kaszpir007 10.04.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Mało widziałes, zwaz na to ze nie wszyscy budujący czytają FM lub inne fora budowlane, ja mam do czynienia z róznymi inwestorami, czasem tak po prostu rece opadają, wszelkie tłumaczenia na nic. Czasem musze projektowac i instalalowac dodatkowe rozdzielacze do grzejników gdy jest 100% podłogówki. Czasem w domach drewnianych gdy mamy strop drewniany i nie da sie zrobic zadnej podłogówki muszą byc grzejniki (na ogol przewymiarowane). Sa rózne przypadki i twoje zdziwienie mnie dziwi. Mnie nie dziwi , bo sam w 2010r zamówiłem z katalogu dewelopera dom jaki miał w ofercie i mieli mi go wybudować w ciągu kilku miesiecy. Dom standardowo miał instalację mieszaną. Też bym takie coś miał , tyle że poczytałem i stwierdziłem że chce 100% podłogówki. Jak usłyszał deweloper to powiedział że wybudowali już kilkadziesiąt domów i nikt takiego głupstwa nie zrobił i że podłógówka w sypilaniach i salonie to zło i głupota , bo nogi spuchną , bo źle się śpi , że niezdrowo , że tak się nie robi i że jestem wogóle szalony ... Ale jako że chciałem to mi zrobili. Póżniej okazało się że jestem "uperdliwy" bo chciałem kilka rzeczy które nie ma sensu i po co aż tyle styropianu i itd i chcieli oddać mi kasę (zaliczka) i się pozbyć , ale jak się właściciel dowiedział że jest ogrzewanie podłoogwe w 100% to zrezygnowali , bo jak sami powiedzieli że tak schrzanionego domu to nikt przecież nie będzie chciał Instalację mieszaną później miałem, bo robiłem poddasze użytkowe , a miałem strop drewniany (legary) i niskie sufity i nie było innej możliwości , ale gdybym mógł tez dałbym podłogówkę .. Nie dziwię się , bo nie tak dawno znajomi się budowali i ... mają grzejniki w sypialniach i kocioł na węgiel , bo przecież węgiel najtańszy a pompy nie chcieli bo by zamarzli i poszli z torbami .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Zapytam krótko- @KILL BILL- jakiej pojemności bufor musiałby by być, aby zakumulować w nim tyle ciepła, aby zużywać energie tylko w tanich godzinach? Użyj tego swojego magicznego kalkulatora i daj mi odpowiedź. Konkretnie, bez bajkopisania. Biorac pod uwagę metraz/kubaturę i stan ocieplenia ktore jest, a jakies jest bo 15 cm to nie jest az tak mało, to bufor z grzalkami 1000l dla całodobowego grzania i ładowania tylko w nskiej taryfie wystarczy a nawet wystarczy z cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 10.04.2019 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 No to nie ma szans na bufor skoro miałbym mieć 1000litro;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) No to nie ma szans na bufor skoro miałbym mieć 1000litro;) Nie napisałem ze musi miec 1000l tylko ze wystarczy, a sądze ze mniejszy tez by był. Jaki miałby byc faktycznie to tylko po dokladnych obliczeniach ozc, te ktore masz czyli wykonane na zamowienie dokladne nie są skoro zalecana jest pompa 12 kW. Co do wymiarów czy bufor 600, 800, 1000l to srednica jest jednakowa i wynosi 99 cm. W tym masz grzanie cwu czyli dodatkwy zasobnik/bojler jestv zbedny Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 10.04.2019 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Czyli warto jest dołożyć bufor do pompy ciepła w moim przypadku? Ile mniej więcej może to kosztować? Bufor do pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 10.04.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Czyli warto jest dołożyć bufor do pompy ciepła w moim przypadku? Nawet nie należy dokładać. Albo rybki albo akwarium. Poczytaj link, który dałem wyżej i zastanów się nad tym Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.04.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Czyli warto jest dołożyć bufor do pompy ciepła w moim przypadku? Ile mniej więcej może to kosztować? Bufor do pompy Nie, mowa była albo o samodzielnym buforze z grzałkami zamiast PC , albo o pompie ciepła. Na pewno nie o buforze do pompy. W zasadzie bufor przy pompie to nie bufor a tylko sprzegło hydrauliczne o duzej pojemnosci. W Twoim przypadku to sprzeglo potrzebne jak dzwonek zajacowi na polowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 11.04.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Właśnie rozmawiałem z jednym instalatorem i powiedział mi że że na grzejniki musi być zamontowany bufor. Inaczej nie ma sensu.... Cóż... Szybko się rozlaczylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.04.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Instalator powiedział mi, że na grzejniki musi być zamontowany bufor. Inaczej nie ma sensu.... Cóż... Szybko się rozłączyłem Jeżeli przy dobrze zrobionej podłogówce bufor jest zbyteczny, - to przy 100 % grzejnikach - bufor jest Konieczny; ..... - w podłogówce przeważnie jest 200 l do 300 l wody, ..... - w grzejnikach ok.100 l , ..... - Ty masz ; .......Grzejników mam 8 szt z czego 1 to duży łazienkowy, ........( przelicz objętość grzejników ) ......W tej chwili mam bojler 60 litrów i chce go wymienić na 180-220 l i to już trochę miejsca w małej kotłowni 3 m2 zajmie. -Wg,danych z tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 wszyscy mający 100 % grzejniki, mają bufor 200 l do 300 l , -Najprościej to wpiąć bufor na powrocie w szereg, -Właściwa objętość układu grzewczego zapewnia prawidłową pracę ... PC/PW w Tz > 0 C, - Budynek przy ; .... Tz = 0 C - potrzebuje tylko 50 % mocy cieplnej obliczonej, .....Tz = 10 C - potrzebuje tylko 25 % mocy cieplnej obliczonej, Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.04.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeżeli przy dobrze zrobionej podłogówce bufor jest zbyteczny, - to przy 100 % grzejnikach - bufor jest Konieczny, - w podłogówce przeważnie jest 200 l do 300 l wody, - w grzejnikach ok.100 l , - Ty masz ; .......Grzejników mam 8 szt z czego 1 to duży łazienkowy, ........( przelicz objętość grzejników ) ......W tej chwili mam bojler 60 litrów i chce go wymienić na 180-220 l i to już trochę miejsca w małej kotłowni 3 m2 zajmie. -Wg,danych z tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 wszyscy mający 100 % grzejniki, mają bufor 200 l do 300 l , -Najprościej to wpiąć bufor na powrocie w szereg, -Właściwa objętość układu grzewczego zapewnia prawidłową pracę ... PC/PW w Tz > 0 C, - Budynek przy Tz = 0 C - potrzebuje tylko 50 % mocy cieplnej obliczonej No popatrz a u mnie beda montowali na 8 grzejnikach 80l w obiegu i instalator daje gwarancje że bedzie to prawidlowo chodzić beda prawidlowe defrosty itp. A uczeni z firm panasonic czy tego typu zalecaja minimalny zlad wody 30litrow więc ? A co do podlogowki to chyba zalecane jest 5mb rurki 16 na m2 wiec 100m2 dom ma 500mb rury pojemnosc metra to 0,12 litra co daje 60 litrow w obiegu to mniej miz w grzejnikach. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 11.04.2019 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Jeżeli przy dobrze zrobionej podłogówce bufor jest zbyteczny, - to przy 100 % grzejnikach - bufor jest Konieczny; ..... - w podłogówce przeważnie jest 200 l do 300 l wody, ..... - w grzejnikach ok.100 l , ..... - Ty masz ; .......Grzejników mam 8 szt z czego 1 to duży łazienkowy, ........( przelicz objętość grzejników ) ......W tej chwili mam bojler 60 litrów i chce go wymienić na 180-220 l i to już trochę miejsca w małej kotłowni 3 m2 zajmie. -Wg,danych z tematu ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9 wszyscy mający 100 % grzejniki, mają bufor 200 l do 300 l , -Najprościej to wpiąć bufor na powrocie w szereg, -Właściwa objętość układu grzewczego zapewnia prawidłową pracę ... PC/PW w Tz > 0 C, - Budynek przy ; .... Tz = 0 C - potrzebuje tylko 50 % mocy cieplnej obliczonej, .....Tz = 10 C - potrzebuje tylko 25 % mocy cieplnej obliczonej, Szczerze to już nie wiem kogo słuchać jeden mówi bufor bez konieczny, drugi bufor bez sensu, tylko kasę wywalisz, trzeci, bufor to błąd tylko zaszkodzi... I bądź tu zdrów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.04.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 A tu jeazcze jedni będą Ci go chcieli montowac na zasilaniu,drudzy na powrocie,trzeci jako sprzęgło.Co teraz masz w domu grzejniki rurki pompke i kocioł i chodzi Ci to parenascie lat ? Chodzi.A zamów sobie w tych czasach taką kotlownie na węgiel od A do Z u instalatora to zobaczysz ile Ci nawsadza gadżetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.04.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Szczerze to już nie wiem kogo słuchać: -jeden mówi bufor bez konieczny, drugi bufor bez sensu, tylko kasę wywalisz, trzeci, bufor to błąd tylko zaszkodzi... -I bądź tu zdrów.... Warto przestudiować zalecany temat ze zrozumieniem i odpowiedzieć sobie na pytanie; - dlaczego wszyscy opisujący swoje instalację grzejnikowe mają bufory ??? - może warto ich zapytać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 12.04.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Warto przestudiować zalecany temat ze zrozumieniem i odpowiedzieć sobie na pytanie; - dlaczego wszyscy opisujący swoje instalację grzejnikowe mają bufory ??? - może warto ich zapytać ?? Bo tak im zamontowano prawidłowo lub nie? Grzanie pompą ciepła żeby przynosiło efekt w postaci niskich rachunków wymaga niskiej temp. zasilania bo w innym przypadku mija się to z celem bo wtedy są inne tańsze sposoby na ogrzewanie. Jeśli jest bufor to żeby był zasadny trzeba go ładować do wysokiej temperatury czyli nie dość, że wpływa to pogorszenie COP pompy na tyle, że bez sensu jest instalować pompę ciepła to jeszcze przy grzejnikach od razu będzie rozladowany. Gdzie tu sens bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 12.04.2019 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Można tu zrobić ankietę?? Zobaczymy która opcja w moim przypadku będzie lepsza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.04.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Bufor 200 l - 300 l nie jest buforem akumulacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 12.04.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Bufor 200 l - 300 l nie jest buforem akumulacyjnym. To jaką rolę pełni konkretnie bo nie akumukacyjna,nie do defrostów bo na grzejnikach ktos ma do defrostu 100l wody o temp.40 stopni a przy podlogówce na ten sam metraz ma 60l wody o temp.30stopni,nie do minimalnego zładu bo producenci zalecaja 30litrów ,jesli ktos nie ma termostatow na grzejnikach to tez nie jako sprzeglo wiec do czego? Moze zapytajmy kto nie mial bufora a po roku uzytkowania dołożył bo chyba wiekszosc miala bufor narzucony przez instalatora i nie sprawdzali czy bez bufaora można. I jak cos to na 30 instalatorów do których dzwonilem to nikt nie zaproponowal bufora 200-300l tylko 50 maks 100l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.04.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Grzejniki i bufor w moim przypadku ,ponieważ : -mieszana i instalacja (10%podłogówki), czyli potrzebna funkcja sprzęgła hydraulicznego -przy Panasie musi być duży przepływ dla mocy nominalnej , czyli szum na grzejnikach przy 1500l/h -przy defrostach obiegówka w PC wkręca się na max prędkość (znaczny wzrost hałasu).Dodatkowo w zmodernizowanych domach instalacja jest wtedy „płukana” i przeróżne cząstki tłuką się po instalacji ( mam grzejniki stalowe chyba najtańszej firmy na rynku już ponad 10 lat) Dodam , że mam bypass (tj obejście) bufora i z w/w względów nie korzystam z niego. Mój „bufor”ma ok 40 ltr- więc pełni rolę sprzęgła hydraulicznego, a ciepła oddaje tyle co „kot napłakał”... Pzdr PS Nie poznajecie Arturo72 w KiluBilu ? Jest teraz chłopina na banicji i ma taki myk na tę sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 12.04.2019 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Na jak byś miał full grzejniki? Też byś zakładał sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.04.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Na jak byś miał full grzejniki? Też byś zakładał sprzęgło? Jeśli nie będzie problemu z : -zładem -przepływem (jest jeszcze kwestia głowic termostatycznych-nie wszędzie przecież będziesz miał wszystkie głowice max otwarte) -hałasem od wysokiego przepływu -odrywaniem się zanieczyszczeń z instalacji ( jeśli nie będzie stali , to powinno być ok) To bufora bym nie założył- bo po co... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts