Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tłumik wyrzutnia

Recommended Posts

Witam, chciałbym się spytać czy można dać tłumik akustyczny między rekuperatorem a wyrzutnią, jeżeli między nimi jest odległość 3-4 m??czy kanały spiro między czerpnią i wyrzutnią zaizolować 3 cm czy 5 wełny?? 3 pytanie czy połączenie wyrzutnia rekuperator zrobić całość ze spiro czy można na jakimś kawałku użyć elastycznego ocieplonego, tylko co lepiej wytłumi hałas?

• 1 year później...
Witam, chciałbym się spytać czy można dać tłumik akustyczny między rekuperatorem a wyrzutnią, jeżeli między nimi jest odległość 3-4 m?

1. po co?

Żeby nie hałasowało:)

Mam podobną sytuację - odległośc reku-wyrzutnia jakieś 5-6m. Wyrzutnia w ściane garażu, więc relatywnie niska nad ziemią patrząc z zewnątrz i hałas słychać mocno (całość połączenia mam na spiro 200mm). Ten hałas na zewnątrz doskwiera i chyba tez się zdecyduję na jakiś tłumik.

Żeby nie hałasowało:)

Mam podobną sytuację - odległośc reku-wyrzutnia jakieś 5-6m. Wyrzutnia w ściane garażu, więc relatywnie niska nad ziemią patrząc z zewnątrz i hałas słychać mocno (całość połączenia mam na spiro 200mm). Ten hałas na zewnątrz doskwiera i chyba tez się zdecyduję na jakiś tłumik.

Elastyczne połączenie rekuperator z kanałem wyrzutni znacznie stłumi hałas. Sprawdzone doświadczalnie. Może to wystarczy aby hałas był akceptowalny. Jak masz miejsce to możesz zastosować dłuższy kanał elastyczny w postaci "ślimaka". Jak tak zrobiłem na wywiewie przed rekuperatorem i poziom hałasu z wywiewów znacznie się obniżył i jest prawie niesłyszalny.

Zastanawiam się czy to ma sens konstrukcyjno-finansowy. Chyba, ze 2-3m elastycznego będzie lepiej tłumiło niż klasyczny tłumik 60-90 cm długości.

Ceny orientacyjne sprawdzone w 5 sekund.

Elastyczny i tak musze kupić 10mb za ok 140zł i z obu stron solidnie połączyć ze spiro. (sonodec-classic_600_600.jpg)

Tłumik 60cm długości kupię za ok 160zł, 90cm za 210zł (e56252fccdd32eff232fa930b8492040.jpg)

Chyba, ze źle zrozumiałem rozwiązanie u ciebie. Jaki masz ten elastyczny i jaka długość?

Zastanawiam się czy to ma sens konstrukcyjno-finansowy. Chyba, ze 2-3m elastycznego będzie lepiej tłumiło niż klasyczny tłumik 60-90 cm długości.

Ceny orientacyjne sprawdzone w 5 sekund.

Elastyczny i tak musze kupić 10mb za ok 140zł i z obu stron solidnie połączyć ze spiro. ([ATTACH=CONFIG]448950[/ATTACH])

Tłumik 60cm długości kupię za ok 160zł, 90cm za 210zł ([ATTACH=CONFIG]448951[/ATTACH])

Chyba, ze źle zrozumiałem rozwiązanie u ciebie. Jaki masz ten elastyczny i jaka długość?

Wcześniej miałem na wywiewie podłączenie krótkim elastycznym takim jak znalazłeś. Hałas był wyczuwalny w kanałach wywiewnych. Pomyślałem o tłumiku stałym chyba 60 cm mi się zmieścił, podłączyłem go na sztywno i jeszcze w ten sam dzień zdemontowałem. Sztywne połączenie spotęgowało jeszcze hałas. Zamiast tego zrobiłem ślimak z elastycznego i tak zostało.

U zięciunia też hałasowała wentylacja, miał na sztywno podłączenia rur spiro do rekuperatora, zastosowaliśmy metrowe elastyczne podłączenia i hałas się znacznie obniżył. Tak więc pierwszą rzeczą jest elastyczne podłączenie rekuperatora do instalacji WM.

Tłumik 60 cm mi zbywa leży u zięciuna koło Krakowa.

• 5 weeks później...

Ja miałem u siebie zarówno czerpnię jak i wyrzutnie podpięte sztywną rurą 200mm. Sąsiadka marudziła na hałas to na mniej więcej odcinku 1m zostało to zastąpione rurą elastyczną ocieploną. Efekt? Cicho na zewnątrz sporo głośniej w środku ale mi to nie przeszkadza bo to garaż. Oczywiście inne obroty reku niż maksymalne to tego nie słychać. A jak już chodzi na maksa to słychać tylko w garażu.

Rury ocieplić min 5cm. To też zależy gdzie one są i gdzie jest reku. Jak w ciepłym pomieszczeniu to wystarczy. Jak na nieogrzewanym strychu to wg mnie 20cm wełny.

Pytanie też ile masz do czerpni / wyrzutni jak to jest metr dwa to całość bym zrobił z elastyka, Jak daleko to połączenie elastycznego i sztywnego bo mniejsze opory.

To mam podobnie czerpnia i wyrzutnia całość na sztywnych 200mm.Wszystko jest w garażu więc względnie ciepło.

Do wyrzutni mam ok 4,5m rury (od czerpni więcej, ale to nie dyskutowany element bo to wyrzutnia hałasuje i z nią myślę coś robić).

. Efekt? Cicho na zewnątrz sporo głośniej w środku ale mi to nie przeszkadza bo to garaż.

Też mam w garażu, ale wzrost hałasu nie podoba mi się. Nie wiedziałem o takim efekcie muszę przemyśleć.