Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MIŁEK 2 pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czasami ktoś tu jeszcze zagląda

VALDIZET - Czy jesteś zdecydowany na ten taras dodatkowy? Moje doświadczenia w zakresie tarasów są raczej nie za dobre...

A przecież MIŁKA podstawowa ma taki piękny taras na poziomie gruntu...

Mają ogród i tak przecież będziesz wolał korzystać z ogrodu niż z tarasu na poddaszu - To moje zdanie

CO do okien to się zgodzę, że w MIŁCE jest ich dużo - też zastanawiałem się nad zlikwidowaniem tych okien, ostatecznie jednak zostały ze względów estetycznych oraz użytkowych

• 2 months później...
  • 9 months później...
Witam. Posiadam Miłke II z garażem - u mnie spełnia on funkcje Piwnicy, Pralnii i składu opału - wystarczyły ścianki działowe, bo oprócz tego postawiłem jeszcze duży garaż wolnostojący. Mój domek jest podniesiony na ściance kolankowej o ok. 50 cm i ma teraz pełno wymiarowe piętro, plus ewentualnie stryszek pod kalenicą. Układ parteru uległ całkowitej modyfikacji - łazienka z WC w miejscu samej łazienki, kuchnia zamieniona z pom. gospodarczym, dodatkowo drugie WC w pralni (w pierwotnym garażu), kotłownia w miejscu kuchni. Wszystko działa wyśmienicie - ten układ jest bardzo dobry, tylko największym mankamentem jest duża odległość łazienki od kotłowni (potrzeba spuszczenia dużej ilości wody, żeby pojawiła się ciepła). Na razie nie używam piętra, ale w przyszłości od strony obecnej kotłowni zostanie dobudowana klatka schodowa z niezależnym wejściem na dół i górę. Teraz żałuję, że nie mam podpiwniczenia części domu (cały salon), ponieważ wybudowałem się na nierównym terenie i wystarczyło tylko wykopać głębiej dodatkowo ok. 50 cm i wylać mocniejszy strop i byłaby piwnica. Czasy takie, że nie wiadomo co będzie w przyszłości :D. Koszt budowy i wykończenia parteru to około 170 tys. (porotherm 24 cm, pokrycie dachówką cementową) i duży wkład pracy własnej, ale stwierdzam, że było warto. Pozdrawiam

Ale to już nie jest MIŁKA ... :cry:

Ja mieszkam w MIŁCE II z garażem w której praktycznie nie dokonywałem żadnych istotnych zmian (oprócz zmiany kąta nachylenia dachu z 30 na 34stopnie, oraz zmiany funkcji jednej sypialni na jadalnię połączoną z salonem)

Po tych kilku miesiącach mieszkania zastanowiłbym się nad:

- połączeniem garażu z domem wewnęntrzym przejściem

- powiększeniem garażu do dwustanowiskowego i wydzieleniem kącika gospodarczego

-