Izold 11.04.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Niedawno przyprowadziłem kolegów do mojego wykańczanego domu i powiedzieli mi, że mam spier....one obróbki blacharskie przy lukarnach i ogniomurach. Chodzi o to, że obróbka blacharska ze ściany lukarny wchodzi POD blachodachówkę. Wygląda to tak jak na tym zdjęciu No i faktycznie - stwierdziłem, że mają rację, bo przecież woda będzie wpływać POD tę blachę - na folię. Zobaczyłem jak to wygląda w domu, w którym mieszkam teraz i widzę, że wzdłuż całej długości ściany lukarny idzie blaszany kołnierz zachodzący NA blachę falistą. Tak jak na tym zdjęciu Zresztą - jeżdżąc po ulicach miasta widzę, że wszędzie w tym miejscu dachu jest to w taki sposób robione (z takim kołnierzem przy lukarnie). Rozmawiałem dzisiaj z brygadzistą, który na bieżąco kierował u mnie tymi robotami - powiedziałem, że brak takiego kołnierza to jest ewidentny błąd. No ale on twierdzi, że tak ma być, bo podobno pod tym wierzchnim arkuszem blachy falistej jest kawał kolejnego arkusza, który zachodzi daleko od lukarny. No i że woda spływająca ze ściany lukarny - po tym "spodnim" arkuszu spłynie do rynny. Kolejna kwestia jest taka, że - jak widać na pierwszym zdjęciu - nie zrobili żadnej obróbki blacharskiej zachodzącej na ścianę z przodu lukarny. No i tutaj moje pytanie - czy tak może zostać, czy też kategorycznie upierać się przy dodaniu tych kołnierzy z płaskiej blachy? Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Izold uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts