Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto z Was nie miał gotowego projektu domu tylko zlecał wykonanie go architektowi. Podobno najwięcej na budowie można zaoszczędzić na dobrym projekcie. Trzeba tylko udać się do architekta i z nim omówić co się chce i za ile. Większość gotowych projektów trzeba poprawiać a to też kosztuje

Domek 170 m + piwniczka pod garażem. Parterówka z poddaszem nieużytkowym. Garaż na 2 stanowiska. W zarysie coś w stylu d08 z Muratora. Ale daszek 2 spadowy, delikatny, tak coś jak angielski cottage.

Płacimy 4 tys. W tym zagospodarowanie terenu, projekty instalacji itp.

dom się buduje dla siebie więc dobrze jest żeby spełniał marzenia.

Choć z tymi marzenia różnie bywa i mogą się nie sprawdzić w rzeczywistości. Architekt jest miedzy innymi od tego żeby nas uświadomić co jest dobre, wygodne no i na naszą kieszeń. W końcu tą samą rzecz można zrobić na różne sposoby.

Myślę, że jak się ma kasę na budowę (a w końcu to nie są małe pieniądze) to warto zainwestować w projekt indywidualny. No chyba że się znajdzie taki SWÓJ IDEAŁ wśród domków katalogowych.

Domek 170 m + piwniczka pod garażem. Parterówka z poddaszem nieużytkowym. Garaż na 2 stanowiska. W zarysie coś w stylu d08 z Muratora. Ale daszek 2 spadowy, delikatny, tak coś jak angielski cottage.

Płacimy 4 tys. W tym zagospodarowanie terenu, projekty instalacji itp.

A pokaż nam ten ideał. Ja też mam ideał D08 :D ale ciekawi mnie dach dwuspadowy do tego domku.

• 2 weeks później...

Mimilapin tanio udało się z projektem bo robi go znajomy, Choć twierdzi, że w jego firmie oficjalnie ceny nie są wcale wyższe. Jak mówi są młodzi i mają zapał i pomysły.

Malinka z pokazaniem to będzie gorzej, ale niebawem nam nadzieję, że zeskanuję wizualizację. Ale krótko mówiąc to tak, że D08 ma trzy bryły - tj. czę

Jak zwykle za szybko wyskoczyłam :oops:

Wracając D08 ma trzy bryły: część nocną, dzienną z salonem i gospodarczą z garażem. Gdybyś nad nimi pociągnęła kreskę i zrobiła 2-spadowy dach w całości, a do części które wystają dołożyła mniejsze 2 daszki też 2 spadowe. Całość wygląda lżej niż dach kopertowy, nie jest takim grzybkiem. Choc przyznam że długość kalenicy to niemal 19 m. Ktoś gdzieś na forum pisał o stodołach.

Ale, rzecz gustu no i finansów. Podobno taki dach wydzie taniej.