Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? na ekogroszek - koszt

niciacia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 347
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Po prawie rocznym korzystaniu z Waszych informacji na tym forum postanowiłem również coś napisać.We wrześniu 2006 r rozpoczęliśmy z żoną budowę domu.Na 20 12 2007 planujemy już w nim mieszkać.Od dwóch tygodni dom jest ogrzewany piecem Ling Duo Kombi (żeliwny wkład Viadrus) 23kw.Piec został wybrany z szerokiej oferty pieców na eko groszek na podstawie opinii użytkowników na różnych forach.Jak na razie nie żałuję swojej decyzji.PIEC JEST OK !!! Optymalne ustawienie pieca zajęło mi cztery noce.Informacje użytkowników były w tym temacie nieocenione !!! D z i ę k i !!! Teraz jeśli kogoś będą interesowały moje spostrzeżenia służę pomocą.(Dom wg projektu UPB 220 Z PRACOWNI P.BODUCHA max plus 10 cm ocieplenia). Pozdrawiam Wszystkich na tym forum.

http://www.r-eco.pl/index.php/component/option,com_frontpage/Itemid,43/

Czy ktoś ma kocioł z tej firmy? Naczytałam sie troszkę o eko groszku. Kurde mam dylemat. Czy nadal opłaca sie kupywać piec na ekogroszek? Ile teraz kosztuje tona?

I jeszcze takie pytanie bo róznie piszecie - jak jest z czyszczeniem pieca? raz na 3 dni czy 3 tyg?

Mam ten piec o mocy 24kW od września tego roku. Zadowolony jestem niesamowicie. Grzeję dobrze ponad 200 m2 (3 kondygnacje, 10x10 fundament, ale z niższą piwnicą) nieocieplony wcale, lecz ściany 50-60 cm (dziurawka). Spala mi sporo, ale wiem, że to w dużej mierze przyczyna potwornie nieszczelnej bramy garażowej. W ostatnim tygodniu, czyli przy temperaturze w nocy poniżej zera, a w ciągu dnia niewiele powyżej, jeden zasyp (ok. 180 kg) wystarczył mi na 5 dni. Aha i najważniejsze - mam ustawioną bardzo wysoką temperaturę - moja małżonka to straszny zmarzluch i do tego w chora i w ciąży. Po domu chodzi w pidżamie ;) co na tyle lubię, że chętnie dopłacę do opału :)

Jeśli chodzi o czyszczenie to zależy od Ciebie. Możesz wyrzucać popiół co 1/2 tygodnia lub raz na tydzień. Dobrze jest często oczyszczać ruszta za pomocą szczotki - będzie lepsza wydajność pieca. Myślę, że tak raz na miesiąc to przyzwoitość wymaga. Ale jest to naprawdę prosta i szybka praca (15 min razem z wyrzuceniem popiołu i wyczyszczeniem kotłowni), niemniej jednak trochę się przy tym kurzy, szczególnie dlatego, że piec jest ciepły.

Aha jeszcze jedna zaleta - nie ma problemu z "podniesieniem się" pieca. Nie miałem prądu przez 6 godzin, albo i więcej. Myślałem, że już wszystko wygasło, szczególnie, że żadnego żaru widać nie było, ale piec jednak się rozpalił, bez mojej ingerencji.

Ling Kombi 23kw ,zawór czterodrogowy,ciepła woda 150l,podłogówka w dwóch łazienkach kuchni korytarzu w sumie ok 40m kw.grzejniki stalowe "stelrad".temperatura na piecu 65 stopni.W domu temperatura 18.5-19 stopni.W ciągu ostatnich 3 dni zużycie groszku ok 16-17 kg na dobę (zważone).Groszek płaciłem po 550zł z Juliana(podobno).Temperatura na zewnątrz dzisiaj o 6 rano -6st.

Witam.

Czytam i czytam.....

Mam piec pleszewski na ekogroszek 25 kW przy 165 m2 pow. grzewczej (w tym jeszcze garaż w którym hula wiatr i pralnia bez drzwi do tegoż garażu). Ściany Ytong 36.5

Obecnie wlacze z nastawieniami.... :roll: Póki co, to 50kg to 3 dni spalania, ale przy niskiej temp. na piecu do 45stC no, ale podobno nie dobrze takową trzymać, że lepiej powyżej 55st C (2-2,5 dni spalania) - to wiem - mniejsze zasadzenie pieca.

Ale nurtuje mnie najbardziej bardzo duże koksowanie sie groszku!!! Czy dobrze wyczytałem, że jeżeli dmuchawa chodzi na bardzo dużych obrotach to groszek się bardzo koksuje?? teraz z mocy 12 ustawiłem na 4 i bede obserwować.... ale czy nie bedzie wtedy dłużej nagrzewał się piec???

No i jeszcze jedna sprawa, u mnie nie mam czegoś takiego jak zawór trójdrogowy... Mój instalator powiedział, że bede musiał na lato pozamykać wszystkie grzejniki na wejściu i wyjściu i wtedy bede grzał tylko cwu, no ale czy krążąca woda w instalacji nie bedzie powodował większego zużycia węgla??? bo ja tu słysze że zasobnik np 150kg starcza na miesiąc.... czy rozwiązanie, które zastosował mój instalator jest ok???

Witaj świercz.Nie jestem instalatorem ale mam w rodzinie niezłego fachowca i on robił moją instalację.Jedyną moją zasługą jest to, że wymogłem na nim zamontowanie zaworu czterodrogowego a nie trójdrogowego.Kierowałem się opiniami użytkowników i fachowców na różnych forach.Instalacja została zrobiona wg schematu z instrukcji Klimosza http://www.klimosz.pl/pdf/ling-combi_dtr.pdf (z małymi poprawkami) str 25.Przeróbka instalacji to koszt zaworu ok 180-200zł (st. ręcznie)plus robocizna plus jakieś rurki.

Jeśli chodzi o ogrzewanie tylko ciepłej wody to o zużyciu ekogrochu powiem Ci za rok :wink:

Ja mam dmuchawę przysłoniętą w ok 85 procentach.Jednak trochę grudek spieków jest, ale na pewno mniej od kiedy przymknąłem ją możliwie maksymalnie.Zmniejszając u Ciebie moc dmuchawy zwróć uwagę na czas podawania węgla- prawdopodobnie będziesz go musiał skrócić.Pzdr. :p

• 2 weeks później...

piot 25kW na 70 m2 to cholera 3x za duzo

wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi

jest gdzies na forum wątek o przewymiarowanych kotłach

ktos pisał ze po zmnianie u inwestora na mniejszy spalał 25% mniej

wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi

wlasnie gdyby wywalal w komin to mysle, ze czopuch bylby goracy. W przyszlym sezonie bede ogrzewal caly dom, jakies 150m dlatego kupilem 25kw. A co do przewymiarowania to jesli przez to zuzywa 25 kg wegla to co z grzaniem latem samego bojlera? tez bedzie tyle zuzywal? nie sadze.

wlasnie gdyby wywalal w komin to mysle, ze czopuch bylby goracy. W przyszlym sezonie bede ogrzewal caly dom, jakies 150m dlatego kupilem 25kw. A co do przewymiarowania to jesli przez to zuzywa 25 kg wegla to co z grzaniem latem samego bojlera? tez bedzie tyle zuzywal? nie sadze.

To co że większy piec po prostu szybciej się nagrzewa i rzadziej się włącza, zużycie powinno być podobne, mniejszy piec po prostu częściej się włącza.

Ja mam 19KW i grzeje 140m2, z tego co widzę to spokojnie wystarczyłby na 200m. Jest bardzo wiele czynników na zużycie węgla różne domy , różne technologie :wink:

Zimny może być także z innego powodu, nie z tego, że kocioł tak pięknie

odbiera cieplo ze spalin. Przy zbyt dużym podawaniu powietrza dmuchawą

następuje silne wychladzanie spalin i wnętrza kotla...

hes

powiem wiecej, za mocno ustawiona dmuchawa bedzie wychładzała wymiennik zaczym rozdmucha zarzewie i dostanie porcje groszku slimakiem co moze powodowac dłuzsze dobijanie do zadanej i wieksze spalanie.

hes

powiem wiecej, za mocno ustawiona dmuchawa bedzie wychładzała wymiennik zaczym rozdmucha zarzewie i dostanie porcje groszku slimakiem co moze powodowac dłuzsze dobijanie do zadanej i wieksze spalanie.

w sumie moze cos w tym jest, bo zauwazylem, ze czasem po wlaczeniu sie dmuchawy temprratura poczatkowo spada zamiast rosnac. A jaka temperature ma czopuch waszych piecy? jest goracy?

• 2 weeks później...

Zamówiłem Stalmarka - kocioł z podajnikiem szufladowym. Skłonił mnie do fakt że podajnik tego kotła umozliwia podawanie paliwa od miału do kawałków o wielkości 4cm (gościu który mi go pokazywał tzn sprzedawca sam ma taki i miał w zasobniku dośc duże kawałki węgla. Niby mozna tez nim palić innymi paliwami pellety pestki itp. Kocioł jest wąski a długi i akurat mi pasuje

Niestety da utargować tylko 5 % producent i dealerzy sie umówiłi (sami przyznają) na okreslona cene i juz (ciekawe co na to urząd antymonopolowy :wink: ). No i pojęcia nie mam czy to dobry wybór.

Zamówiłem Stalmarka - kocioł z podajnikiem szufladowym. Skłonił mnie do fakt że podajnik tego kotła umozliwia podawanie paliwa od miału do kawałków o wielkości 4cm (gościu który mi go pokazywał tzn sprzedawca sam ma taki i miał w zasobniku dośc duże kawałki węgla. Niby mozna tez nim palić innymi paliwami pellety pestki itp. Kocioł jest wąski a długi i akurat mi pasuje

Niestety da utargować tylko 5 % producent i dealerzy sie umówiłi (sami przyznają) na okreslona cene i juz (ciekawe co na to urząd antymonopolowy :wink: ). No i pojęcia nie mam czy to dobry wybór.

to napisz jeszcze ile zapłaciłeś i za jaki piec 25kW czy też może 17 ?

co tym ogrzewasz ? jaką dużą powierzchnię ?

mi nie odpowiada układ wyczystek w tym kotle i chyba zrezygnuję z niego a był to mój faworyt