Anita O. 21.10.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W projekcie mam strop drewniany i nie wiem czy taki zostawić czy zamówić gotowy betonowy. Proszę doradźcie bo mam podjąć decyzję , jedni doradzają betonowy inni z kolei mówią ,że zostawić tak jak jest w projekcie. Czekam na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 21.10.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Ale napisz co to za dom, jak rozpietosc stropu, parterowy czy z poddaszem. Tu trzeba wiecej szczegolow. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dobrze Jankes , otóż dom parterowy bez poddasza użytkowego 128 m2 z garażem, dach czterospadowy 240 m2 , pytaj jak jeszcze mało danych podałam bo się nie orientuję co jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 21.10.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Radze ci betonowy ja tez miałem podobny problem i właśnie wczoraj rozmawiałem z architektem na ten temat i radzi mi jak wyżej.Beton scala i stabilizuje budynek choć troche drożej kosztuje to ja sie zdecydowałem na strop teriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 drożej tzn. ile ? tak orientacyjnie . Drzewo ostatnio też zdrożało a poza tym brakuje go w tartakach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.10.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 O ile pamiętam teriva kosztuje 40-50 zł netto za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 21.10.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Nie wiem, czy w wypadku parterówki bez podpiwniczenia konieczne jest aż takie usztywnienie całości, żeby dawać strop gęstożebrowy. Prawie na pewno przy parterówce i nieużytkowym poddaszu rozpiętość jest bardzo duża i całość wyszłaby nawet cięższa (grubsza płyta lub więcej wylewek) niż przeciętnie, a może nawet byłyby niezbędne dodatkowe słupy w przestrzeni parteru (i fundamenty pod nimi). Żeby się wypowiedzieć wiążąco w tej konkretnej sprawie trzeba by znać projekt, ale nawet mając tylko to co napisała Anita raczej nie widzę idei. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 21.10.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 ale po co ten beton w parterowym bez uzytkowego poddasza i tak na ten beton bedzie trzeba dac ocieplenie ... u mnie sa belki stropowe pod ktorymi jest podwieszony sufit a pomiedzy te belki i nad sufitem dajesz welne. na belki z kolei przybijasz sobie jakies plyty udajace podloge nba stryszku ... po co beton na strop jak sie po tym wcale prawie nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 zrobiono mi wycenę drzewa na strop i dach bez deskowania pełnego i wyliczona bez faktury około 10.000 czy według Was to dużo ? i jak to się ma choćby do stropu teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 21.10.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Anita nie chcę ci odpowiadac niekompetentnie i nawet w przybliżeniu jaka jest różnica w cenie miedzy stropami wiem tylko tyle że beton drożej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 21.10.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Witaj Moim zdaniem : - jeśli liczysz tak jak ja każdy grosz i w ciągu najbliższych 15 lat nie zamierzasz przerabiać poddasza na mieszkanie to warto zrobić drewniany. Dlaczego ? Podam ci dwa przykłady z życia moich kolegów z pracy (starsi ode mnie) 1-szy on+żona+2 córki mieszkali 25 lat w 75-cio metrowym domku, jest Wigilia, najlepszy czas na rozmowy, pytanie: Jakie są wasze plany na przyszłość? Chcecie mieszkać z nami dalej? JeSli tak to 75 metrów to troszkę mało jak na 6 osób. Odpowiedż: Tak chcemy (2 dodatkowe osoby to mężowie dorosłych już córek) Pomysł: Rozbudujmy nasz dom Efekt: 3 miesiące bałaganu, 40 tyś. wydane,łącznie z wymianą wszystkich okien na nowe-14 szt , 160 m powierzchni ) Kosz ten ponieśli rodzice, dzieci mają sobie wykończyć nowe metry wg. własnego uznania 2-gi: rodzice +3 dzieci 20 lat temu, kiedy urodziło się ostatnie dziecko zaczął budowę domu o powierzchni około 400 metrów. Tak czterystuuuu, no bo 3 dzieci + ich rodziny to wychodzi kupa ludzi no i nie mogą mieszkać byle jak i byle gdzie. Efekt: Dwoje starszych dzieci założyło już rodziny i się wyprowadziło a najmłodsze jeszcze się zastanawia, ale zanosi się na to, że też tak zrobi bo stary ma ciężki charakter I co? Dwie osoby same na 400-tu metrach a emerytura się zbliża Są to dwa prawdziwe przypadki i moi znajomi. Właśnie zaczynam budowę 110 metrowego domu, parterowego z poddaszem nieużytkowym. Zrobię strop drewniany, zapłacę mniej ( mniejszy kredyt spłacę szybciej) a jak dzieci mi wyrosną spytam się przy Wigilijnym stole o ich plany na przyszłość. Jeśli będą chciały zostać to przebuduję strych na mieszkanie i będzie mnie na to stać bo nie będę miał już kredytu zaciągniętego na niepotrzebne metry. Jak nie będą chciały zostać to dołożę im do mieszkania albo dam na podróż poślubną dookoła świata Decyzja i tak należy do ciebie (was) ! Pozdrawiam MAX... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 To co mi możecie doradzić bo już nie wiem , muszę podjąć decyzję dla mnie ważne jest też żeby było tanio. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 21.10.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 myślę podobnie do Ciebie, narazie moje dzieci są małe i nie myślę co będzie za parę lat. Żyję chwilą obecną i wiem na co mnie dzisiaj stać. Wybierając projekt z góry zaznaczyłam że nie chcę z poddaszem bo z ty wiążą się dodatkowe koszty. Myślę że zdecyduję się na strop drewniany, ale tak do końca nie wiem czy różnica w cenie jest znaczna mając na uwadze,że na strop drewniany trzeba jeszcze położyć płyty g-k a na betonowy tylko tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.10.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Mnie teriva z robocizną kosztowała ok.10-11tys.Jeśli w domu parterowym masz długie belki (pow.6m) to może być drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.10.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 a jak masz w projekcie? Bo jeśli nie jest ci potrzebna ta przestrzeń na górze (byłoby razem ponad 200 M!) to zrób konstrukcję z wiązarów albo z fabryki albo zbijanych przez cieśli (taniej) Szkorzystaj z funkcji "szukaj" wrzucając słowo "więźba prefabrykowana" albo "Mitek", dżwigary albo wiązary Daj do wyceny strop drewniany (w tartakach), murowany i się zdecyduj Ja buduję parterówkę, na dachu wiązary (prefabrykowane z tartaku) żeby mnie nie kusiło robienie poddasza - uważam że to pułapka finansowa. Musi mi wystarczyć te 130 metrów - teraz żyję na 65 i zyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 21.10.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 ale po co ten beton w parterowym bez uzytkowego poddasza i tak na ten beton bedzie trzeba dac ocieplenie ... u mnie sa belki stropowe pod ktorymi jest podwieszony sufit a pomiedzy te belki i nad sufitem dajesz welne. na belki z kolei przybijasz sobie jakies plyty udajace podloge nba stryszku ... po co beton na strop jak sie po tym wcale prawie nie chodzi Ja z przykładu Rolanda bym nie korzystał ponieważ mam i widzałem przykład z życia dwóch moich znajomych którzy mieszkają obok siebie i jeden z nich chciał zaoszczędzić właśnie na stropie budując drewniany drugi ma terivę i żadnych kłopotów.Natomiast ten który ma drewniany ma od spodu płyty gipsowe które są popękane na złączeniach a że tych połączeń jest dużo to cały sufit jest w pajęczynkę i wygląda do bani.Może to komuś nie przeszkadza ale dla mnie jest to niedopuszczalne.Może ktos powiedzieć że jest zle zrobiony ale nie płyty wcześniej czy póżniej będą pękać i weż to pod uwagę po co się wkurzać po fakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.10.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Zapomniałem podać wielkość-160m2Jeśli planujesz zagospodarowanie poddasz-betonJeśli nie-obojętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 21.10.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Twoja wolaale strop betonowy 120 m zbroji i szaluje się min tydzień a po wylaniu trzeba poczekać 2 tygodnie zanim zdejmie się szalunki i stęple. Drewniany zaś ułożą w jeden góra 2 dniCo do tynku na betonie to nie rozumiem argumentu cenowego- za tynk też musisz zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 21.10.2004 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 nie planuję użytkować z poddasza ale interesuje mnie co będzie tańsze w cłości razem z późniejszym wykończeniem. Czy strop drewniany czy betonowy ? zdania są podzielone, sama muszę podjąć decyzję ale podpowiedźcie co będzie dla mnie tańsze. Dzięki za wszystkie udzielone do tej pory odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts