Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MIŁEK 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

i trochę żałujemy, że podnieśliśmy ją tylko o jednego maxa.

poddasze gak bedzie mialo podlogę i sufit będzie miało 2.20 m ;(((

tomek

jedna warstwa to faktycznie może być mało...

przy podniesieniu o dwie warstwy pth plus wieniec na nich udało nam się uzyskać poddasze użytkowe 2,60 (już na gotowo, z ociepleniem, sufitami i podłogami) plus nad nim nieocieplony stryszek o wysokości 170 cm przy kalenicy... myślę, że przy niewielkim pomieszczeniu gospodarczym taka "rupieciarnia" zawsze w domu się przyda...

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witajcie miłkowicze kiedy zaczynałem budować moją - naszą miłkę z garażem nie mogłem nikogo znaleźć jestem zapodziwiony ilością miłek. Ja już mieszkam i wielu zmian nie wprowadzałem. Z założenia poddasze miało zostać poddaszem i nie mam schodów do góry. Wejście jest z pomieszczenia gosp schodami młynarskimi i tak musi być Dom jest tak ustawiony na działce ze można dobudować z czasem schody zewnętrzne i wtedy dokonać adaptacji góry Są tam kaloryfery, kanalizacja i woda, ale wszysko zaczopowane. Domek powiększyłem o metr na ścianie łazienkowej i wejście do łazienki zrobiłem z sypialni. drugą miejszą łazienkę powiększyłem kosztem małego korytarzyka i pom gosp i są dwie pokaźne dla trzech osób starczy. Na razie mieszka się dobrze trochę słabo wyciąga wentylacja w tej małej łazience ale to może być spowodowane wiatrami. nie wiem jak wstawić zdjęcie, Acha z powodu braku kasy nie jest otynkowana , natomiast do cerplastu dodałem pigmentu za 4,5 zł wodorozpuszczalnego i mam żółty domek. tynk za 4 lata jak będzie kasa. podciągi w łazience i holu zabudowałem i umieściłem w nich punkty świetlne nik nie widzi tych podciągów nawet ja. Dach dachówka cementowa, wodę chcę jak w projekcie odprowadzać łańcuchami. Na razie rynny kończą się przy dachu i w czasie deszczu znacza miejsce wkopania studzienek i zaczepienia łańcuchów. Nie wiem tylko czuy zastosować łańcuch plastikowy czy ocynk o duzych oczkach. To fajny wiejski domek z prostym dachem. Stawiany za miastem stoi na wsi czyli zgodnie z przeznaczeniem. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich forumowiczów, w szczególności tych zagascynowanych projektem MIŁKA II.

Mój domek powoli pnie sie do góry i gdyby nie problemy z mediami (woda, kanaliza) to z pewnością chcialbym go skończyć w tym roku

Stan zaawansowania załączam pod linkiem :

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=33628&zid=414841&r=1

Zapraszam do dyskusji i

wow :o

przypadkiem natrafiłem na ten temat i musze się z wami podzielic moim znaleziskiem

http://domus.wroc.pl/projekt/linos-i

lub http://ttp://domus.wroc.pl/projekt/milka-i

co sądzicie o tym domku ???

czy cos te domki łączy ?

pozdrawiam wszystkich milośników miłki :)

Edytowane przez Arkus

Hmm.. czyżby takie trudne pytanie ? czy moze tak banalne, że szkoda ludziom się rozpisywać..a szkoda myslalem że ktos coś powie na temat tych domków. W końcu sa autorstwa tego samego projektanta. Z tego co widze to Appolo jest wiekszym domkiem zwlaszcza jezeli chodzi o salon no i nawet pojawiła sie spiżarka przy kuchni...

pytanie moje to ja wam sie podoba ta wersja z garażem dwu stanowiskowym???

Witam Panie Narkadiuszu

Jak milo ze ktoś się odezwał :D

Widziałem zdjęcia... domek prezentuje sie ładnie choć tylko w stanie surowym zamkniętym ... życzę szybkiego ukończenia budowy i zamieszkania ..

Fakt faktem jeżeli chodzi o projekt Apollo tez wydaje mi sie ciekawiej rozplanowany może dlatego ze jest trochę większy, no i ta spiżarka przy kuchni :)

Sam domek to pochwala prostoty bez zbędnych udziwnień i załamań dachow i to mnie coraz bardziej przekonuje...

Mam kilka pytan czy :

ma kto może zdjęcia tego projektu Miłki z garażem albo Apolla w stanie wykończonym ... (uprzedzam, szukałem w archiwum i nie znalazłem). Owszem jest kilka, ale widać tam dom bez tynkow, okien..itp a chętnie człowiek zobaczyłby jak wygląda już wykończona ...może W.rob podesłałby jakieś swoje zdjęcia ...zdaje się, że już zamieszkał w takim domku ..oczywiście bardzo proszę:) albo Sarwa.... jeżeli jeszcze tu zaglądają .

pozdrawiam

Mimo tego, że mam kilka kontaktów do osób budujących MIŁKĘ, to żadna z nich nie zawiera garażu

Widziałem natomiast w realu wykończone MIŁKI bez garażu - i naprawdę robi wrażenie. Właśnie ta prostota i eleganckie detale stanowią o piękności tego domu.

Przyłączam się do prośby Arkusa o możliwość zobaczenia wykończonej MIŁKI z garażem, szczególnie dlatego, że sam zastanawiam się jeszcze nad pewnymi elemntami wykończenia

• 2 weeks później...

Witam serdecznie, zamierzam odświerzyć temat Miłki, ponieważ sam chciałbym kupić ten projekt i dokonać kilku zmian. Myślę o przedłużeniu domu o 1 m od strony salonu, ponieważ jest on zbyt mały a przy okazji zwiększy się trochę garaz i kuchnia. Chciałbym również o 0,5 m przedłużyć dom od strony łazienki oraz podwyższyć dom zmieniając jednocześnie kąt nachylenia dachu do 36-37 stopni. Proszę Was o opinie na ten temat i ewentualną informację czy dokonanie takich zmian w projekcie wiąże sie z dużymi kosztami (oczywiście za projekt).

Pozdrawiam

• 1 month później...

Znam ten domek..swego czasu się nim interesowałem . Jest bardzo ładny i prosty. Zresztą od niego moja przygoda sie zaczęła.

Co do twoich zmian to zdaniem moim zaszkodzi mu zmiana kąta nachylenia dachu.

Ilość zmian może odbić sie na cenie..ile, to nie wiem najlepiej bezpośrednio zapytać w pracowni.

Znam drugi domek tego samego autora, ale z innej pracowni jest identyczny, i przede wszystkim większy, sprawdź może się spodoba i unikniesz tych dodatkowych kosztów.

http://domus.wroc.pl/projekt/apollo-i

miłka też tam jest http://domus.wroc.pl/projekt/milka

Pozdrawiam

Edytowane przez Arkus

• 3 months później...

Rozpoczynam budowę Miłki II z Archipelagu . chcę wprowadzic kilka zmian do projektu np. od frontu zamiast okien dachowych jedno bawole oko. Prosze o opinie mieszkańców Miłek . A może jakies uwagi co warto zmienić w tym projekcie a czego nie wolno żeby nie zeszpecić wyglądu.

A może jest jakaś Miłka w małopolskim lub podkarpackim, chętnie bym ją zobaczyła w realu .

Rozpoczynam budowę Miłki II z Archipelagu . chcę wprowadzic kilka zmian do projektu np. od frontu zamiast okien dachowych jedno bawole oko. Prosze o opinie mieszkańców Miłek . A może jakies uwagi co warto zmienić w tym projekcie a czego nie wolno żeby nie zeszpecić wyglądu.

A może jest jakaś Miłka w małopolskim lub podkarpackim, chętnie bym ją zobaczyła w realu .

• 4 months później...

Podbijam wątek:)

Witam!

Mam plan rozpocząć budowę Miłki II na wiosnę (jak tylko dostanę pozwolenie na budowę).

W związku z tym mam prośbę do wszystkich, którzy mają jakiekolwiek materiały, zdjęcia, ogólne kosztorysy o podzielnie się nimi ze mną :)

Z niecierpliwością czekam na odzew :)

Pozdrawiam!

• 1 month później...

Czy ktos tu jeszcze zaglada? :)

Jak juz pisalem, zamierzam budowac Miłkę II.

Zmian duzo nie bedzie. Dom bedzie w lustrzanym odbiciu, podniose dach o 2-3 pustaki oraz dodam garaż. Jednak nie w takim miejscu jak proponuje Archipelag.

Garaz dostawie do sciany obok łazienki i pokojów. Zlikwiduje okna z tej wlasnie strony. W łazience okno jest nie potrzebne, a pokojach bedą okna od pólnocy i południa. Dach garazu bedzie zarazem tarasem dla poddasza.

Jezeli macie jakies doswiadczenia zwiazane z budowa, czekam z niecierpliwoscia:) Budowe zaczynam, jak tylko pozwoli na to pogoda i mam zamiar zakonczyc ja jeszcze w tym roku:) Ciekawe czy sie uda...