anpi 10.03.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Proszę bardzo:http://www.boduch.pl/info.php?id=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neil 10.03.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dzięki za info. ładny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Falkenstein 13.03.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Ja początkowo chciałem budować ten dom - spodobała mi się szczególnie ta przestrzeń na poddaszu. Jednak po przeanalizowaniu stwierdziłem, że za dużo trzeba by wprowadzać zmian w projekcie. Przede wszystkim - zauważ że w łazienkach nie ma wentylacji - to znaczy niby jest, ale jest to - moim zdaniem - wynalazek - wentylacja typu Z, czyli kratka wentylacyjna na wylot ściany Opinie na ten temat są bardzo zróżnicowane, niektórzy twierdzą że tak wentylowana łazienka będzie się wychładzać. Niestety teraz mam wilgoć w domu, tak więc dla mnie kwestia sprawnej wentylacji jest bardzo ważna. Nie jest prawdą, że łazienki w Miłce nie mają wentylacji. Może nie widać tego na rzutach katalogowych ale obie łazienki w tym domu są podłaczone do wentylacji grawiacyjnej - do komina w WC. Komin ten ma 4 przewody - komin CO oraz 3 kanały wentylacyjne: WC, łazienki, poddasza. Łazienka jest połączona z kominem elastyczna rurą idącą wzdłuż podciągu. Jest to wyraźnie zaznaczone na projekcie. CO do wad projektu - we wnętrzu jest dużo podciągów i nadproży, na których opierają się belki stropu, jeden z podciągów przechodzi dokładnie nad wanną w łazience. Być może da się tego uniknąć, gdy wybierze się wersję z drewnianym stropem. Projekt zakłada ocieplenie podłogi keramzytem i trójwarstwowe fundamenty z wysunietym cokołem z klinkieru. Dach ma konstrukcję płatwiowo-kleszczową co oznacza, ze we wnętrzu poddasza będą 4 słupy (wokół schodów) a jego elementem są belki 16x16 o długości 13,5 m - zastanawiam się jak to przywieźć. Nie mam pewności o którym projekcie dyskutujemy, bo mianem "miłka II" okreslany jest zarówno projekt z garażem od frontu (miłka II) jak i projekt bez garażu za to z poddaszem (miłka w. II) My budujemy Miłkę wersja II z drobnymi zmianami - wstawienie ścianki działowej między kuchnią i pokojem i komina do podłączenia kominka. Poza tym planujemy dobudowanie garazu z duzym warsztatem do sciany bocznej budynku. Poddasze w założeniu ma służyć tylko latem dlatego nie planujemy nawet montowania tam ogrzewania i pełnego ocieplenia dachu, po ociepleniu stropu powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Falkenstein 13.03.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Ja początkowo chciałem budować ten dom - spodobała mi się szczególnie ta przestrzeń na poddaszu. Jednak po przeanalizowaniu stwierdziłem, że za dużo trzeba by wprowadzać zmian w projekcie. Przede wszystkim - zauważ że w łazienkach nie ma wentylacji - to znaczy niby jest, ale jest to - moim zdaniem - wynalazek - wentylacja typu Z, czyli kratka wentylacyjna na wylot ściany Opinie na ten temat są bardzo zróżnicowane, niektórzy twierdzą że tak wentylowana łazienka będzie się wychładzać. Niestety teraz mam wilgoć w domu, tak więc dla mnie kwestia sprawnej wentylacji jest bardzo ważna. Nie jest prawdą, że łazienki w Miłce nie mają wentylacji. Może nie widać tego na rzutach katalogowych ale obie łazienki w tym domu są podłaczone do wentylacji grawiacyjnej - do komina w WC. Komin ten ma 4 przewody - komin CO oraz 3 kanały wentylacyjne: WC, łazienki, poddasza. Łazienka jest połączona z kominem elastyczna rurą idącą wzdłuż podciągu. Jest to wyraźnie zaznaczone na projekcie. CO do wad projektu - we wnętrzu jest dużo podciągów i nadproży, na których opierają się belki stropu, jeden z podciągów przechodzi dokładnie nad wanną w łazience. Być może da się tego uniknąć, gdy wybierze się wersję z drewnianym stropem. Projekt zakłada ocieplenie podłogi keramzytem i trójwarstwowe fundamenty z wysunietym cokołem z klinkieru. Dach ma konstrukcję płatwiowo-kleszczową co oznacza, ze we wnętrzu poddasza będą 4 słupy (wokół schodów) a jego elementem są belki 16x16 o długości 13,5 m - zastanawiam się jak to przywieźć. Nie mam pewności o którym projekcie dyskutujemy, bo mianem "miłka II" okreslany jest zarówno projekt z garażem od frontu (miłka II) jak i projekt bez garażu za to z poddaszem (miłka w. II) My budujemy Miłkę wersja II z drobnymi zmianami - wstawienie ścianki działowej między kuchnią i pokojem i komina do podłączenia kominka. Poza tym planujemy dobudowanie garazu z duzym warsztatem do sciany bocznej budynku. Poddasze w założeniu ma służyć tylko latem dlatego nie planujemy nawet montowania tam ogrzewania i pełnego ocieplenia dachu, po ociepleniu stropu powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 21.03.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Właśnie zaczeliśmy budować,sama parę miesięcy temu szukałam osób, które wybrały ten projekt-bez efektu.Mamy Miłkę bez garażu-wprowadziliśmy szereg zmian:wydłużenie domu od strony kuchni o metr,oddzielenie kuchni od salonu ,kominek na ścianie kuchnia/salon, w miejscu łazienki pomieszczenie gospodarcze z przejściem do garażu na tej ścianie, łazienka z peawej strony pomieszczenia gospodarczego i jeszcze inne zmiany.Ktoś zapyta po co?Miłka ujęła mnie tarasami,ponadto umożliwia wykończenie domu w II etapach,nie jest wysoka, a większość zmian wprowadzaliśmy po to żeby na parterze babcia miała pokój z osobną łazienkąSerdecznie pozdrawiam.Acha zewnętrznie też się zmieni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neil 24.03.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Tradycjo - a czy dysponujesz może jakimś planem po modyfikacjach i czy możesz nam go przedstawić ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 24.03.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Niestety nie mam planu.ale mam nadzieję że za miesiąc-dwa będę miała zdjęcia tego co powstało z Miłki po zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narkadiusz 09.04.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Rozpocznę budowę MIŁKI II z garażem za 2 miesiące. Też wprowadziliśmy kilka zmian do projektu, przede wszystkim przełożyliśmy kuchnię do pokoju sąsiadującego z salonem, w miejscu dawnej kuchni będziemy mieli jadalnię, nie będziemy murować ścianki działowej pomiędzy salonem i tak utworzoną jadalnią, centralnie umiesczony Kominek będzie rozdzielał te dwa pomieszczenia. Z nowej kuchni zrobimy dodatkowe wejście do salonu -to wszystko na dole. Więcej zmian nie ma sensu robić Jeżeli chodzi o poddasze to zdecydowaliśmy się delikatnie zmienić kąt nachylenia dachu (realnie w projekcie jest to 27%) my zrobimy ok 34-35% - to spowoduje uzyskanie znacznie lepszych powierzchni użytkowych na poddaszu - linia wysokości użytkowej 1,9 m przesuwa sie znacznie na skraj budynku, dzięki temu można wg mojego projektu uzsykać na poddaszu - dwa sporawe pokoje , małą łazienkę i małe pom gospodarcze. Wszystkie projektowane ścianki na poddaszu przebiegają po linii słupów podtrzymujących dach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narkadiusz 09.04.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Ja buduję- tzn zaczynam budowę tego domu - TrójmiastoMam kontakt z osobami które budują - Nie jest to zbyt popularny projekt- więc zbyt dużo ludzi się nim nie interesujęMam zdjęcia z budowy takeigo domu z okolic Konina .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 11.04.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 My podwyższamy górę o 2 pustaki,ponieważ ta wysokość jest nie do przyjęcia.A potem architekci narzekają na inwestorów,że zmienieją,psując ich projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Falkenstein 22.04.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 U nas wyklarowała się koncepcja co do zmian w projekcie. Rezygnyjemy z dobudowy garażu do ściany - zmieniłby dom w stodołę. Zamiast tego będzie garaż wolnostojący z duzym warsztatem/magzynem. Co do samej Miłki, planujemy przesunąć ścianę od strony łazienki o 30-35 cm zyskując kilka dodatkowych metrów. Zmniejszamy też łazienkę poprzez rezygnację z podciągu nad wanną i wstawienie w tym miejscu normalnej ściany nośnej. Rozwiąze to parę problemów technicznych, pozwoli też na wygodniejsze poprowadzenie przewodu wentylacyjnego do komina. Ponadto wstawiamy ściankę między kuchnią i pokojem i kominek - zmniejszy to pokój dzienny do 19 m2, ale zyskamy duzą zamknietą kuchnię z jadalnią - a duża kuchnia to więcej niż duży pokój. Poza tym owe 19m2 to i tak prawie połowa naszego obecnego mieszkania. Zmienia się też technologia budowy - w projekcie sa wszystkie trzy rodzaje ścian - trójwarstwowy cokół, oraz jedno- i dwuwarstwowe ściany zewnętrzne. U nas bądzie ściana jednolicie dwuwarstwowa 24 BK + 10-12 cm wełny. W narożnikach budynku a może i w całym podcieniu wejsciowym pójdą na to płytki elewacyjne - jako wzmocnienie. Wewnętrzne ściany nosne i działowe zbudujemy z silikatów Przyda się w domu taki akumulator ciepła i wilgoci, a jednocześnie będzie można bez problemu ciągnąć instalacje w ścianach zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 12.05.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Pozdrowienia dla Wszystkich budujących (lub zamierzających budować) Miłkę... Borykam się z tym tematem od listopada - dotarłem już do więźby dachowej... Podobnie jak Tradycja podniosłem górę o dwie warstwy... Przyznaję również absolutnie rację Narkadiuszowi - warto w Miłce zmienić kąt nachylenia dachu (u siebie zrobiłem 36stopni) - zdecydowanie poprawia to funkcjonalność poddasza... Oprócz tego wprowadziłem "kilka" dodatkowych zmian, tak, że dzisiaj pewnie panowie z Archipelagu nie domyśliliby się, że to ich projekt podzielcię się, proszę Waszymi pomysłami lub problemami z Miłką, może to uchroni czytających forum przed niepotrzebną "wtopką"... Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 21.05.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Moja Miłka ma już dach. W trakcie budowy doszło kilka nowych zmian.Te 2 pustaki spowodowały ,że jest wysokim i dużym domem. Uważajcie na schody -przewidziano na nie dziwnie mało miejsca.Jeśli ktoś tak jak ja oddzielił kuchnię to wejście na schody znajduje się w wejściu do salonu.Mimo tych wszystkich problemów z projektem i zmianami w nim Miłka jest prosym lecz nietuzinkowym domem.Jak zamierzacie ją wykańczać-kolory, dodatki, okna?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 21.05.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Na mojej stoi już więźba, choć jeszcze nie cała - skończą w ciągu 3-4 dni... A co do kolorków: - ceglastoczerwony dach (Sirius z Ruppa) z ceglastymi obróbkami blacharskimi - jasnożółta, pastelowa elewacja - stolarka okienna i drzwiowa w kolorze "złotego dębu", ceglaste parapety będzie śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 24.05.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Pytanie do Tradycji: Po podniesieniu dachu o dwie warstwy mocno wydłużyła się połać dachu nad tarasem (niebezpiecznie wzrosło obciążenie belki między kolumnami). Czy u Was też wystąpił ten problem i jak go roziwiązaliście? pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 05.06.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 U nas połać dachu nie została wydłużona przez niedopatrzenie osoby zmieniającej projekt.Byliśmy wściekli sądząc,że to zaburzy proporcje . Jednak nasz dom jest proporcjonalny. Zrezygnowaliśmy z kleszczy i mieczów przytwierdzanych do elewacji (ponieważ nasz dom zbudowaliśmy z maxa i będzie jeszcze styropian 12). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 07.06.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 A na jaką kolorystykę się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tradycja 08.06.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Grafitowy dach,biała elewacja.Słupy drewniane,szczyty- oblicówka drewniana, wokół okien drewniane ramki-kolor jasna sosna.Taras przy salonie też chcemy mieć drewniany-a jak u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 08.06.2004 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 kolorki tak jak już pisałem powyżej...taras jednak wyłożymy gresem, aha - zrezygnowaliśmy całkowicie z okiennic, zamiast tego powiększyłem okna i dodałem im złote szprosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 29.06.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 próbuję trochę odświeżyć temat... do wszystkich budujących Miłkę: jak Wam idzie, na jakim etapie już jesteście, co jeszcze warto zmienić w "naszych" domkach? pozdrowieniaRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts