzną pompę ciepła split firmy Nibe 8kW wraz z grzejnikami płytowymi. W związku z tym, że taki układ jest małoefektywny postanowiłem wymienić grzejniki na klimakonwektory i zamontować bufor ciepła 220l. Czy możecie mi doradzić jak powinna być skonfigurowana pompa w takim układzie? Aktualnie pompa pracuje na krzywej pogodowej. Jak to powinno być ustawione z buforem + klimakonwektory? Z góry dziękuję za rzeczowe wsparcie. Pisząc mało efektywny napisz coś więcej bo zaraz pół Polski zrezygnuje z pompy ciepła. Jaki SCOP uzyskujesz ? Czym ta mala efektywnosc jest masz jakieś porównanie do np.zużycia węgla czy gazu masz opomiarowaną pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts