Kalasanty 11.04.2019 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Witam, nowy na forum, szukam porad i cennych uwag jak powinienem poprawnie i dobrze, przeprowadzić pogłębienie sutereny w budynku z lat 50tych. Nie wiem co jest pod podłogą, nie wiem jak głęboko stoją fundamenty - nie wiem nic. Na dziś jest tam w najwyższym punkcie 201 cm - trochę mało żeby mieszkać. Chciałbym spuścić poziom o te 50 - 60 cm, tak żeby to ocieplić, zaizolować, zrobić ogrzewanie podłogowe, na górę panele i kafle. Pytając lokalnych firm/majstrów - twierdzą że budynki z tych lat mają bardzo głębokie fundamenty, i że będę miał spokojnie miejsce - wcześniej planowałem rozkuć kawałek podłogi i patrzeć jak tam głęboko można zejść. Na pewno nie wiem jak zabezpieczyć to już "po" - czytając fora i www, zauważyłem że izolacja przed wilgocią jest wpuszczana w ściany, jeżeli teraz wykopię podłogę i zacznę od nowa układać warstwy, to jak powinienem to "skleić" ze ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalasanty 13.04.2019 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Hej, coś źle opisałem że nikt nie chce się podzielić uwagami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.04.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Nie było zasady że kiedyś posadawiało się głęboko fundamenty.Niska suterena to może i płytkie posadowienie.Nie wiadomo jakie są grunty, jaka ich nośność i jaki jest poziom wody gruntowej.Może się okazać że spód fundamentów jest np. 50cm poniżej wewnętrznej posadzki.Zrób odkrywkę i sprawdź co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalasanty 14.04.2019 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzięki, taki jest plan, żeby sprawdzić ile tam jest dokładnie miejsca. Wciąż jednak pozostaje kwestia, jakimi warstwami/środkami, to potem izolować. Googlując takie rzeczy znajduję dużo różnych pomysłów. Rzecz dzieje się w Zagrzebiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Najpierw dokładna analiza tego co masz w środku rozkucie sprawzenie gdzie jest ława, analiza gruntu na zewnątrz tzn gdzie masz wody gruntowe ? Materiały z czego masz to wykonane. Wtedy można coś szukać kombinować doradzać. Inaczej to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts