pawelurb 01.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wiatajcie Posiadam piec Per-Eko (http://www.per-eko.pl/main.php?show=ksr) 17 KW działa od 2 tygodni. Sterownik TECH 37. Niestety nie moge sobie poradzic z ustawieniami sterownika. Obecne parametry: temp 55 C podawanie 12 s przerwa 28 s wentylator 60% przedmuch 5 min czas przedmuchu 15 s Instalacja z zaworem 4 drożnym na kaloryferach temp. 24 C w pokoju 16 C. Zdarza się że w piecu pojawia sie woda w popielniku. Jak można to wyeliminować. Pozdraiwam i z góry dziekuję za pomoc A w jaki sposób zszedłeś z czasem przerwy poniżej 30s? Mam taki sam sterownik, tylko kocioł z termo-techa 24kW. I ni jak nie mogę dać mniej jak 30s. Przy czasach 22/40 wygasało mi w kotle . Teraz mam 28/45 ( średnio robi 4 cykle/ przerwa 15min) i żre jak smok. Temp. na 60stopni. z tego co wiem, to sterowniki tego samego typu produkowane dla różnych producenrtów kotłów mogą mieć inne mozliwe do uzyskanai parametry, są konfigurowane zgodnie z wytycznymi producenta kotła, więc sterowniki moga się różnić. zacytuje zalecenia ze strony kotly.com , odnosnie ustawienia pieca , ja po przeczytaniu tego dopiero prawidłowo ustawilem kocioł , polecam lekturę. 9."..... Jak ustawić dobrze kocioł z podajnikiem ? Odp.: Na początek proszę nie zmieniać nastaw fabrycznych sterownika, które często są dobre i nie ma potrzeby ingerować w ustawienia kotła. Bardzo ważną sprawą jest doprowadzenie właściwej ilości powietrza do spalania. Powietrza dostarczyć trzeba w ilości minimalnej zapewniającej pełne spalenie węgla. Wizualnie można to przedstawić tak: Resztki żaru powinny znajdować się na kołnierzu retorty, ale spadać z retorty powinien już tylko popiół. Groszek powinien się palić na retorcie, a nie w jej środku. "Wypalony krater" w retorcie to oznaka zbyt dużego strumienia powietrza. Za duży strumień powietrza wychładza kocioł i powoduje obniżenie sprawności. Ustawienia przysłony wentylatora lub mocy wentylatora trzeba dopasować do warunków zewnętrznych (temperatury). Wentylator (wlot do wentylatora) powinien być przysłonięty czasami nawet w 80 - 90 %. Im temperatura na zewnątrz niższa tym większy naturalny ciąg kominowy, a w związku z tym bardziej ograniczyć należy nadmuch. Spalaniem sterować musi programator kotla a nie ciąg kominowy. Kiedy węgiel dobrze się spala to ogień jest koloru żółtego i rozchodzi się nie tylko w górę ale także na boki. Ogień koloru białego oznacza, że dopływ powietrza jest zbyt duży. Czerwony dymiący ogień zaś jest oznaką, że dopływ powietrza jest za mały. Płomień powinien być stojący. Z retorty nie może buchać jak z palnika. Klasyczny stosunek ustawienia czasu podawania węgla do czasu przedmuchu to 1 do 3. 1. przykład: 10 sekund podawanie węgla/30 sekund przedmuch 2. przykład: 15 sekund podawanie węgla/45 sekund przedmuch Latem stosunek ten może wynosić 1 do 4. Np. 5 sekund podawanie węgla/20 sekund przedmuch. Histerezę ustawić najlepiej na 1 stopień (Ewentualnie 2 stopnie jeżeli nie ma takiej możliwości). Parametry pracy kotła zależne są od wielu czynników (jakości opału, instalacji, standardu budynku,...) dlatego często nieodzowny jest doświadczalny, indywidualny dobór parametrów pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 01.02.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Instrukcję mam. Na fabrycznych ustawieniach też wygasał . Faktem jest, że teraz palę ekogroszkiem i faktycznie jest eko :lol. Popiół jest brązowy, jakby glina lub piasek. Wcześniej paliłem zwykłym groszkiem. Palił mniej, popiół był szary. Tylko szkoda mi ślimaka, bo robił za młynek. Czas przepalania mam na 25min, bo przy 5 to mi faktycznie krater wypalał. Chyba następna dostawa węgla będzie z innego składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 01.02.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 pawelurb, pozwolę sobie zapytać a gdzie kupujesz ekogroszek? Bo widzę że z Jelcza jesteś Jak cenowo to wychodzi? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Nadia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 01.02.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Powietrza dostarczyć trzeba w ilości minimalnej zapewniającej pełne spalenie węgla. Wizualnie można to przedstawić tak: Resztki żaru powinny znajdować się na kołnierzu retorty, ale spadać z retorty powinien już tylko popiół. Sprawdzałem w inny sposób. Zapisywałem ustawienia, ilość cykli i czas postoju kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.02.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 pawelurb, pozwolę sobie zapytać a gdzie kupujesz ekogroszek? Bo widzę że z Jelcza jesteś Jak cenowo to wychodzi? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Nadia na Swojcu , ul. Betonowa , jest tam skład opału , wyszlo 500 zł. / tonę razem z poworkowaniem i przywozem , węgiel w miarę ok, palę od października i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 02.02.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 na Swojcu , ul. Betonowa , jest tam skład opału , wyszlo 500 zł. / tonę razem z poworkowaniem i przywozem , węgiel w miarę ok, palę od października i jest ok. Dzięki Właśnie dziś tam zamówiliśmy. Teraz jest drożej, bo 560 zł za tonę z dowozem i poworkowaniem. Zobaczymy jeszcze jakości będzie węgiel. Najgorsze jest to, że chyba będzie mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.02.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 na Swojcu , ul. Betonowa , jest tam skład opału , wyszlo 500 zł. / tonę razem z poworkowaniem i przywozem , węgiel w miarę ok, palę od października i jest ok. Dzięki Właśnie dziś tam zamówiliśmy. Teraz jest drożej, bo 560 zł za tonę z dowozem i poworkowaniem. Zobaczymy jeszcze jakości będzie węgiel. Najgorsze jest to, że chyba będzie mokry Jakość chyba ok, nie wiem jak sie palą inne groszki , bo dopiero pierwszy sezon grzeję , kupowałem we wrześniu , w tym roku chyba kupie jeszcze wcześniej , może będzie troche taniej . Nie pamiętam tylko z jakiej kopalni oni to biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 02.02.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Jakość chyba ok, nie wiem jak sie palą inne groszki , bo dopiero pierwszy sezon grzeję , kupowałem we wrześniu , w tym roku chyba kupie jeszcze wcześniej , może będzie troche taniej . Nie pamiętam tylko z jakiej kopalni oni to biorą Kurcze, też nie pamiętam! Ale zapytam męża Ponoć jedna z najlepszych kopalni My też chcemy kupić w tym roku wcześniej, chciałoby się wierzyć, iż cena do lata spadną. My właśnie zmienili ogrzewanie - została nam tylko pamiątka butla z gazem no i w końcu w domu jest ciepło!!! Kupiliśmy na próbę parę worków węgla z Castoramy, nie jest jakościowo zły, dobrze się spala, ale jest mokry nawet poworkowany ! No i ta cena, wychodzi bez dowozu 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda 401 02.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 cześć ,jestem (chyba)szczęśliwym posiadaczem kotła na ekogroszek (ekocentr 25kw z pleszewa)już od 3 lat.Z tym że szczęśliwym do tego sezonu.Po 1 mocno poszedł eko groszek w tym roku do góry po 2 czy spotkał się ktoś z was z tym, samoistne przepalanie się deflektora u mnie stopiło się już prawie 30% a po 3 od miesiąca zaczął mi się zawieszać silnik. W trakcie podawania czasami nie ma siły ruszyć.Czy też ktoś z was tak miał ? czym to może być spowodowane ,ewentualnie czy nie wiecie gdzie można kupić deflektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.02.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 cześć ,jestem (chyba)szczęśliwym posiadaczem kotła na ekogroszek (ekocentr 25kw z pleszewa)już od 3 lat.Z tym że szczęśliwym do tego sezonu.Po 1 mocno poszedł eko groszek w tym roku do góry po 2 czy spotkał się ktoś z was z tym, samoistne przepalanie się deflektora u mnie stopiło się już prawie 30% a po 3 od miesiąca zaczął mi się zawieszać silnik. W trakcie podawania czasami nie ma siły ruszyć.Czy też ktoś z was tak miał ? czym to może być spowodowane ,ewentualnie czy nie wiecie gdzie można kupić deflektor? Zamierzam kupić piec na ekogroszek, ale z tego co widzę wydając tyle pieniędzy, z żywotnością pieca pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 03.02.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 cześć ,jestem (chyba)szczęśliwym posiadaczem kotła na ekogroszek (ekocentr 25kw z pleszewa)już od 3 lat.Z tym że szczęśliwym do tego sezonu.Po 1 mocno poszedł eko groszek w tym roku do góry po 2 czy spotkał się ktoś z was z tym, samoistne przepalanie się deflektora u mnie stopiło się już prawie 30% a po 3 od miesiąca zaczął mi się zawieszać silnik. W trakcie podawania czasami nie ma siły ruszyć.Czy też ktoś z was tak miał ? czym to może być spowodowane ,ewentualnie czy nie wiecie gdzie można kupić deflektor? Zamierzam kupić piec na ekogroszek, ale z tego co widzę wydając tyle pieniędzy, z żywotnością pieca pozostawia wiele do życzenia. O właśnie za dobry piec na ekogroszek mozna kupić 3 piece tradycyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda 401 03.02.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Cześć,za bardzo to ja nie narzekam na ten mój piecyk.Wydaje mi się że to są sprawy typowoeksploatacyjne (jak wymiana płynów w samochodzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
--ViRuS-- 05.02.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam. Ja z takim problemem. Mam nowy dom (na razie ok. 110 m2) budowany z Porothermu 24mm, docieplony styropianem 10 cm, strop drewniany, ocieplony (wełna mineralna 20 cm). Do ogrzewania mam piec EkoCentr 25 kW ze sterownikiem GECO G-403-P02. W domu jest 10 grzejników 1000 x 600 i na ogrzewanie podłogowe zużyto 150 mb rurek. Piszę to, aby ktoś kto się na tym znam mogł oszacować ilość wody w C.O. Do tego mam zbiornik na C.W.U o pojemności 300 l. Instalację wykonał "fachowiec" - nie ma zamontowanego zaworu mieszającego trój-, czterodrogowego o którego obowiązkowej instalacji pisze producent, sterownik pokojowy podpięty jest do pompki C.O - nie do sterownika, choć takie rozwiązanie też jest chyba dopuszczalne. Poza tym pompka do C.W.U nie ma sterowania od pieca - ma tylko możliwość ręcznego załączenia i wyłącza się po osiągnięciu ustawionej na jej niezależnym sterowniku temperatury. Czytając wiele wypowiedzi użytkowników takich kotłów zauważyłem, że pompka C.W.U powinna być sterowana ze sterownika kotła. Zasadniczy problem polega na tym, że na początku wszystko było O.K. - piec nagrzewał się do 65 st. (jak miał zaprogramowane), włączała się pompka C.O. i następnie temp. spadała o ok. 8 st. i piec znowu rozgrzewał się do swoich 65 st. i tak cały czas. Z upływem czasu pomimo zaprogramowanej temp. 65 st (parametr u0) pompka zaczynała włączać się przy co raz niższych temp. (teraz po 3 miesiącach eksploatacji włącza się w zakresie 48 - 66 st) i gdy włączy się przy 48, to piec nie osiąga wyższej temp i pracuje nieefektywnie. Nieraz po włączeniu się nawet przy 66 st. temp spada do 42 st i dopiero wtedy pompka się wyłącza. Ustawione parametry:- użytkownika:u0 (temp. zadana wody wylotowej z kotła) - 65 stu1 (czas podawania węgla do kotła C.O) - 6 s.u2 (czas postoju podajnika węgla) - 55 s.u3 (czas podtrzymania) - 6 min.u4 (opóźnienie wyłączenia wentylatora w podtrzymaniu) - 35 s.- serwisowe:c0 - 0c1 - 1c2 - 5c3 - 25c4 - 1c5 - 0c6 - 0d0 - 40d1 - 85d2 - 40d3 - 1d4 - 40wentylator otwarty na 100%wentylator bez regulacji szybkości - tylko przesłonaInstrukcja serwisowa sterownika: http://www.agdex.com/instrukcje_geco/Instrukcja%20GECO%20G-403-P02_S_v11a_w02%20POL.pdf Proszę o pomoc, bo raczej nie jest to normalne zachowanie. Co muszę przestawić, aby wszystko działało poprawnie. Uważam, że przy takiej powierzchni domu ten piec nie powinien aż tak bardzo się wychładzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 05.02.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Niewykluczone, że trzeba bardzo gruntownie wyczyścić kocioł. Po prostu jest zanieczyszczony i stracił bardzo dużo na sprawności.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
--ViRuS-- 05.02.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Czyszczony jest gruntownie co ok. 3 tyg., ale po wyczyszczeniu również nie trzyma parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 05.02.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 ViRuSie, a może zmieniłeś węgiel ? My przetestowaliśmy z trzech różnych źródeł i dla każdego trzeba było zmieniać ustawienia pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
--ViRuS-- 05.02.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 To dopiero mój pierwszy sezon z tym piecem i mam tylko jeden typ węgla (nie znam nawet jego parametrów). Dodam jeszcze, że kocioł podłączony jest do komina ceramicznego o średnicy 180 mm i wysokości 9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_33 06.02.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wiatajcie Posiadam piec Per-Eko (http://www.per-eko.pl/main.php?show=ksr) 17 KW działa od 2 tygodni. Sterownik TECH 37. Niestety nie moge sobie poradzic z ustawieniami sterownika. Obecne parametry: temp 55 C podawanie 12 s przerwa 28 s wentylator 60% przedmuch 5 min czas przedmuchu 15 s Instalacja z zaworem 4 drożnym na kaloryferach temp. 24 C w pokoju 16 C. Zdarza się że w piecu pojawia sie woda w popielniku. Jak można to wyeliminować. Pozdraiwam i z góry dziekuję za pomoc A w jaki sposób zszedłeś z czasem przerwy poniżej 30s? Mam taki sam sterownik, tylko kocioł z termo-techa 24kW. I ni jak nie mogę dać mniej jak 30s. Przy czasach 22/40 wygasało mi w kotle . Teraz mam 28/45 ( średnio robi 4 cykle/ przerwa 15min) i żre jak smok. Temp. na 60stopni. z tego co wiem, to sterowniki tego samego typu produkowane dla różnych producenrtów kotłów mogą mieć inne mozliwe do uzyskanai parametry, są konfigurowane zgodnie z wytycznymi producenta kotła, więc sterowniki moga się różnić. zacytuje zalecenia ze strony kotly.com , odnosnie ustawienia pieca , ja po przeczytaniu tego dopiero prawidłowo ustawilem kocioł , polecam lekturę. 9."..... Jak ustawić dobrze kocioł z podajnikiem ? Odp.: Na początek proszę nie zmieniać nastaw fabrycznych sterownika, które często są dobre i nie ma potrzeby ingerować w ustawienia kotła. Bardzo ważną sprawą jest doprowadzenie właściwej ilości powietrza do spalania. Powietrza dostarczyć trzeba w ilości minimalnej zapewniającej pełne spalenie węgla. Wizualnie można to przedstawić tak: Resztki żaru powinny znajdować się na kołnierzu retorty, ale spadać z retorty powinien już tylko popiół. Groszek powinien się palić na retorcie, a nie w jej środku. "Wypalony krater" w retorcie to oznaka zbyt dużego strumienia powietrza. Za duży strumień powietrza wychładza kocioł i powoduje obniżenie sprawności. Ustawienia przysłony wentylatora lub mocy wentylatora trzeba dopasować do warunków zewnętrznych (temperatury). Wentylator (wlot do wentylatora) powinien być przysłonięty czasami nawet w 80 - 90 %. Im temperatura na zewnątrz niższa tym większy naturalny ciąg kominowy, a w związku z tym bardziej ograniczyć należy nadmuch. Spalaniem sterować musi programator kotla a nie ciąg kominowy. Kiedy węgiel dobrze się spala to ogień jest koloru żółtego i rozchodzi się nie tylko w górę ale także na boki. Ogień koloru białego oznacza, że dopływ powietrza jest zbyt duży. Czerwony dymiący ogień zaś jest oznaką, że dopływ powietrza jest za mały. Płomień powinien być stojący. Z retorty nie może buchać jak z palnika. Klasyczny stosunek ustawienia czasu podawania węgla do czasu przedmuchu to 1 do 3. 1. przykład: 10 sekund podawanie węgla/30 sekund przedmuch 2. przykład: 15 sekund podawanie węgla/45 sekund przedmuch Latem stosunek ten może wynosić 1 do 4. Np. 5 sekund podawanie węgla/20 sekund przedmuch. Histerezę ustawić najlepiej na 1 stopień (Ewentualnie 2 stopnie jeżeli nie ma takiej możliwości). Parametry pracy kotła zależne są od wielu czynników (jakości opału, instalacji, standardu budynku,...) dlatego często nieodzowny jest doświadczalny, indywidualny dobór parametrów pracy kotła. Wiatam Ponownie. Dzieki za pomoc w ustawieniach pieca. Częściowo się sprawdziły. Martwi mnie tylko jedno temperatura na piecu 55 C wzrasta czasami do 60 a spada nawet poniżej 48 C. Dalej wykrapla sie woda w piecu a co do temp w pokojach to 20-19 C przy takich samych ustawieniach zaworu 4 drożnego. Najprawdopodobniuej budynek musiał się dogrzać choć nie był nowy. Mam do was Pytanie: Ile spaliliście węgla pa pierwszym uruchomieniu pieca i wygrzewaniu budynku i ile spalacie obecnie. ? Mnie przy dodatniej temp na zenatrz spalil w 5,5 dnia podajnik wegla tj 160 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadziejka 06.02.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witam! U nas też temperatura na piecu potrfai spadać do około 48 stopni, a potem jak się nadmuch przestaje działać to temperatura potrafi wzrosnąć nawet do ponad 60 stopni. Przy zadanych na piecu 56 stopni. Aha i mamy taki sam piec tylko że moc 19 KW. Na dobę nam się spala około 25 kg węgla, z tym że dom nie jest do końca dobrze ocieplony no i ekipa remontowa dość mocno wietrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 11.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam. Od 3 tygodni posiadam i użytkuję piec Ekocentr 25KW.Dom około 180m2, stan - zamknięty, ale nieocieplone poddasze użytkowe, tzn. folia i blacha.Ściana z suporeksu 25mm ocieplone z 3 stron wełną 10cm.Jedna ściana nieocieplona dzięki "miłemu" sąsiadowi. Obecne ustawienia sterownika:u0: 55st.u1: 23s podawanieu2: 40s przerwa w podawaniuu3: 5min podtrzymanieu4: 15s przedmuch w podtrzymaniuDmuchawa przysłonięta w ~85%.Zawór trójdrożny ustawiony na 2 w 10stopniowej skali. Efekt jest taki, że piec bardzo szybko stygnie po przejściu w podtrzymanie.Po zejściu na 53stopnie zaczyna się tryb pracy i w 4 minuty osiąga zadane 55 stopni. Niestety po 4 minutach znów spada na na 53st. i tak w kółko.Nie ma prawie wogóle trybu podtrzymania. Minimalne ustawienie to 5 minut, ale nigdy do tego nie dochodzi.Grzejniki w domu gorące, a temperatura około 16-17 stopni. Palenisko retortu wygląda ok.Gdzie szukać przyczyny tak szybkiego spadku temperatury??Czyżby, aż tyle uciekało przez "dach"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts