Monika7912 09.04.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Witam Jestem posiadaczką domu od listopada ub.r. Dom kupiłam z rynku wtórnego. Zamontowany piec na ekogroszek. Poprzedni właściciel pokrótce wyjasnił mi na czym polega obsługa pieca i polecił skład węglowy niedaleko Łodzi. Twierdził, że tam się zaopatrywał i był bardzo zadowolony. Ponieważ żadnego doświadczenia w temacie nie miałam zakupiłam 2,5 tony ichniejszego Premium ( niestety nie wiem skąd mają) po 1200 zł/tona. Na pierwszy rzut oka suchy. Przy opróżnianiu popielnika większość była spieków wszędzie pełno sadzy, całe worki wynosiłam. Wezwałam kominiarzy, którzy zalecili przepalanie gazetą lub kupno jakiegoś specyfiku do wypalania sadzy. Zaprosiłam do domu serwisanta z firmy sprzedającej LOGITERM. Przyjechał, wszystko dokładnie mi objaśnił, piec poustawiał, i powiedział na co zwracać uwagę. Cały sezon wyjmowałam spieki i wynosiłam sadzę, nic nie pomagało. Ponieważ zakupiony ekogroszek już się kończył podjechałam do marketu, żeby kupić chociaż ze 3 worki. Kupiłam GOLD, w cenie 1250/tonę. Te 3 worki kosztowały niewiele ponad 100 zł. Przywiozłam do domu i po otwarciu rozczarowanie - mokry strasznie aż worek foliowy w środku oblepiony, ociekający. Zła jak diabli pojechałam do marketu i zareklamowałam. Ponieważ stwierdziłam że nie będę wozić w jedną i drugą stronę poprosiłam o otwarcie jakiegokolwiek worka, żeby obsługa mogła sprawdzić, że w środku jest gnój. Wielkie poruszenie i dostałam upust 45 zł! Młody facet z uśmiechem stwierdził, ze przeciez to się spali Nie miałam wyjścia, wrzuciłam do podajnika z którego buchnęła para aż cały dom posiwiał. Wystraszyłam się czy aby na pewno dobrze zrobiłam. Po jakimś czasie przestały wydobywać się kłęby, zamknęłam podajnik i myślę, niech się pali. Jakie było moje zdziwienie gdy po dwóch dniach zobaczyłam sam popiół w popielniku - zero spieków i do tej pory sadzy tylko troszeczkę a musiałam raz w tygodniu pół wiadra wynosić. To jak to jest z tym ekogroszkiem? Wszyscy mówią - tylko nie z marketu bo mokry i nic nie warty. Ktoś może mi wyjasnić skąd taka róznica bo ja zupełnie nie wiem o co chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.04.2019 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 A z ciekawości, jaki masz duży dom i jakiej mocy kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.04.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Przecież zamówić możesz z internetu i za 750 zł przywiozą ci ekogroch pod dom , ekogroszek aby się nie spiekał to nie może być za mocny ot tak do max 26Mj , mocniejsze trzeba umieć spalać ale to wymaga wiedzy i czasu , np wydłużenie przerwy w podawaniu zmniejszenie siły nadmuchu itp , nie płać za węgiel 1200 zł bo to są hore ceny i ci co je oferują powinni bankrutować , większość Polskich kopalń sprzedaje ekogroszek po 630 -680zł to teraz się policz ile on dziad na tym zarabia , Retopal z kop Piast sprzedawany był niedawno po 590 zł tona , kop Chwałowice sprzedaje super ekogroszek pieklorz po 630 zł /tona , nie przepłacaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika7912 10.04.2019 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 A z ciekawości, jaki masz duży dom i jakiej mocy kocioł? 120 m2 - 20 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika7912 10.04.2019 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dzięki za informację, mam zupełnie zero doświadczenia. Już w przyszły sezonie bedę mądrzejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.04.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Najlepszy ekogroszek to jaknajtańszy i byle nie czeski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.04.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dzięki za informację, mam zupełnie zero doświadczenia. Już w przyszły sezonie bedę mądrzejsza Tu mądrych nie ma i nie będzie, istną loteria. Kulibob rozsądny chłopak ale on spali wszystko, tak wiec nie kupuj najtanszego grochu, bo polegniesz. Może cos z PGG, Retopal, Karlik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika7912 10.04.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Tu mądrych nie ma i nie będzie, istną loteria. Kulibob rozsądny chłopak ale on spali wszystko, tak wiec nie kupuj najtanszego grochu, bo polegniesz. Może cos z PGG, Retopal, Karlik? dziękuję, myślę, że kupię teraz-późną wiosną tak, żeby mieć na rozpoczęcie sezonu, może przez lato trochę podeschnie. No i wygłupiać się nie będę z takim drogim. Myślałam, że dobrze robię, że warto zapłacić więcej ale mieć mniej problemów. Okazało się, że trzeba była najpierw Was zapytać jesczze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.04.2019 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Monia oprócz tego że masz kocioł 3 razy za duży co już Ci rodzi problemy, to kupuj groszek do 26MJ, to Ci zaoszczędzi problemów. Ja polecam Skarbek ale ten z Piekar Śląskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Monia oprócz tego że masz kocioł 3 razy za duży co już Ci rodzi problemy, to kupuj groszek do 26MJ, to Ci zaoszczędzi problemów. Ja polecam Skarbek ale ten z Piekar Śląskich. Również uważam go obecnie za najlepszy ale cena też jest odpowiednio wyższa z tym że zapłacisz i spędzasz zimę w fotelu przez telewizornią a nie w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 11.04.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Zaraz, przeciez Varmo było najlepsze.Gdzie ten Skarbek można wysylkowo kupić i czy nada się do ekoenergii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.04.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Tak samo Karlik ,Retopal,Chwałowice , te groszki w ciemno można kupować , byle nie przepłacać to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.04.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 No ja go mam pakowanego na składzie. Biorę rodzicom zawsze 4 tony i dostaje po 900zł legalnie brutto z papierami.Tak wygląda tegoroczna dostawa:https://drive.google.com/file/d/1VUWeKdkFcyLUxuFZLwjBV1V4wWDL05Qe/view?usp=drivesdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika7912 13.04.2019 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Dobrze, ze trafiłam na to forum i na Was , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika7912 13.04.2019 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Monia oprócz tego że masz kocioł 3 razy za duży co już Ci rodzi problemy, to kupuj groszek do 26MJ, to Ci zaoszczędzi problemów. Ja polecam Skarbek ale ten z Piekar Śląskich. A jaki powinnam mieć piec? Co myślicie o gazie? Warto się przymierzyć? Ja mimo trudności wolę ekogroszek ale napiszcie co sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 13.04.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Gaz dobry ale jak masz ogrzewanie niskotemperaturowe czyli podłogówka a jak masz kaloryfery to trzymaj się groszku bo nic taniej nie wychodzi , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.04.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 A jaki powinnam mieć piec? Pewnie 10-12KW a masz 20KW to i spalanie zaraz inne. Jak masz dobrze ocieplony dom to można spróbować gazu, nawet na grzejnikach. Ale jak mówię, przynajmniej 15cm styro na ścianach i dużo wełny na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.04.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 A jaki powinnam mieć piec? Co myślicie o gazie? Warto się przymierzyć? Ja mimo trudności wolę ekogroszek ale napiszcie co sądzicie Gazem będzie taniej od tego węgla po 1200zł za tonę. Nie słuchaj tych, co piszą że drożej.Przy Twojej cenie zakupu węgla, to nawet na zwykłym kotle gazowym będzie taniej w opłatach. Chyba że kupisz po 700zł za tonę retopala, tak jak w moim regionie. Wtedy węglem taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts