Lodek 17.11.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Ups ...faktycznie pomyłka. Nie 100 cm, tylko 10 cm steropianu jeślichodzi oocieplenie Jeden zasyp - nie wiem, bo zawsze dosypuje jak mam chwile czasu. Na ogół jeden worek co 1/2 dni. W całym zasobniku mieści się około 6 worków tj. ok. 150 kg. groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 17.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Witam.Po prawie rocznym korzystaniu z Waszych informacji na tym forum postanowiłem również coś napisać.We wrześniu 2006 r rozpoczęliśmy z żoną budowę domu.Na 20 12 2007 planujemy już w nim mieszkać.Od dwóch tygodni dom jest ogrzewany piecem Ling Duo Kombi (żeliwny wkład Viadrus) 23kw.Piec został wybrany z szerokiej oferty pieców na eko groszek na podstawie opinii użytkowników na różnych forach.Jak na razie nie żałuję swojej decyzji.PIEC JEST OK !!! Optymalne ustawienie pieca zajęło mi cztery noce.Informacje użytkowników były w tym temacie nieocenione !!! D z i ę k i !!! Teraz jeśli kogoś będą interesowały moje spostrzeżenia służę pomocą.(Dom wg projektu UPB 220 Z PRACOWNI P.BODUCHA max plus 10 cm ocieplenia). Pozdrawiam Wszystkich na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 19.11.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Czy istnieje jakiś ranking lub po prostu strona, na której porównane by były piece różnych producentów? Z góry dziękuję za wskazanie adresu. Ponawiam pytanie Zb64- pokaż gdzies w necie ten piec proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 19.11.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Zb64- pokaż gdzies w necie ten piec proszę http://www.ekotly.com/ling-combi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 20.11.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Panterka-23 przepraszam ale nie miałem dostępu do netu.Coobah podał link do mojego pieca.Strona producenta http://www.klimosz.pl Jestem na razie zadowolony.Piec sprowadziła mi lokalna firma w ciągu dwóch tygodni. Cena z 7 proc Vat 8600 zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maneus 20.11.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 http://www.r-eco.pl/index.php/component/option,com_frontpage/Itemid,43/ Czy ktoś ma kocioł z tej firmy? Naczytałam sie troszkę o eko groszku. Kurde mam dylemat. Czy nadal opłaca sie kupywać piec na ekogroszek? Ile teraz kosztuje tona? I jeszcze takie pytanie bo róznie piszecie - jak jest z czyszczeniem pieca? raz na 3 dni czy 3 tyg? Mam ten piec o mocy 24kW od września tego roku. Zadowolony jestem niesamowicie. Grzeję dobrze ponad 200 m2 (3 kondygnacje, 10x10 fundament, ale z niższą piwnicą) nieocieplony wcale, lecz ściany 50-60 cm (dziurawka). Spala mi sporo, ale wiem, że to w dużej mierze przyczyna potwornie nieszczelnej bramy garażowej. W ostatnim tygodniu, czyli przy temperaturze w nocy poniżej zera, a w ciągu dnia niewiele powyżej, jeden zasyp (ok. 180 kg) wystarczył mi na 5 dni. Aha i najważniejsze - mam ustawioną bardzo wysoką temperaturę - moja małżonka to straszny zmarzluch i do tego w chora i w ciąży. Po domu chodzi w pidżamie co na tyle lubię, że chętnie dopłacę do opału Jeśli chodzi o czyszczenie to zależy od Ciebie. Możesz wyrzucać popiół co 1/2 tygodnia lub raz na tydzień. Dobrze jest często oczyszczać ruszta za pomocą szczotki - będzie lepsza wydajność pieca. Myślę, że tak raz na miesiąc to przyzwoitość wymaga. Ale jest to naprawdę prosta i szybka praca (15 min razem z wyrzuceniem popiołu i wyczyszczeniem kotłowni), niemniej jednak trochę się przy tym kurzy, szczególnie dlatego, że piec jest ciepły. Aha jeszcze jedna zaleta - nie ma problemu z "podniesieniem się" pieca. Nie miałem prądu przez 6 godzin, albo i więcej. Myślałem, że już wszystko wygasło, szczególnie, że żadnego żaru widać nie było, ale piec jednak się rozpalił, bez mojej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 20.11.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ling Kombi 23kw ,zawór czterodrogowy,ciepła woda 150l,podłogówka w dwóch łazienkach kuchni korytarzu w sumie ok 40m kw.grzejniki stalowe "stelrad".temperatura na piecu 65 stopni.W domu temperatura 18.5-19 stopni.W ciągu ostatnich 3 dni zużycie groszku ok 16-17 kg na dobę (zważone).Groszek płaciłem po 550zł z Juliana(podobno).Temperatura na zewnątrz dzisiaj o 6 rano -6st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.11.2007 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam. Czytam i czytam..... Mam piec pleszewski na ekogroszek 25 kW przy 165 m2 pow. grzewczej (w tym jeszcze garaż w którym hula wiatr i pralnia bez drzwi do tegoż garażu). Ściany Ytong 36.5 Obecnie wlacze z nastawieniami.... Póki co, to 50kg to 3 dni spalania, ale przy niskiej temp. na piecu do 45stC no, ale podobno nie dobrze takową trzymać, że lepiej powyżej 55st C (2-2,5 dni spalania) - to wiem - mniejsze zasadzenie pieca. Ale nurtuje mnie najbardziej bardzo duże koksowanie sie groszku!!! Czy dobrze wyczytałem, że jeżeli dmuchawa chodzi na bardzo dużych obrotach to groszek się bardzo koksuje?? teraz z mocy 12 ustawiłem na 4 i bede obserwować.... ale czy nie bedzie wtedy dłużej nagrzewał się piec??? No i jeszcze jedna sprawa, u mnie nie mam czegoś takiego jak zawór trójdrogowy... Mój instalator powiedział, że bede musiał na lato pozamykać wszystkie grzejniki na wejściu i wyjściu i wtedy bede grzał tylko cwu, no ale czy krążąca woda w instalacji nie bedzie powodował większego zużycia węgla??? bo ja tu słysze że zasobnik np 150kg starcza na miesiąc.... czy rozwiązanie, które zastosował mój instalator jest ok??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 21.11.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witaj świercz.Nie jestem instalatorem ale mam w rodzinie niezłego fachowca i on robił moją instalację.Jedyną moją zasługą jest to, że wymogłem na nim zamontowanie zaworu czterodrogowego a nie trójdrogowego.Kierowałem się opiniami użytkowników i fachowców na różnych forach.Instalacja została zrobiona wg schematu z instrukcji Klimosza http://www.klimosz.pl/pdf/ling-combi_dtr.pdf (z małymi poprawkami) str 25.Przeróbka instalacji to koszt zaworu ok 180-200zł (st. ręcznie)plus robocizna plus jakieś rurki. Jeśli chodzi o ogrzewanie tylko ciepłej wody to o zużyciu ekogrochu powiem Ci za rok Ja mam dmuchawę przysłoniętą w ok 85 procentach.Jednak trochę grudek spieków jest, ale na pewno mniej od kiedy przymknąłem ją możliwie maksymalnie.Zmniejszając u Ciebie moc dmuchawy zwróć uwagę na czas podawania węgla- prawdopodobnie będziesz go musiał skrócić.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott 02.12.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Ja od 3 tygodni ogrzewam tylko parter, jakies 70m. piec mocy 25kw zuzywa mi prawie 30 kg ekogrochu na dobe. mam takie pytanie: jaka temperature powinien miec czopuch pieca? czy powinien byc goracy , czy letni tak jak u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 piot 25kW na 70 m2 to cholera 3x za duzo wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi jest gdzies na forum wątek o przewymiarowanych kotłach ktos pisał ze po zmnianie u inwestora na mniejszy spalał 25% mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott 03.12.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 piot 25kW na 70 m2 to cholera 3x za duzo wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi jest gdzies na forum wątek o przewymiarowanych kotłach ktos pisał ze po zmnianie u inwestora na mniejszy spalał 25% mniej wlasnie gdyby wywalal w komin to mysle, ze czopuch bylby goracy. W przyszlym sezonie bede ogrzewal caly dom, jakies 150m dlatego kupilem 25kw. A co do przewymiarowania to jesli przez to zuzywa 25 kg wegla to co z grzaniem latem samego bojlera? tez bedzie tyle zuzywal? nie sadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.12.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 piot 25kW na 70 m2 to cholera 3x za duzo wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi jest gdzies na forum wątek o przewymiarowanych kotłach ktos pisał ze po zmnianie u inwestora na mniejszy spalał 25% mniej wlasnie gdyby wywalal w komin to mysle, ze czopuch bylby goracy. W przyszlym sezonie bede ogrzewal caly dom, jakies 150m dlatego kupilem 25kw. A co do przewymiarowania to jesli przez to zuzywa 25 kg wegla to co z grzaniem latem samego bojlera? tez bedzie tyle zuzywal? nie sadze. To co że większy piec po prostu szybciej się nagrzewa i rzadziej się włącza, zużycie powinno być podobne, mniejszy piec po prostu częściej się włącza. Ja mam 19KW i grzeje 140m2, z tego co widzę to spokojnie wystarczyłby na 200m. Jest bardzo wiele czynników na zużycie węgla różne domy , różne technologie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 03.12.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 piot 25kW na 70 m2 to cholera 3x za duzo wiec nie mysle zeby ci spalił mniej on musi tyle wypic wegielku zeby sie woda nagrzała w nim i na pewno w komin wywala całą kupe energi jest gdzies na forum wątek o przewymiarowanych kotłach ktos pisał ze po zmnianie u inwestora na mniejszy spalał 25% mniej wlasnie gdyby wywalal w komin to mysle, ze czopuch bylby goracy. W przyszlym sezonie bede ogrzewal caly dom, jakies 150m dlatego kupilem 25kw. A co do przewymiarowania to jesli przez to zuzywa 25 kg wegla to co z grzaniem latem samego bojlera? tez bedzie tyle zuzywal? nie sadze. Zimny może być także z innego powodu, nie z tego, że kocioł tak pięknie odbiera cieplo ze spalin. Przy zbyt dużym podawaniu powietrza dmuchawą następuje silne wychladzanie spalin i wnętrza kotla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 hespowiem wiecej, za mocno ustawiona dmuchawa bedzie wychładzała wymiennik zaczym rozdmucha zarzewie i dostanie porcje groszku slimakiem co moze powodowac dłuzsze dobijanie do zadanej i wieksze spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piott 03.12.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 hes powiem wiecej, za mocno ustawiona dmuchawa bedzie wychładzała wymiennik zaczym rozdmucha zarzewie i dostanie porcje groszku slimakiem co moze powodowac dłuzsze dobijanie do zadanej i wieksze spalanie. w sumie moze cos w tym jest, bo zauwazylem, ze czasem po wlaczeniu sie dmuchawy temprratura poczatkowo spada zamiast rosnac. A jaka temperature ma czopuch waszych piecy? jest goracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 05.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Bardzo proszę o odpowiedz Zakładamy piec na eko groszek firmy reko http://www.r-eco.pl/ Kominek z płaszczem wodnym czy bez? Ja nastawiałam sie na kominek z płaszczem ale hydraulik mówi, że nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 zastanawiam się nad czymś takim: http://www.kotrem.pl/oferta_kwmp2.phpmoże ma ktos coś tkaiego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.12.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Zamówiłem Stalmarka - kocioł z podajnikiem szufladowym. Skłonił mnie do fakt że podajnik tego kotła umozliwia podawanie paliwa od miału do kawałków o wielkości 4cm (gościu który mi go pokazywał tzn sprzedawca sam ma taki i miał w zasobniku dośc duże kawałki węgla. Niby mozna tez nim palić innymi paliwami pellety pestki itp. Kocioł jest wąski a długi i akurat mi pasuje Niestety da utargować tylko 5 % producent i dealerzy sie umówiłi (sami przyznają) na okreslona cene i juz (ciekawe co na to urząd antymonopolowy ). No i pojęcia nie mam czy to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 19.12.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Zamówiłem Stalmarka - kocioł z podajnikiem szufladowym. Skłonił mnie do fakt że podajnik tego kotła umozliwia podawanie paliwa od miału do kawałków o wielkości 4cm (gościu który mi go pokazywał tzn sprzedawca sam ma taki i miał w zasobniku dośc duże kawałki węgla. Niby mozna tez nim palić innymi paliwami pellety pestki itp. Kocioł jest wąski a długi i akurat mi pasuje Niestety da utargować tylko 5 % producent i dealerzy sie umówiłi (sami przyznają) na okreslona cene i juz (ciekawe co na to urząd antymonopolowy ). No i pojęcia nie mam czy to dobry wybór. to napisz jeszcze ile zapłaciłeś i za jaki piec 25kW czy też może 17 ? co tym ogrzewasz ? jaką dużą powierzchnię ? mi nie odpowiada układ wyczystek w tym kotle i chyba zrezygnuję z niego a był to mój faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts