sylwester7 09.04.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Cześć! Będę budował nie pierwszy dom, ale pierwszy na działce o szerokości ~12 metrów Mam warunki zabudowy; dopuszczają 10,8 szerokości elewacji frontowej, ale ustalmy, że budowa nie wykroczy poza przepisowe 1,5 metra od granicy, dom będzie miał około 8,5 metra szerokości. Nie spędza mi to snu z powiek, bryłę skomplikuję - w granicach rozsądku - tak, by brak okien w 2 elewacjach nie stanowił problemu. Interesuje mnie coś innego: Jak przebiega tradycyjna budowa, z ławami, bloczkami, zbrojeniem na budowie, etc. - jeśli działka ma 12x50metrów, a dom ma stać tylko 4-5 metrów od frontowej granicy? Już widzę miny budowlańców, jak będą mieli wpuścić tam koparkę, postawić blaszak i jeszcze mieć miejsce na swoje prace zbrojeniowe, zasypać fundamenty, ułożyć materiały, etc. Czy faktycznie budowanie może być znacząco utrudnione? Ludzie jakoś stawiają "plomby" i inne cuda, nawet tam, gdzie tuż obok stoją sąsiednie budynki (u mnie nie, są dość odległe) - więc może jednak nie będzie to nadto skomplikowane? A jeśli można coś na etapie projektowania domu zrobić, co ułatwiło by proces budowy - to teraz jest ten moment. Z góry dzięki za opinie - i jeśli macie linki do (działających) dzienników na forum, gdzie odbywała się budowa na wąskiej działce - to pięknie poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246556-budowa-15-metra-od-granicy-a-logistyka-na-budowie-koparki-materia%C5%82y-ciasnota/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts