Podlasianka 16.07.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Czy istnieje jakiś ranking lub po prostu strona, na której porównane by były piece różnych producentów? Z góry dziękuję za wskazanie adresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podlasianka 16.07.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Chodzi oczywiście o piec na groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_mst 26.07.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Mnie też interesują piece na eko-groszek z podajnikiem ślimakowym (choć może miałowe z tłokowym) nie wiem co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 26.07.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Moim zdaniem ostatnio bardziej popularne stały się kotły z podajnikiem tłokowym na miał - ze względu na rosnącą cenę ekogroszku. Czy oprócz miału w tych kotłach można palić innymi "paliwami" (np owsem czy peletami)? Jak to się sprawdza w praktyce?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 bardzo ciekawy watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 zyc z piecem na wegiel w jednym pomieszczeniu ???? troszkie siem kuzi : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 odwiedzamy czesto bardzo bliskich znajomych którzy mja Zębca w przedpokojuona juz nie ma sił do sprzatania bo sadza sie unosi i osiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 http://www.kotly-marciniak.isnet.pl/kotly-marciniak/Obrazki/KWS-P-prawy_m.png My mamy taki, jest to kociol z Pleszewa od Marciniaka. Mozna w nim palic mialem, ekogroszkiem lub odpadami, zamiast slimaka ma podajnik tlokowy. Jeszcze nie mieszkamy, wiec nie wypowiem sie na temat kosztow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ile pieniądzorków zapłaciłes i jakiej jest mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 27.08.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 W sobotę instalator kupił pakowany ekogroszek w worku 25kg. - cena w castoramie bagatelka 30 zł - tona kosztowałaby 1200 zł w dodatku takie gó....że nie chciało się palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 14.11.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 http://www.r-eco.pl/index.php/component/option,com_frontpage/Itemid,43/ Czy ktoś ma kocioł z tej firmy? Naczytałam sie troszkę o eko groszku. Kurde mam dylemat. Czy nadal opłaca sie kupywać piec na ekogroszek? Ile teraz kosztuje tona? I jeszcze takie pytanie bo róznie piszecie - jak jest z czyszczeniem pieca? raz na 3 dni czy 3 tyg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.11.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Kupowalismy dwa tygodnie temu w cenie 470 zl/tona.Obecnie spala 90 kg przez 3 dni (ogrzewamy 200 metrow kw).Piec rozpalilismy miesiac temy i poza wysypywaniem popiuolu raz na trzy dni i dosypaniem ekogroszku do podajnika nic przy nim nie robimy. Wysypanie popiolu tzn. - wyjecie szuflady spod pieca i wyrzucenie z niej popiolu, zadnego czyszczenia nie ma.Do tej pory mielismy zwykly piec i co dwie godziny trzeba bylo do niego zajrzec, w nocy wygasalo i bylo zimno, a rano codziennie bylo wielkie czyszczenie. Wiec po miesiacu uzytkowanie pieca na ekogroszek drugi raz podjelibysmy taka sama decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.11.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Kupowalismy dwa tygodnie temu w cenie 470 zl/tona. Obecnie spala 90 kg przez 3 dni (ogrzewamy 200 metrow kw). Piec rozpalilismy miesiac temy i poza wysypywaniem popiuolu raz na trzy dni i dosypaniem ekogroszku do podajnika nic przy nim nie robimy. Wysypanie popiolu tzn. - wyjecie szuflady spod pieca i wyrzucenie z niej popiolu, zadnego czyszczenia nie ma. Do tej pory mielismy zwykly piec i co dwie godziny trzeba bylo do niego zajrzec, w nocy wygasalo i bylo zimno, a rano codziennie bylo wielkie czyszczenie. Wiec po miesiacu uzytkowanie pieca na ekogroszek drugi raz podjelibysmy taka sama decyzje. Ja mam piec od końca lipca tego roku i jestem bardzo zadowolony ,ale myślę że po roku użytkowania będę mógł coś powiedzieć,mam nadzieje że superlatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 15.11.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 magpie101 jaką masz moc pieca i czy ogrzewasz nim też wodę? U mnie wymiary domu są podobne. Jeden hydraulik mówi mi, że 20 kW mi wystarczy, a drugi, że muszę mieć 25 kW, bo do 20kW musiałabym ciągle dorzucać ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Kupowalismy dwa tygodnie temu w cenie 470 zl/tona. Obecnie spala 90 kg przez 3 dni (ogrzewamy 200 metrow kw). Piec rozpalilismy miesiac temy i poza wysypywaniem popiuolu raz na trzy dni i dosypaniem ekogroszku do podajnika nic przy nim nie robimy. Wysypanie popiolu tzn. - wyjecie szuflady spod pieca i wyrzucenie z niej popiolu, zadnego czyszczenia nie ma. Do tej pory mielismy zwykly piec i co dwie godziny trzeba bylo do niego zajrzec, w nocy wygasalo i bylo zimno, a rano codziennie bylo wielkie czyszczenie. Wiec po miesiacu uzytkowanie pieca na ekogroszek drugi raz podjelibysmy taka sama decyzje. u mnie w listopadzie na dzień dzisiejszy wychodzi na dobę 12,5 kg na dobę piec 19KW do grzania 140m2 22st w pomieszczeniach:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lodek 15.11.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Cały zeszły sezon grzewczy tj. od połowy wześnia do połowy maja (w/g mnie sezon był wyjątkowo ciepły) zużyłem niecałe 5 ton eko-groszku.Piec 25 kW Stalkot.Temp. w domu 22 st., dodatkowy zasobnik CWU 150 l, rodzina 4-osobowa, powierzchnia grzewcza 200 m 2 (dom ocieplony steropianem 100 cm).Czyszczenie po sezonie, piec był raz rozpalony we wrześniu i wygaszony został w maju. Usuwanie popiołu raz na dwa/trzy dni, zasyp groszku raz na trzy/cztery dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 16.11.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 (dom ocieplony steropianem 100 cm). to ostro tego styropianu dałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.11.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 (dom ocieplony steropianem 100 cm). to ostro tego styropianu dałeś dom pewnie zajal cala dzialke ps. podczepiam sie pod watek bo tez bede polowal na "niskoobslugowa spalarke ekogrochu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.11.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Cały zeszły sezon grzewczy tj. od połowy wześnia do połowy maja (w/g mnie sezon był wyjątkowo ciepły) zużyłem niecałe 5 ton eko-groszku. Piec 25 kW Stalkot. Temp. w domu 22 st., dodatkowy zasobnik CWU 150 l, rodzina 4-osobowa, powierzchnia grzewcza 200 m 2 (dom ocieplony steropianem 100 cm). Czyszczenie po sezonie, piec był raz rozpalony we wrześniu i wygaszony został w maju. Usuwanie popiołu raz na dwa/trzy dni, zasyp groszku raz na trzy/cztery dni. A ile musiałeś kg groszku wsypać na jeden zasyp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 dzis odpaliłem kotłownie groszkową wsypałem 75kg do 17kW Stąporkowa Termo-techa w domku ok 120m2 gorąco jak ch....a grzeje tez jeden grzejnik w garazu zobaczymy na ile starczy tego zasypu. dom ocieplony bardzo dobrze. dodam ze jeszcze słabawo zaizolowana instalacja,co uczynie w sobotę od rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts