Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana szambo na POŚ - prawo

Mirek106

Recommended Posts

Dzień dobry, nie znajduję jednoznacznej odpowiedzi (być może takiej nie ma) na forum, stąd zwracam się z pytaniem do Państwa.

Jestem w trakcie budowy domu (prawomocna decyzja o pozwoleniu na budowę), niestety w WZ (nie ma planu miejscowego) mam wpisane Szambo, a za wszelką cenę chcę tego uniknąć. Niestety, gmina bardzo niechętnie patrzy na POŚ, wręcz mówią ludziom że wybudowanie POŚ w naszej miejscowości jest niemożliwe, ze względu m.in na to że Gmina jest w aglomeracji powyżej 100 000 RLM i wymagania dla POŚ są tak wysokie że żaden dostawca tego nie spełni (to bzdura, ale tak mówią ludziom). Sytuacja jest tak absurdalna, że kanalizacja jest po drugiej stronie drogi, ale Gmina powiedziała że mi nie zezwoli na przejście pod drogą bo to wiąże się z opłatami za wbudowanie urządzenia pod drogą i oni "dla jednego domku nie będą robić wyjątku" (Burmistrz trzyma sztamę z Wodociągami i skarga do Burmistrza nic nie da)... Tak jest, bez komentarza...

A chodzi oczywiście o kasę - dowóz z szamba jest droższy niż ścieki z kanalizacji, a przy POŚ to już tracą całkowicie Klienta.

Technicznie mam super działkę pod POŚ, tzn. wysoko usytowana, b. dobra przepuszczalność (piaski), niski poziom wód gruntowych i brak studni w zasięgu oddziaływania + jest miejsce na działce, niedaleko liczne zalesienia, więc nie będę z nimi walczył o kanalizację tylko zrobiłbym z chęcią POŚ.

W związku z tą sytuacją proszę o pomoc jak najrozsądniej z tego wybrnąć. Zorientowałem się że są 3 warianty:

1. W trakcie budowy domu spróbować dokonać zgłoszenia do Starostwa budowy oczyszczalni

2. Wykonać projekt budowlany zamienny z oczyszczalnią

3. Wykonać szambo, a po pozwoleniu na użytkowanie domu - zrobić zgłoszenie na szambo (to podnosi mi koszty bo najpierw szambo, później oczyszczalnia...)

Pytania:

1. Która ścieżka byłaby najlepsza?

2. W Warunkach Zabudowy mam szambo. Teoretycznie wykonanie POŚ zmienia zagospodarowanie działki, a to jest traktowane jako zmiana istotna (zgodnie z nowym PB) i wymaga pozwolenia zamiennego? Z drugiej strony składając PB o pozwolenie zamienne z POŚ mogę nie dostać pozwolenia bo w WZ mam wpisane szambo ?

Czy w takiej sytuacji zostaje wykonanie szamba i próba zrobienia zgłoszenia na POŚ po uzyskaniu decyzji na użytkowanie domu z szambem? Czy wtedy nie będzie problemów z WZ? Nie wiem jak z tego wybrnąć.

3. Czy wogóle i na którym etapie Gmina może mi zabronić zrobienia POŚ? Nadmienię, że mam pismo od Gminy że w najbliższych latach nie planuje się budować kanalizacji do mojego domu i jedyne rozwiązanie to szambo (Starostwo wymagało takiego pisma na etapie pozwolenia na budowę, co mi w tej sytuacji wydaje się być na rękę mając takie pismo). Słyszałem że są wyroki sądowe że Gmina nie może blokować budowy POŚ jeśli jest szambo i nie planuje się kanalizacji, ale ma ktoś dostęp do tego, czym się podeprzeć jak dostanę odmowę ze Starostwa / Gmiany? Czy rozpoczęcie eksploatacji zgłaszam do Gminy czy do WIOŚ / RDOŚ ? Czy istnieją przepisy umożliwiające gminie blokowanie budowy POŚ? Oczywiście rozważam oczyszczalnię biologiczną z prawdziwego zdarzenia (SBR z Wobet-u lub może Roth), z wymaganą deklaracją (zależy mi żeby oczyszczalnia działała a nie była sztuką dla sztuki).

Z góry serdeczne dzięki za każdą podpowiedź.

Jeśli w warunkach zabudowy masz szambo, to moim zdaniem nic nie poradzisz. Ma być szambo albo ewentualnie kanalizacja.

Czy masz na piśmie odmowę przyłączenia do sieci kanalizacyjnej?

Z tego co tu ludzie na przestrzeni lat pisali, zgadam się z powyższym. Urzędnik przyjmujący zgłoszenie na BOŚ, urzędnik rozpatrujący pozwolenia na budowe nie ma swobody interpretacji WZ. Sprawdza z warunkami i daje pozwolenia bądź nie.

Należałoby ba zacząć od zmiany,podważenia WZ. A to się pewnie oparłoby o sąd administracyjny. Ale jeśli miałbyś na piśmie odmowe przyłączenia do kanalizacji która biegnie koło CIebie, nakaz budowy szamba to można w sądzie argumentować że nie pozwalają Ci zbudować oczyszczalni jednocześnie nie dająć nadziei na przyłącze kanalizacyjne.

Poszukaj są wyroki NSA, podważające WZ w którym stoi szambo, gdy NIE wiadomo kiedy będzie kanalizacja. U Ciebie trochę podobnie: każą szamba a nie wiadomo kiedy będzie można podłączyć się do kanalizy. Często wystarczy w urzędzie pokazać pare takich wyroków, żeby zmiękli.

Kluczowe jest tutaj dlaczego nie pozwalajać Ci się przyłączyć i/lub kiedy taka możliwość będzie oraz czy masz to na piśmie. Wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączenia do kanalizacji zawsze możę złożyć a Oni muszą CI na piśmie odpowiedzieć.

Co więcej w prawie wodnym stroi jasno zapisany obowiązek podłączenia do kanalizacji gdy ktoś ma szambo. Możesz dodatkowo argumentować, że zbudujesz za grube $$$ szambo, a gmina w każdej chwili możę Ci nakazać przyłączenie do kanalizacji. Płacisz dwa razy. A to nie jest uczciwe. Sprawa zdecydowanie dla prawnika.