I.W. 20.12.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 25 kW 6800 -5%+ rura do podłączenia. Ale dopiero zamówiony. O tym że są dwie wersje z zasobnikiem z jednej lub drugiej strony zapewne wiesz. Można też zamówic wyjście do komina w innym miejscu i miejsce drzwiczek popielnika. 17-stkę dealer mi odradził , nie wiem czy słusznie. Twierdził że ma małą powierzchnię wymiany ciepła i nieco mniejszą sprawność. Wyjście do komina radził pozostawić też tak jak jest bo rura czopucha wychodzi do góry i po ukosie co sprawia że nie zbierają się tak sadze jak w czopuchu poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.12.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 25 kW 6800 -5%+ rura do podłączenia. Ale dopiero zamówiony. O tym że są dwie wersje z zasobnikiem z jednej lub drugiej strony zapewne wiesz. Można też zamówic wyjście do komina w innym miejscu i miejsce drzwiczek popielnika. 17-stkę dealer mi odradził , nie wiem czy słusznie. Twierdził że ma małą powierzchnię wymiany ciepła i nieco mniejszą sprawność. Wyjście do komina radził pozostawić też tak jak jest bo rura czopucha wychodzi do góry i po ukosie co sprawia że nie zbierają się tak sadze jak w czopuchu poziomym. ale wyczystek nie da się przenieść pewnie ? mi by pasował układ taki: http://images32.fotosik.pl/83/a56e712f10b74da1.jpg z czoła i wylot spalin do góry wtedy byłoby extra a tak to jedni mają z przodu wyczystki ale za to rura z boku albo naodwrót jak w stalmarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.12.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 25 kW 6800 -5%+ rura do podłączenia. Ale dopiero zamówiony. O tym że są dwie wersje z zasobnikiem z jednej lub drugiej strony zapewne wiesz. Można też zamówic wyjście do komina w innym miejscu i miejsce drzwiczek popielnika. 17-stkę dealer mi odradził , nie wiem czy słusznie. Twierdził że ma małą powierzchnię wymiany ciepła i nieco mniejszą sprawność. Wyjście do komina radził pozostawić też tak jak jest bo rura czopucha wychodzi do góry i po ukosie co sprawia że nie zbierają się tak sadze jak w czopuchu poziomym. ale wyczystek nie da się przenieść pewnie ? mi by pasował układ taki: http://images32.fotosik.pl/83/a56e712f10b74da1.jpg z czoła i wylot spalin do góry wtedy byłoby extra a tak to jedni mają z przodu wyczystki ale za to rura z boku albo naodwrót jak w stalmarku Tak to chyba się nie da. Najlepiej zadzwoń do producenta ale ta babka w biurze to g... sie na tym zna. Łatwiej chyba będzie zmienić wyprowadzenie spalin w innym kotle na taki do góry. Chyba zgoda wieprz chyba ma drzwiczki tak jak chcesz, podobnie ten w linku parę postów wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.12.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 25 kW 6800 -5%+ rura do podłączenia. Ale dopiero zamówiony. O tym że są dwie wersje z zasobnikiem z jednej lub drugiej strony zapewne wiesz. Można też zamówic wyjście do komina w innym miejscu i miejsce drzwiczek popielnika. 17-stkę dealer mi odradził , nie wiem czy słusznie. Twierdził że ma małą powierzchnię wymiany ciepła i nieco mniejszą sprawność. Wyjście do komina radził pozostawić też tak jak jest bo rura czopucha wychodzi do góry i po ukosie co sprawia że nie zbierają się tak sadze jak w czopuchu poziomym. ale wyczystek nie da się przenieść pewnie ? mi by pasował układ taki: z czoła i wylot spalin do góry wtedy byłoby extra a tak to jedni mają z przodu wyczystki ale za to rura z boku albo naodwrót jak w stalmarku Tak to chyba się nie da. Najlepiej zadzwoń do producenta ale ta babka w biurze to g... sie na tym zna. Łatwiej chyba będzie zmienić wyprowadzenie spalin w innym kotle na taki do góry. Chyba zgoda wieprz chyba ma drzwiczki tak jak chcesz, podobnie ten w linku parę postów wyżej ten to marciniak http://www.kotly-marciniak.isnet.pl/kotly-marciniak/Obrazki/KWS-P-prawy_m.png i wszystko ok ale wylot spalin nie taki bo przez niego odsuwać muszę się od komina bo wlot spalin do komina mam na wysokości jakieś 1,8m czyli wylot do góry byłby super http://images32.fotosik.pl/79/76a51b678b55c846med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Jeden telefon do firmy i wszystko bedzie jasne. Wylot do góry ma też te zalety które wczesniej wspomniałem. Sam miałem problem odwrotny, aby dostosowac komin do stalmarka musiałem w gotowym kominie systemowym przenieśc wlot do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 20.12.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Jeden telefon do firmy i wszystko bedzie jasne. Wylot do góry ma też te zalety które wczesniej wspomniałem. Sam miałem problem odwrotny, aby dostosowac komin do stalmarka musiałem w gotowym kominie systemowym przenieśc wlot do góry. no w stalmarku chyba nie jest realne przeniesienie wyczystek znalazłem cos takiego http://www.kotrem.pl/images/kwmp2.jpg http://www.kotrem.pl ma super wyczystki umieszczone ale powiedzieli że wylotu nie mozna przenieść do góry bo nie będzie się dało wyczyścić pieca prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 22.01.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam przeczytałem cały wątek nasuwa mi się pytanie co do żywotności takiego kotła -czy iwestycja np w kocioł żeliwny jest ekonomicznie uzasadniona .Co do wygody użytkowania /koszty chyba nadal koioł na ekogroszek jest najlepszym rozwiazaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 09.02.2008 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam.Po prawie rocznym korzystaniu z Waszych informacji na tym forum postanowiłem również coś napisać.We wrześniu 2006 r rozpoczęliśmy z żoną budowę domu.Na 20 12 2007 planujemy już w nim mieszkać.Od dwóch tygodni dom jest ogrzewany piecem Ling Duo Kombi (żeliwny wkład Viadrus) 23kw.Piec został wybrany z szerokiej oferty pieców na eko groszek na podstawie opinii użytkowników na różnych forach.Jak na razie nie żałuję swojej decyzji.PIEC JEST OK !!! Optymalne ustawienie pieca zajęło mi cztery noce.Informacje użytkowników były w tym temacie nieocenione !!! D z i ę k i !!! Teraz jeśli kogoś będą interesowały moje spostrzeżenia służę pomocą.(Dom wg projektu UPB 220 Z PRACOWNI P.BODUCHA max plus 10 cm ocieplenia). Pozdrawiam Wszystkich na tym forum. no i co, piecyk dalej się dobrze sprawuje? bo właśnie też muszę wybrać. Dzwoniłem dziś do człowieka od Linga, który mi powiedział, że nie ma sensu kupować Ling Combi, bo ma dodatkowe opcje, które są chwytem reklamowym, a poleca najzwyklejszy stary Ling (z wkładem żeliwnym), który ma ponoć wyższe parametry spalania. Gdzieś indziej na forum czytałem, że na Lingu osadza się sporo sadzy. A jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 09.02.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam. W praktyce jest to tak, że jeśli gromadzi się sadza klejąca (wilgotna) to poprotu podczas spalania doprowadzana jest zbyt mała ilość powietrza nadmuchowego. Jeśli osiada się sadza sucha, to znaczy że spalanie jest w porządku. Nadmiar takiej suchej sadzy może być spowodowanym słabszym ciągiem kominowym, który nie jest w stanie jej wysysać. Regulacja powietrza jest prosta, wystarczy odchylić więcej przysłonę na regulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 09.02.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 a widzieliście w temacie RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2320681#2320681 informację podaną przez Jarecki79 o sterownikach PID które zaczynają stosować firmy ? To Wam napisze, co jest nowego w tej branży, oczywiście początek znowu wychodzi z Pleszewa... Pojawiły się sterowniki z algorytmem PiD - producent sterowań elektro-miz Pleszew. Już nie trzeba programować dawki paliwa, mocy dmuchawy, przedmuchów i innych takich. Sterownik jest super. Kocioł ślimakowy, bardzo wygodny w obsłudze, bo wyczystki są tylko na przodzie z takim sterowaniem to koszt ok.7000zł, mam tu na myśli konstrukcję SKAM-P firmy SEKOM z Pleszewa. Od niedawna do slimaka 25kW maja też opcję retorty obrotowej, która umożliwia spalanie ekogroszku mieszanego z miałem lub palenie miałem o nazwie ekofins, to jednak wymaga kolejnej dopłaty. Kocioł ma też stały wodny ruszt awaryjny. Ten model na http://www.sekom-pleszew.com.pl W każdym razie z normalnym podajnikiem na ekogroszek i tym sterowaniem pid kocioł kosztuje 7100 o tym pid piszą w nowościach. a HEF ma trochę droższy model Modele tej firmy na http://www.hef.com.pl tam też informacja od firmy HEF o tym algorytmie pid Firma sekom chyba dalej poszła z tym pid bo oferuje go też do zwykłych miałowych a także do swoich podajników tłokowych, hef reklamuje jedynie do swoich ślimakowych. Podobno te algorytmy pid wprowadza też firma SAS do zwykłych i do podajników ślimakowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 09.02.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam ponownie. Też się zaciekawiłem regulatorami typu PID. Po wstępnych poszukiwaniach informacji stwierdzam, że to nie jest wcale takie proste jak opisuje się przy reklamie PID. Zasada działania jest prosta. Regulator jest wyposażony w 3 czujniki: 1. na zasilaniu kotła, 2. na powrocie oraz 3. dla c.w.u. Cała magia polega na tym, że regulator ma w sobie oprogramowanie, które na podstawie temperatur zasilania i powrotu ustala ilość podawanego paliwa i obroty dmuchawy. Podejrzewam, iż czym kocioł jest bliższy temperaturze zadanej tym podawanie jest rzadsze. Regulator ten nie działa jak klasycznym tzn. nie ma trybu podtrzymania. Cały czas podaje paliwo i jak opisałem wcześniej, jak jest bliski temperaturze zadanej podaje mniej paliwa, proces spalania odbywa się spokojnie (mała moc). Reklama dotycząca zmiany paliwa bez zmiany nastaw nie jest prawdziwa (tak przynajmniej mi się wydaje). Zanim regulator zostanie dostosowany do spalania w danym kotle np. na eko-groszku trzeba temu poświęcić kilka dobrych godzin. Ustawia się tam nastawę "podawanie paliwa przy mocy znamionowej" i później należy ją korygować. Problemy z tym regulatorem sa następujące - nie nadają się do układów z wymiennikiem płytowym czy zaworem czterodrogowym (chyba, że jest otwarty na 10). Dlaczego? Dlatego, że program regulatora działa tylko na zasadzie tych dwóch czujników (zasilanie i powrót). Jak temperatura powrotu będzie "podbita", tzn wyższa wskutek podmieszania, PID nie działa poprawnie, tzn zaniża moc palnika. Przy zmianie paliwa z groszku na pelet też trzeba poświęcić troszkę czasu. Tak więc myślę, że będzie to nowy skuteczny produkt, ale zanim tak będzie przejdzie drogę jego modernizacji. Praktyka pokaże najlepiej. Jeśli ktoś z was ma już kocioł z tym regulatorem bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego na ten temat Pozdrawiam i czekam na opinie dotyczące eksploatacji użytkowników PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 09.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Niestety racja aby regulator PID działał w automatycznie musiał by posiadać sondę lambda aby ustalać właściwe warunki spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 09.02.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Niestety racja aby regulator PID działał w automatycznie musiał by posiadać sondę lambda aby ustalać właściwe warunki spalania. jest coś takiego napisane: STEROWNIK PŁOMYK PiD AUTOMATYCZNIE DOBIERA ILOŚĆ POWIETRZA! Użytkownik nastawia tylko temperaturę wody kotła! Dokładny dobór stosunku paliwo/powietrze daje wysoką efektywność procesu spalania: W PORÓWNANIU Z KLASYCZNYM STEROWANIEM OSZCZĘDNOŚĆ OPAŁU PRZEKRACZA NIEKIEDY 30% W PORÓWNANIU Z NORMALNYM STEROWNIKIEM! Zalety i korzyści algorytmu PiD: EKONOMIA - duża oszczędność paliwa, nawet do max.40% EKOLOGIA - niski poziom pyłów i gazów szkodliwych dla środowiska, niska i stabilna temp. spalin Dłuższa żywotność wymiennika (kotła) Brak efektu kondensacji wody w komorach wymiennika! Prawie całkowita eliminacja zjawiska odbijania w kotle! Nawet do 6 godzin dłuższy cykl palenia w porównaniu do typowego sterownika! Podstawowe dane techniczne: Zakres regulacji temp. 35-80st.C Zakres pomiaru 0-99st.C Temp zał. pompy c.o. regulowana w zakresie 10-70st.C, serwisowo 34st.C Funkcja przeciw zamarzania, aktywna poniżej 5st.C Regulacja przedmuchu 0-90sek praca, przerwa 1-15min możliwość wyłączenia całkowitego P-0 (jako zabezpieczenie, przedmuchy są aktywne dopiero w temp. wyższej o 5stopni od temperatury zadanej!!) Płynna, inteligentna regulacja nadmuchu Możliwość regulacji mocy dmuchawy zakres 10-100% (automatyczny dobór mocy w danej chwili od 1 do 100% w zależności od potrzeb zapewnia algorytm PiD) Zasilanie 230V, 50Hz Dopuszczalne obciążenie wyjść: dmuchawa max.100W, pompa c.o. max.100W Zabezpieczenie elektryczne 1,25A Praca w temp. otoczenia 0-40st.C Klasa izolacji I Stopień ochrony IP 40 wymiary regulatora 125 * 75* 50mm czyli coś tam można nastawiać chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 11.02.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam.Po prawie rocznym korzystaniu z Waszych informacji na tym forum postanowiłem również coś napisać.We wrześniu 2006 r rozpoczęliśmy z żoną budowę domu.Na 20 12 2007 planujemy już w nim mieszkać.Od dwóch tygodni dom jest ogrzewany piecem Ling Duo Kombi (żeliwny wkład Viadrus) 23kw.Piec został wybrany z szerokiej oferty pieców na eko groszek na podstawie opinii użytkowników na różnych forach.Jak na razie nie żałuję swojej decyzji.PIEC JEST OK !!! Optymalne ustawienie pieca zajęło mi cztery noce.Informacje użytkowników były w tym temacie nieocenione !!! D z i ę k i !!! Teraz jeśli kogoś będą interesowały moje spostrzeżenia służę pomocą.(Dom wg projektu UPB 220 Z PRACOWNI P.BODUCHA max plus 10 cm ocieplenia). Pozdrawiam Wszystkich na tym forum. no i co, piecyk dalej się dobrze sprawuje? bo właśnie też muszę wybrać. Dzwoniłem dziś do człowieka od Linga, który mi powiedział, że nie ma sensu kupować Ling Combi, bo ma dodatkowe opcje, które są chwytem reklamowym, a poleca najzwyklejszy stary Ling (z wkładem żeliwnym), który ma ponoć wyższe parametry spalania. Gdzieś indziej na forum czytałem, że na Lingu osadza się sporo sadzy. A jak to jest w praktyce? Witam.Do teraz piec pracuje bez zarzutu,bez żadnej awarii.Spala 17-25kg na dobę w zależności od temp zewnętrznej.Jeśli chodzi o sadzę to czyszczę piec co dwa tygodnie(ok 15-20 min pracy).Kupił bym go drugi raz.Jeżeli interesuje Cię Ling poczytaj posty "Vdk".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 11.02.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Mam pytanko jakiej mocy piec muszę kupić mając do ogrzania 166 m2 po podłodze (kubatura 690,9 m3) + plus dodatkowy zasobnik CWU 150 l ?Czy 18 - 19KW będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 11.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Mam pytanko jakiej mocy piec muszę kupić mając do ogrzania 166 m2 po podłodze (kubatura 690,9 m3) + plus dodatkowy zasobnik CWU 150 l ? Czy 18 - 19KW będzie ok. 19KW będzie ok! mam na myśli ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 11.02.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Witam.Do teraz piec pracuje bez zarzutu,bez żadnej awarii.Spala 17-25kg na dobę w zależności od temp zewnętrznej.Jeśli chodzi o sadzę to czyszczę piec co dwa tygodnie(ok 15-20 min pracy).Kupił bym go drugi raz.Jeżeli interesuje Cię Ling poczytaj posty "Vdk".Pozdrawiam i super, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 15.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Mam pytanko jakiej mocy piec muszę kupić mając do ogrzania 166 m2 po podłodze (kubatura 690,9 m3) + plus dodatkowy zasobnik CWU 150 l ? Czy 18 - 19KW będzie ok. Witam. No ja polecam kociołek większej mocy. Przyjmuje się, że na średno docieplony dom należy liczyć 100W/m2, co oznacza, że do ogrzania 200m2 należałoby zamontować kocioł 20kW. Dla domków mniej docieplonych polecam liczyć 130W/m2. Oczywiście należy wziąć pod uwage bojler. Myślę, że dodatkowe 5 kW powinno wystarczyć. Reasumując polecam kocioł 25kW. Prosze zwrócić uwagę, iż moc kotła ustawia się automatycznie, tzn kocioł pracuje tak długo, aż się wyłączy (osiągnie temp. zadaną na kotle lub na termostacie pomieszczeniowym). Ja uważam, że minimalna moc kotła odnosi się do jakiegoś czasu, np jednego dnia. Mocą kotła w ciągu dnia jest suma czasów pracy kotła. Czym budynek lepiej docieplony tym temperatura pomieszczeń będzie dłużej utrzymywana - kocioł dłużej będzie stał w podtrzymaniu, czyli moc może być niższa. Tylko że zamiast utrzymywać kocioł na niskich parametrach (które powodują zwiększenie zanieczyszczenia wymiennika oraz brak możliwości zabezpieczenia powrotu) proponuję pracę kotła na stałych parametrach. Moc minimalna kojarzy się z mniejszym spalaniem. Eksploatując kocioł na stałych parametrach, który pracuje krócej w nagrzewaniu (dłużej w podtrzymaniu) mamy tą samą oszczędnośc paliwa co w przypadku obniżenia temperatury zadanej a nie zanieczyszczamy kotła i wiemy, że powrót jest zabezpieczony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 16.02.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witam Mam pytanie co stoi ma przeszkodzie aby zamiast groszku zastosować np miał (przy podajniku ślimakowym-retora)Co jest w tym produkcie tak wyjątkowego że może spalać miał http://eraomnix.allegro.pl/show_item.php?item=308860930 Wydaję mi się że palnik retorowy jest lepszym rozwiazaniem niż szuflada.Może natrafił ktoś na piec z takim podajnikiem .w połaczeniu za sterownikiem pid może się okazać najekonomiczniejszym rozwiazaniem .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam Mam pytanie co stoi ma przeszkodzie aby zamiast groszku zastosować np miał (przy podajniku ślimakowym-retora)Co jest w tym produkcie tak wyjątkowego że może spalać miał http://eraomnix.allegro.pl/show_item.php?item=308860930 Wydaję mi się że palnik retorowy jest lepszym rozwiazaniem niż szuflada.Może natrafił ktoś na piec z takim podajnikiem .w połaczeniu za sterownikiem pid może się okazać najekonomiczniejszym rozwiazaniem . Pozdrawiam wyjątkowe w tym jest to że ma ruszt obrotowy który nie pozwala na tworzenie się spieków żużlu i tym samym lepsze spalanie miału. ja wolę wybrać kocioł z podajnikiem szufladowym bo w nim można spalać miał lub ekogroszek, albo ich mieszankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts