Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? na ekogroszek - koszt

niciacia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 347
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

http://www.kotly-marciniak.isnet.pl/kotly-marciniak/Obrazki/KWS-P-prawy_m.png

My mamy taki, jest to kociol z Pleszewa od Marciniaka. Mozna w nim palic mialem, ekogroszkiem lub odpadami, zamiast slimaka ma podajnik tlokowy. Jeszcze nie mieszkamy, wiec nie wypowiem sie na temat kosztow .

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

http://www.r-eco.pl/index.php/component/option,com_frontpage/Itemid,43/

Czy ktoś ma kocioł z tej firmy? Naczytałam sie troszkę o eko groszku. Kurde mam dylemat. Czy nadal opłaca sie kupywać piec na ekogroszek? Ile teraz kosztuje tona?

I jeszcze takie pytanie bo róznie piszecie - jak jest z czyszczeniem pieca? raz na 3 dni czy 3 tyg?

Kupowalismy dwa tygodnie temu w cenie 470 zl/tona.

Obecnie spala 90 kg przez 3 dni (ogrzewamy 200 metrow kw).

Piec rozpalilismy miesiac temy i poza wysypywaniem popiuolu raz na trzy dni i dosypaniem ekogroszku do podajnika nic przy nim nie robimy. Wysypanie popiolu tzn. - wyjecie szuflady spod pieca i wyrzucenie z niej popiolu, zadnego czyszczenia nie ma.

Do tej pory mielismy zwykly piec i co dwie godziny trzeba bylo do niego zajrzec, w nocy wygasalo i bylo zimno, a rano codziennie bylo wielkie czyszczenie. Wiec po miesiacu uzytkowanie pieca na ekogroszek drugi raz podjelibysmy taka sama decyzje.

Piec rozpalilismy miesiac temy i poza wysypywaniem popiuolu raz na trzy dni i dosypaniem ekogroszku do podajnika nic przy nim nie robimy. Wysypanie popiolu tzn. - wyjecie szuflady spod pieca i wyrzucenie z niej popiolu, zadnego czyszczenia nie ma.

Do tej pory mielismy zwykly piec i co dwie godziny trzeba bylo do niego zajrzec, w nocy wygasalo i bylo zimno, a rano codziennie bylo wielkie czyszczenie. Wiec po miesiacu uzytkowanie pieca na ekogroszek drugi raz podjelibysmy taka sama decyzje.

Ja mam piec od końca lipca tego roku i jestem bardzo zadowolony :lol: ,ale myślę że po roku użytkowania będę mógł coś powiedzieć,mam nadzieje że superlatywy

u mnie w listopadzie na dzień dzisiejszy wychodzi na dobę 12,5 kg na dobę piec 19KW do grzania 140m2 22st w pomieszczeniach:lol:

Cały zeszły sezon grzewczy tj. od połowy wześnia do połowy maja (w/g mnie sezon był wyjątkowo ciepły) zużyłem niecałe 5 ton eko-groszku.

Piec 25 kW Stalkot.

Temp. w domu 22 st., dodatkowy zasobnik CWU 150 l, rodzina 4-osobowa, powierzchnia grzewcza 200 m 2 (dom ocieplony steropianem 100 cm).

Czyszczenie po sezonie, piec był raz rozpalony we wrześniu i wygaszony został w maju.

Usuwanie popiołu raz na dwa/trzy dni, zasyp groszku raz na trzy/cztery dni.

Cały zeszły sezon grzewczy tj. od połowy wześnia do połowy maja (w/g mnie sezon był wyjątkowo ciepły) zużyłem niecałe 5 ton eko-groszku.

Piec 25 kW Stalkot.

Temp. w domu 22 st., dodatkowy zasobnik CWU 150 l, rodzina 4-osobowa, powierzchnia grzewcza 200 m 2 (dom ocieplony steropianem 100 cm).

Czyszczenie po sezonie, piec był raz rozpalony we wrześniu i wygaszony został w maju.

Usuwanie popiołu raz na dwa/trzy dni, zasyp groszku raz na trzy/cztery dni.

A ile musiałeś kg groszku wsypać na jeden zasyp?

dzis odpaliłem kotłownie groszkową

wsypałem 75kg do 17kW Stąporkowa Termo-techa

w domku ok 120m2 gorąco jak ch....a grzeje tez jeden grzejnik w garazu zobaczymy na ile starczy tego zasypu.

dom ocieplony bardzo dobrze.

dodam ze jeszcze słabawo zaizolowana instalacja,co uczynie w sobotę od rana.