mrowek55 10.04.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie witam wszystkich serdecznie.Ponieważ w dużej mierze sam wykańczam dom (przy okazji też siebie) to od czasu do czasu mam zagwozdki dot. mojej pracy. Obecnie to: grzejnik drabinkowy łazienkowy, zasilanie i powrót od dołu. Pytanie czy może być tak, że zawór termostatyczny z głowicą jest zamontowany na powrocie a grzałka na zasilaniu, czyli odwrotnie jak wszędzie. Mój hydraulik twierdzi, że nie ma to znaczenia w przypadku takiego grzejnika. Hmm, tu mam pewne wątpliwości. Ponieważ do grzałki zamontowany jest trójnik to poziomy podłączenia zasilenia i powrotu są różne. Wyjściem z tej sytuacji jest zamiana rurek przy rozdzielaczu, ale wtedy trzeba będzie dać dwustronną złączkę na krótszej rurce. Koledzy poradźcie co powinienem zrobić. Już raz skuwałem płytkę na ścianie bo wyjścia ze ścian były na jednym poziomie, bo monter nie uwzględnił trójnika do grzałki.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.04.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Przy drabince z zasilaniem dolnym nie ma to znaczenie czy z prawej czy lewej termostat zamyka otwiera na podstawie temp.panującej w pomieszczeniu więc czy zamknie obieg z prawej czy lewej to będzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowek55 11.04.2019 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Dzięki za info. Czy w takim razie grzałka elektryczna może być na zasilaniu? Jak będę chciał ją włączyć to wtedy zakręcamy zawór termostatyczny na powrocie aodcinającego na zasilaniu nie ruszam? Czy tak będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.04.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Jeśli grzałką dogrzeeasz kiedy ogrzewanie nie pracuje to nie trzeba nic zakrecac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowek55 11.04.2019 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 To podgrzana woda nie będzie "rozchodziła się" w układzie przez co niepotrzebnie będą rosły koszty ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts