Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosiarka AKU - Gardena czy Bosh?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chciałym zakupić na działkę kosiarkę aku, teren w miarę płaski (z lekkimi wybojami), powierzchnia koszenia max 400m2 (pewnie nawet mniej).

Po poszukiwaniach moją uwagę zwróciły dwa modele:

1) Bosh Rotak 37 LI (ewentualnie 36 LI)

2) Gardena Powermax LI-40/37

Czy ktoś może miał z nimi doświadczenie? Obie mają silniki bezczkotkowe, pytanie jak może być z awaryjnością i która firma bardziej daje radę? Kwestie tego że po czasie aku może posiadać mniejszą pojemność pomijam, po prostu pradu na działce nie posiadam, a spalinówką nie chcę dookoła robić zadymy, szczególnie że kosiarka będzie dowożona na miejsce w samochodzie.

Z góry dziękuję za wszelkie porady,

Podrawiam i miłego dnia!

EDIT:

Po rekonesansie w oko wpadła jeszcze:

Greenworks 40v 46cm - cenowo znacznie lepiej.

Edytowane przez Elvo82

Te Greenworks są od niedawna na rynku (jak w sumie wszystkie akumulatorowe) i mają raczej dobre opinie. To jest bestseller w Juli. Z tego co wiem to ludzie zadowoleni i nie ma zwrotów. Radzi sobie z gęsta wysoka trawą. Niestety za kosiarke która kosi 40cm szerokosci musisz dac okolo 1200zł. Za tą cene masz porządną kosiarkę spalinową z napędem i wiekszą szerokością koszenia. Spalinówka na pewno podziała dłużej ale jest ciezka, wielka, dużo głośniejsza i trzeba bawić sie benzyną. śmierdzi przy koszeniu itp. Tą akumulatorówkę możesz zlożyc i schować gdzieś w kącie. Także kto co woli.... Do przewożenia częstego na pewno akumulatorowa. Edytowane przez dwiecegly

Dzięki za info. Akurat ta z Juli to starszy typ. w oko mi wpadł model 45cm koszenia z silnikiem bezszczotkowym. Komplet z akumulatorem to około 1400 pln. No i plus że ten aku można używać z innymi narzędziami. Spalinówka tak - na pewno kosztowo lepiej, ale zabawa z benzyną odpada, pogodziłem się z wyższym kosztem za AKU

Kupiłem Greenworks jak go nazwał ktoś "badziew", ok zależy z czym to porównać. Ja mogę to porównać z topową spalinówką z silnikiem yamaha i jak na razie same zalety: ciacha, lekka, można przechowywać w pionie, dobrze kosi, dobre mocowanie pojemnego kosza, jeden aku. 4Ah wystarcza na ~450m2. Przy takiej powierzchni napęd zbędny.

@ zagorski-tomasz; Dobra krytyka powinna być konstruktywna, czyli poparta faktami, wiec chętnie się dowiem czemu to jest zły wybór (monopol na obelgi w tym kraju ma już ktoś inny).

• 2 weeks później...
Nie porównasz z innymi tego typu sprzętami to nigdy innego nie miałeś,niech ci działa jak najdłużej tak abyś nie musiał korzystać z części zamiennych za jakiś czas,dla mnie włąsnie pod danym słowem kryje się taka Firma która po prostu wyrosła znikąd i jakość sprzętu jest chińska ale może się rozkręcą

Nie porównasz z innymi tego typu sprzętami to nigdy innego nie miałeś,niech ci działa jak najdłużej tak abyś nie musiał korzystać z części zamiennych za jakiś czas,dla mnie włąsnie pod danym słowem kryje się taka Firma która po prostu wyrosła znikąd i jakość sprzętu jest chińska ale może się rozkręcą

Jakość rzeczy,przedmiotów produkowanych w Chinach trzeba rozgraniczyć na pomysł,projekt europejski lub światowy i produkcję chińską od pomysłu i projektu chińskiego z produkcją w chinach...To dwie inne rzeczy...

Od dwóch lat mam kosiarkę Bosch Rotak 43 Li. + dwa akumulatory.

Kosiarka made in UK, akumulatory made in Poland - gdzie tu Chiny?

Do koszenia ok. 350 m2. trawy na płaskim terenie.

Z czystym sumieniem mogę polecić! Nie zamieniłbym na żadną spalinówkę. Lekka, a co za tym idzie idealna do manewrów. Jeden akumulator wystarcza na jedno koszenie całej działki na wys. 3 cm., no chyba, że trawa jest jest bardzo gęsta, wtedy pod koniec trzeba włożyć drugi. Jedyną wadą jest częste opróżnianie kosza, poza tym kosiarka idealna jak na moje potrzeby.

Mocne lobby sprzedawców albo wielbicieli spalinówek na tym forum. W niektórych krajach sprzedaż kosiarek AKU przewyższa już tradycyjne bo wad mają niewiele a zalety juz wymieniło kilka osob wyżej. Ktoś pisze chinszczyzna... przepraszam ale w takiej prostje konstrukcji gdzie jest tylko akumulator silniczek i noże nie bardzo ma się co zepsuć. Akumulator wysiadzie pewnie za 3 do 5 lat ale za te kilka lat będzie tez duzo tanszy bo całyprzemysl sie przestawia na akumulatory.

Za to o problemach (nawet tych bardzo dorogich firmowych spalinowek) jest na tym forum setki postów.