mack 13.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Bzdury.Jeśli jest nawiew w kotłowni,dobry ciąg kominowy,dobre ustawienia pieca,szczelny i dobrze zamknięty zasobnik to nie ma prawa być dymu w zasobniku. Nie zgadzam się z tymi stwierdzeniami. U mnie: nawiew dobry - rura fi 160 wentylacja przepisowa komin - spełniający wymagania producenta kotła kocioł pracuje ze sterownikiem pokojowym i jest często przez niego wstrzymywany, wtedy temp na kotle spada i gdy sterownik pokojowy uruchamia kocioł wtedy pojawia się dym w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 14.03.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam.To co piszę wynika z moich obserwacji i doświadczeń z PIECEM KTóRY PRACUJE U MNIE.Od 3-4 miesięcy nie widziałem dymu w zasobniku.Był na początku kiedy bawiłem się z ustawieniami.Teraz nawet jak zostaje resztka węgla w zasobniku dymu nie ma,więc czy ktoś się z tym zgadza lub nie to jego sprawa...PozdrawiamP.S.Piec gazowy nie dymi...,ale ja swojego nie zmienię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.03.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 napisałem że nie zgadzam się ze stwierdzeniem że nie ma prawa być dymu w zasobniku jeśli" - trzy elementy które wymieniłeś będą spełnione. Otóż te trzy elementy były spełnione a dym był - więc ma prawo.Ustawienia kotła to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 14.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wymieniłem 4 elementy(czytaj kilka postów wcześniej).Poza trzema ,które wymieniłeś, ustawienia pieca też tam są.Patrz post z 1 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 16.03.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 to może napisz jakie masz ustawienia pieca które nie powodują pojawiania się dymu w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroslaw 25.03.2008 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam wszystkich.Podobno istnieją piece na eko groszek w których zimą można palić eko groszkiem a latem śmieciami,czy to jest prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 28.03.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 śmieci??? myslisz o plastykowych butelkach np? TEGO KTÓRY SPALA ŚMIECI POWIESIŁBYM ZA... nie bede brzydko mówił a poażnie to piece na ekogroszek posiadają doadkowy ruszt któy można założyći można palić w nim "ręcznie" odpowiednie paliwo stałe i nne np. papier pozdrawiam sredecznie świercz-ekolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroslaw 28.03.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Nie chodzi mi o butelki a raczej o obierki,odpadki z kuchni, papier,drewno.To wszystko można spalać na tym dodatkowym ruszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 30.03.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Czy ktoś z użytkowników może polecić dobrej jakości ekogroszek najlepiej z linkiem do stronki producenta lub sprzedawcy. W moim odczuciu ten dobry to taki który pali się bez problemu w trybie letnim przy niższych temperaturach wody na kotle. Bo jak sie dopieprzy powietrza i da wysoką temperaturę to każde g się dobrze pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.03.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Czy ktoś z użytkowników może polecić dobrej jakości ekogroszek najlepiej z linkiem do stronki producenta lub sprzedawcy. W moim odczuciu ten dobry to taki który pali się bez problemu w trybie letnim przy niższych temperaturach wody na kotle. Bo jak sie dopieprzy powietrza i da wysoką temperaturę to każde g się dobrze pali. niska temperatura na kotle nie zawsze jest dobra, było jużo tym pisane, korozja i te sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 31.03.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Czy ktoś z użytkowników może polecić dobrej jakości ekogroszek najlepiej z linkiem do stronki producenta lub sprzedawcy. W moim odczuciu ten dobry to taki który pali się bez problemu w trybie letnim przy niższych temperaturach wody na kotle. Bo jak sie dopieprzy powietrza i da wysoką temperaturę to każde g się dobrze pali. niska temperatura na kotle nie zawsze jest dobra, było jużo tym pisane, korozja i te sprawy No i z wodą do mycia może być problem. Jeżeli mas nieuzdatnioną i dasz niską temperaturę podgrzania to może wystąpić w wodzie masowe mnożenie się niektórych bakterii. W rezultacie nawet jakieś uczulenia na wodę. U mnie tak się dzieje gdy piec chodzi na temp. poniżej 48 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.03.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Pojęcie niska w moim odczuciu to 65 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 31.03.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Pojęcie niska w moim odczuciu to 65 stopni. No tak ja mam za mocny piec i 65 to nigdy nie ustawiałem. 58 to był maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.03.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Domek ma 200m2 piecyk to Zębiec KP 20kW. Chodzi mi o to że jak przełączę na tryb letni (pompka podłogówki stop, pompka kaloryferów stop) piec pracuje tylko na zbiornik CWU (chociaż łapie też wszystkie kaloryfery grawitacją) to mam wtedy ustawioną temeperaturę na piecu 65 stopni, temperaturę CWU 50 stopni i wtedy pojawiają się problemy ze spalaniem węgla. Wytapia się z niego smoła. Dlatego na okres letni poszukuję dobrego węgla, ktoś mi coś wspominał o węglu ze starachowic (czarny worek z literą L). Zna moze ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 01.04.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Domek ma 200m2 piecyk to Zębiec KP 20kW. Chodzi mi o to że jak przełączę na tryb letni (pompka podłogówki stop, pompka kaloryferów stop) piec pracuje tylko na zbiornik CWU (chociaż łapie też wszystkie kaloryfery grawitacją) to mam wtedy ustawioną temeperaturę na piecu 65 stopni, temperaturę CWU 50 stopni i wtedy pojawiają się problemy ze spalaniem węgla. Wytapia się z niego smoła. Dlatego na okres letni poszukuję dobrego węgla, ktoś mi coś wspominał o węglu ze starachowic (czarny worek z literą L). Zna moze ktoś?? Ciekawe zjawisko piec ma tą samą temperaturę na piecu cały rok, co ma okres letni do temperatury pieca, że wytapia się smoła,jaka smoła ,myślę że węgiel tu nie ma nic do rzeczy,skoro zimą było dobrze przy tym samym węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 26.04.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 A ja mam takie banlane pytanie do użytkowników pieców na ekogroszek. Latem jak piec pracuje tylko na ogrzanie CWU i zapotrzebowanie na tą wodę jest małe, to piec nie zgaśnie. Czy sami wygaszacie piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyby 26.04.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 witam czy ktos z Was mial do czynienia z piecami TERMO-TECH, kociol EKO-TECH 22KW, mam zamiar taki kupic co o nich sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 27.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 A ja mam takie banlane pytanie do użytkowników pieców na ekogroszek. Latem jak piec pracuje tylko na ogrzanie CWU i zapotrzebowanie na tą wodę jest małe, to piec nie zgaśnie. Czy sami wygaszacie piec? U mnie piec nie gaśnie i pracuje zima-lato bez wygaszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 28.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 U mnie piec nie gaśnie i pracuje zima-lato bez wygaszania No właśnie,czyli latem jak mało używasz wody CWU to ile spalasz groszku?Skoro piec chodzi cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 28.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 U mnie piec nie gaśnie i pracuje zima-lato bez wygaszania No właśnie,czyli latem jak mało używasz wody CWU to ile spalasz groszku?Skoro piec chodzi cały czas. Latem średnio miesięcznie 120kggroszku. Piec na ekogroszek ma opcję przedmuchu z podawaniem żeby nie wygasło, co w moim przypadku przedmuch jest co 20minut z podawaniem 14-to sekundowym i praktycznie to wystarcza na pdgrzanie CWU, ewentualnie wieczorem przy intensywnym poborze ciepłej wody piec włączy się normalnie w celu "podciągnięcia" temperatury na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts