Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba lateksowa, przygotowanie do odświeżenia

Recommended Posts

Witam. Nazywam się Kamil, jestem nowym użytkownikiem forum 8)

Dostałem mieszkanie od wuja, które należy odświeżyć i można się wprowadzać lecz zastanawiam się nad jednym wątkiem. Mianowicie w pokoju dziennym jest farba lateksowa. Sprawdziłem nożykiem i farba się nie kruszy, jest bardziej jak lateks więc zamówiłem lateksową z dulux. Pokój nie duży, więc 5L powinno wystarczyć. Gipsem ukryłem ubytki po kołkach. Pozbyłem się np odprysków gładzią. Te miejsca zagruntowałem, wyszlifowałem.

Teraz to co mnie dręczy, mianowicie, gdy wezmę nową, zwilżoną szmatkę to po umyciu kawałka ściany, na szmacie zostaje jak by biały osad (powłoka z farby?). Czy to oznacza, że muszę zagruntować, czy to normalne zjawisko? Nigdy nie malowałem lateksem, zawsze akryl. Szukałem wszędzie, ale nie znalazłem istotnej informacji.

Proszę o zrozumienie i liczę na odpowiedź :)

Dziękuje za odpowiedź :)

Może samego pyłu nie ma, ale gdy namoczę szmatę i chcę zetrzeć brud ze ściany, to na szmatce zostaje biały osad, tak jak bym farbę zdzierał. Pytam czy to normalne zjawisko bo nigdy wcześniej nie korzystałem z farb satynowych.

Gdy nałożę grunt, to będzie normalnie warstwa trzymać, czy lepiej zaryzykować i pomalować bez gruntowania?

Trudno powiedzieć co to za farba była. Niektórzy robią test z taśmą klejącą - jeśłi kilka razy przyłożona do ściany dalej się klei, to jest OK i malować. Wartość tego testu jest dla mnie mocno naciągana. :)

Mam doświadczenia z farbą lateksową Beckersa - klei się do wszystkiego i mam wrażenie, że ściana musiałaby być bardzo "niesprzyjająca", żeby nie chwyciło. Zapomniałem odpylić i zagruntować jednej ściany i zacząłem malować. Zorientowałem się w trakcie malowania, gdy mnie zaniepokoiły farfocle pyłu z gładzi :) Farba się trzyma bez problemu.

• 1 month później...

Witaj kamileoo92, jeżeli przyczepność starej powłoki jest dobra, a miejsca po uzupełnieniu ubytków są poprawnie zagruntowane, to wystarczy już tylko pomalować nową farbą. Nie ma potrzeby gruntowania całości, wówczas istniałoby ryzyko stworzenia powłoki preparatem gruntującym co znacznie utrudniłoby późniejsze malowanie.

Pozdrawiam Ekspert Dulux