Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MIŁEK 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

witajcie...

a my zrezygnowaliśmy z pokoju na parterze obok salonu (przy schodach),

zrobiliśmy belki w suficie i słup przy schodach. dało nam to dużą przestrzeń i wspaniałe miejsce na jadalnie z widokiem na ogród.

również podniesiliśmy o 2 pustaki. właśnie zastanawiamy się nad

adaptacją poddasza. macie jakies pomysły?

tomek

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wygospodarowałem na poddaszu trzy ładne pokoje dla dzieciaków (po 20-25m2 podłogi) plus łazienkę na wprost schodów... wymagało to zmiany ilości i wielkości okien na ścianach szczytowych, dodatkowo każdy z pokoi "wyposażyłem" w lukarnę z oknem 150x120 cm...

wydaje mi się, że uzyskaliśmy bardzo fajny efekt - przestronnych, dobrze doświetlonych pokoi plus bardzo ciekawą bryłę dachu :p

zamiast czwartego pokoju pozostawiłem otwartą przestrzeń nad salonem, aż do wysokości stropu nad poddaszem...

tak jak już pisałem wcześniej "trochę" pozmienialiśmy projekt oryginalny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ale masz rację - to lustrzane odbicie, tylko że garaż "przeleciał" na drugą stronę

poza tym zmienił się:

- obrys budynku,

- rozmieszczenie i funkcjonalność pomieszczeń

- ilość pomieszczeń

- wysokość budynku

- bryła dachu

- kubatura (prawie się podwoiła)

- wielkość ilość i rozmieszczenie okien

plus parę drobiazgów :lol: :lol: :lol:

ale to Miłka II z garażem, przynajmniej tak jest napisane na projekcie hihihi

takie rozwiązanie kosztowało za to połowę tego co musiałbym zapłacić za projekt indywidualny :p

• 3 weeks później...

Witam!

Przymierzamy się do trochę przerobionej Miłki z garażem (główny problem to wielkość owego trochę :wink: ) Chcemy w przyszłym roku postawić ją pod Warszawą. Dobrze wiedzieć, że jest tylu forumowiczów z miłkowym doświadczeniem :D W.Rob - czy można by obejrzeć Wasze cudo w naturze? Z Tarchomina do Legionowa mamy bardzo niedaleko.

Pozdrawiam wszystkich!

:D Witam wszystkich

Buuduję teraz MIŁKĘ II z garażem w okolicach Trójmiasta. Jestem teraz na etapie stanu "0" Do końca października ma stanąć stan surowy z kompletnym dachem.

Wg planów zamieszkam w niej za jakiś rok ....

Domek jest fajny. Roboty na budowie jak na razie posuwają się rewelacyjnie

Mamy w projekcie również dokonanych kilka zmian

chętnie pogadam z budującymi lub użytkownikami tego domu

Znam również miejsce w którym stoi już wykończona i zamieszkała MIŁKA- prezentuje sie świetnie

Mam kilka zdjęć MIŁEK w trakcie prac budowlanych - postaram się je odszukać i spróbować udostępnić- Są to MIŁKI osób, z którymi byłem dotychczas w kontakcie mailowym

Ze swojej MIŁKI - to szczerze mówiąc na razie nie za bardzo mam co pokazać- stan "O" jest mało reprezentacyjny, ale myślę że za miesiąc to już będzie co pokazać

Ze zmian to przełożyłem Kuchnię do pokoju sąsiadującego z salonem, w miejscu dawnej kuchni -zrobię albo jadalnię, albo aneks kominkowy ..

Drugą najbardziej istotną zmianą - to zmiana kąta nachylenia dachu - realnie z 27 stopni do ok 33-34 stopni, nie będę budowal dodatkowych ścianek kolankowych to nie ma sensu. Poprzez zmianę kąta nachylenia dachu oraz zmianę grubości stropu - można uzyskać zadowalającą powierzchnię użytkową oraz wysokość pomieszczeń na poddaszu

Moja żona chciała również dołożyć jakąś małą piwniczkę do domku - i rozważaliśmy jakieś częściowe podpiwniczenie. Mieliśmy pomysł aby wykonać małą piwniczkę w garażu, lub ewentualnie podpiwniczyć taras

ale ze względu na koszty zrezygnowaliśmy.

W przyszłości wybuduję na działce niewielką altankę ogrodową, którą powpiwniczę i w ten sposób uzyskam pomieszczenie, na którym zależy mojej żonie

Witam!

Przymierzamy się do trochę przerobionej Miłki z garażem (główny problem to wielkość owego trochę :wink: ) Chcemy w przyszłym roku postawić ją pod Warszawą. Dobrze wiedzieć, że jest tylu forumowiczów z miłkowym doświadczeniem :D W.Rob - czy można by obejrzeć Wasze cudo w naturze? Z Tarchomina do Legionowa mamy bardzo niedaleko.

Pozdrawiam wszystkich!

oczywiście zapraszam...

• 2 weeks później...

my jednak podjelismy decyzje o rozbiorce dachu ulozonego przez górali.

serce płacze ale nie moge dopuscic do tego, zebym codziennie sie denerwowal wchodzac do domku i widzac fale z dachowek...

ludzie w okolicy maja o czym plotkowac przynajmniej ;)))

tynki juz mamy skonczone, zabieraja sie teraz za sufity z plyt kg.

schody debowo-stalowe beda do 20 pazdziernika.

jednak ze wzgledu na gaz nie wiem czy spedzimy tam swieta ;(((

pozdrawiamy

tomek i magda