Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MIŁEK 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

U mnie robią tynki wewnętrzne, właściwie kończą. w przyszłym tygodniu zaczynają z wodą i ogrzewaniem. Jakie robicie schody? Po wymierzeniu fachowiec zaprojektował taką trochę szerszą drabinę- przesadzam ale naprawdę są strome .

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to jesteśmy w identycznym momencie budowy, rozprowadziliśmy już instalacje i robimy tynki wewnętrzne...

jeśli chodzi o schody to zdecydowaliśmy się na betonowe, wylane w kształcie litery L przy czym "łuższy" koniec L-ki wchodzi nam dwa stopnie do salonu...

ponieważ dwie dolne sypialnie połączyłem w jedną i przesunąłem drzwi maksymalnie w kierunku pomieszczenia gospodarczego (w oryginale tam chyba była łazienka :D ) to schodki wyszły nam bardzo wygodne...

Dołączam się do budujących Miłkę II. Właśnie w chwili obecnej jest kryty dach dachówką cementową grafitową. Większych zmian w projekcie nie wprowadzaliśmy. Został dodany jedynie trzeci komin pod kominek w salonie i triche pozmieniane zostały wymiary okien (tzn. ujednolicone), gdyż w oryginalnym projekcie miały różne wysokości. Wybraliśmy wersję ze stropem drewnianym, gdyż poddasze nie będzie użytkowane zbyt intenywnie (na razie nie planuje jego wykańczania. Faktycznie na rysunku nie wydawał się duży, jednak po wybudowaniu robi wrażenie ale nie przeraża.

Witajcie,

Jestem an formum nowy (od kliku tygodni) ale dopiero dzisiaj wpadłem

na pomysł poszukania newsów o miłce.

Jest mi niesamowicie miło, że nie jesteśmy z żonką osamotnieni w budowie tego projektu.

Na chwilę obecną jesteśmy na etapie układania dachówek.

Wprowadziliśmy kilka zmian na parterze a teraz zastanawiamy się nad praktycznym wykorzystaniem poddasza.

Opisze kiedyś te zmiany ale jestem teraz w delegacji i nie mam czasu.

Macie może zdjęcia z budowy? Jakieś albumy?

My robimy dużo zdjęć, udostępnię je wkrótce.

Tomek i Magda

Tomek i Magda,

witajcie na tym forum... Cieszę się, że więćej osób zdecydowało się na Miłkę, bo wydaje mi się, że to ciekawy domek...

Podobnie jak Wy wypstrykałem mnóstwo zdjęć w trakcie budowy... To dobry pomysł, żeby część z nich udostępnić... Jak tylko trochę odgrzebię się czasowo postaram się spreparować "mały albumik"...

Pozdrowionka

witajcie,

my chyba naprawdę musimy przejść wszytko co najgorsze...

niestety dachu jeszcze nie mamy :(

mamy za to okna, tak wiemy... tak się nie robi ale nas naprawdę

gonią terminy i pomimo tego że nie jest przykryty dach jeszcze dachówką

to mamy już instalację elektryczną, wodno kanalizacyjną i od środy panowie będą walczyli z co.

a dach?

szkoda mowić...

ale skoro pytacie to... zamówiliśmy dachówkę cementową brasa.

panowie sobie zrobili miary, zafoliowali dach, przybili łaty i...

okazało się, że dachówki boczne są dłuższe o 4-6 mm do zwykłych dachówek. różnica to nie pozwala na własciwe ułożenie dachu.

jutro rano przyjeżdża ktoś z brasa to zobaczyć.

najprawdopodobniej będzie afera.... ale zobaczymy bo być może to wina ekipy, której mam już serdecznie dosyć.

Tomek

PS.

Robie teraz album, zaraz wrzucę tutaj linka.

jestem po oglądaniu fotek :p

bardzo ładny domek, gratuluję...

chociaż przez chwilę nie mogłem w nim rozpoznać "mojej" Miłki (budujemy z garażem, lustrzane odbicie i jednak bardzo pozmieniany :wink: )

dajcie znać jak uda się załatwić kłopoty z dachówkami...

pozdrawiam

Robert

witajcie znowu...

ludzie od dachu nareszcie ruszyli ;) mamy już jakies 3/4 dachu,

myślę, że skończą do piątku bo została jeszcze obróbka kominów.

jak będzie daszek to zrobię zdjęcia.

natomiast zadziwlła mnie dziś ekipa od co. przyjechali aż z Wisły,

w 4 osoby zrobili w jeden dzien całą instalacje a na jutro zostawili

sobie ogrzewanie podłogowe.

tomek s

ps.

a może wy też macie jakieś fotki?

bardzo się cieszę, że z dachem poszło do przodu... gratuluję...

nasi hydraulicy również uwinęli się szybko i solidnie, a nawet posprzątali po sobie, co zdumiało mnie niepomiernie :roll: :roll: :roll:

mamy już rozprowadzoną wodę i grzejniki, podłogówkę zostawiłem do wykonania po skończeniu tynków (coby tynkarze nie zapaprali :-? )

sorry za brak zdjęć, ale nie mam kiedy usiąść, wybrać, sformatować i wkleić do jakiegoś albumiku... może w weekend uda mi się usiąść nad tym :cry:

Witam!

Buduję Miłkę II( wersja z garażem) już od grudnia zeszłego roku (oczywiście z przerwą na zimę) w tej chwili jestem na etapie więźby dachowej

Wprowadziłem trchę zmian

- zamiana kuchni z pomieszczeniem gospodarczym(w tymmiejscu dodatkowy WC)

-podwyższenie o 2 pustaki

-podłużenie o 1m

-zmiana wymiarów okien

- pod tarasem piwnica z wejściem z zewnątrz