Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop drewniany czy betonowy ?

Anita O.

Recommended Posts

Nie wiem, czy w wypadku parterówki bez podpiwniczenia konieczne jest aż takie usztywnienie całości, żeby dawać strop gęstożebrowy. Prawie na pewno przy parterówce i nieużytkowym poddaszu rozpiętość jest bardzo duża i całość wyszłaby nawet cięższa (grubsza płyta lub więcej wylewek) niż przeciętnie, a może nawet byłyby niezbędne dodatkowe słupy w przestrzeni parteru (i fundamenty pod nimi).

Żeby się wypowiedzieć wiążąco w tej konkretnej sprawie trzeba by znać projekt, ale nawet mając tylko to co napisała Anita raczej nie widzę idei.

Andrzej (Trach)

ale po co ten beton :roll: w parterowym bez uzytkowego poddasza i tak na ten beton bedzie trzeba dac ocieplenie ... u mnie sa belki stropowe pod ktorymi jest podwieszony sufit a pomiedzy te belki i nad sufitem dajesz welne. na belki z kolei przybijasz sobie jakies plyty udajace podloge nba stryszku ...

po co beton na strop jak sie po tym wcale prawie nie chodzi :roll:

Witaj

Moim zdaniem :

- jeśli liczysz tak jak ja każdy grosz i w ciągu najbliższych 15 lat nie zamierzasz przerabiać poddasza na mieszkanie to warto zrobić drewniany.

Dlaczego ? Podam ci dwa przykłady z życia moich kolegów z pracy (starsi ode mnie)

1-szy on+żona+2 córki mieszkali 25 lat w 75-cio metrowym domku,

jest Wigilia, najlepszy czas na rozmowy, pytanie: Jakie są wasze plany na przyszłość? Chcecie mieszkać z nami dalej? JeSli tak to 75 metrów to troszkę mało jak na 6 osób.

Odpowiedż: Tak chcemy (2 dodatkowe osoby to mężowie dorosłych już córek)

Pomysł: Rozbudujmy nasz dom

Efekt: 3 miesiące bałaganu, 40 tyś. wydane,łącznie z wymianą wszystkich okien na nowe-14 szt , 160 m powierzchni )

Kosz ten ponieśli rodzice, dzieci mają sobie wykończyć nowe metry wg. własnego uznania

2-gi: rodzice +3 dzieci

20 lat temu, kiedy urodziło się ostatnie dziecko zaczął budowę domu o powierzchni około 400 metrów. Tak czterystuuuu, no bo 3 dzieci + ich rodziny to wychodzi kupa ludzi no i nie mogą mieszkać byle jak i byle gdzie.

Efekt:

Dwoje starszych dzieci założyło już rodziny i się wyprowadziło a najmłodsze jeszcze się zastanawia, ale zanosi się na to, że też tak zrobi bo stary ma ciężki charakter

I co? Dwie osoby same na 400-tu metrach a emerytura się zbliża

Są to dwa prawdziwe przypadki i moi znajomi. Właśnie zaczynam budowę 110 metrowego domu, parterowego z poddaszem nieużytkowym. Zrobię strop drewniany, zapłacę mniej ( mniejszy kredyt spłacę szybciej) a jak dzieci mi wyrosną spytam się przy Wigilijnym stole o ich plany na przyszłość. Jeśli będą chciały zostać to przebuduję strych na mieszkanie i będzie mnie na to stać bo nie będę miał już kredytu zaciągniętego na niepotrzebne metry. Jak nie będą chciały zostać to dołożę im do mieszkania albo dam na podróż poślubną dookoła świata :D

Decyzja i tak należy do ciebie (was) !

Pozdrawiam MAX...

myślę podobnie do Ciebie, narazie moje dzieci są małe i nie myślę co będzie za parę lat. Żyję chwilą obecną i wiem na co mnie dzisiaj stać. Wybierając projekt z góry zaznaczyłam że nie chcę z poddaszem bo z ty wiążą się dodatkowe koszty. Myślę że zdecyduję się na strop drewniany, ale tak do końca nie wiem czy różnica w cenie jest znaczna mając na uwadze,że na strop drewniany trzeba jeszcze położyć płyty g-k a na betonowy tylko tynk.

a jak masz w projekcie?

Bo jeśli nie jest ci potrzebna ta przestrzeń na górze (byłoby razem ponad 200 M!) to zrób konstrukcję z wiązarów albo z fabryki albo zbijanych przez cieśli (taniej)

Szkorzystaj z funkcji "szukaj" wrzucając słowo "więźba prefabrykowana" albo "Mitek", dżwigary albo wiązary

Daj do wyceny strop drewniany (w tartakach), murowany i się zdecyduj

Ja buduję parterówkę, na dachu wiązary (prefabrykowane z tartaku) żeby mnie nie kusiło robienie poddasza - uważam że to pułapka finansowa.

Musi mi wystarczyć te 130 metrów - teraz żyję na 65 i zyję :wink:

ale po co ten beton :roll: w parterowym bez uzytkowego poddasza i tak na ten beton bedzie trzeba dac ocieplenie ... u mnie sa belki stropowe pod ktorymi jest podwieszony sufit a pomiedzy te belki i nad sufitem dajesz welne. na belki z kolei przybijasz sobie jakies plyty udajace podloge nba stryszku ...

po co beton na strop jak sie po tym wcale prawie nie chodzi :roll:

Ja z przykładu Rolanda bym nie korzystał ponieważ mam i widzałem przykład z życia dwóch moich znajomych którzy mieszkają obok siebie i jeden z nich chciał zaoszczędzić właśnie na stropie budując drewniany drugi ma terivę i żadnych kłopotów.Natomiast ten który ma drewniany ma od spodu płyty gipsowe które są popękane na złączeniach a że tych połączeń jest dużo to cały sufit jest w pajęczynkę i wygląda do bani.Może to komuś nie przeszkadza ale dla mnie jest to niedopuszczalne.Może ktos powiedzieć że jest zle zrobiony ale nie płyty wcześniej czy póżniej będą pękać i weż to pod uwagę po co się wkurzać po fakcie.

nie planuję użytkować z poddasza ale interesuje mnie co będzie tańsze w cłości razem z późniejszym wykończeniem. Czy strop drewniany czy betonowy ? zdania są podzielone, sama muszę podjąć decyzję ale podpowiedźcie co będzie dla mnie tańsze. Dzięki za wszystkie udzielone do tej pory odpowiedzi.