Krzysiek_1984 12.04.2019 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Witam Wszystkich. Problem jest nastepujący: 4 lata temu kupiłem od dewelopera szeregowiec. Na parterze mam salon z aneksem kuchennym, wiatrołap i małe wc. Ogrzewanie w tych pomieszczeniach jest następujące:1. Salon- kaloryfery2. Aneks kuchenny- podłogówka3. Wiatrołap- podłogówka4. WC- podłogówka.Na podłodze w salonie są panele, w pozostałych miejscach płytki.Panele są w ciemnym kolorze i po czterech latach męczenia się z tym kolorem mam ich dość i chcę je zmienić.Jak już zmieniać to zmieniać, więc nowe panele (te same co w salonie) chciałbym przeciągnąć do aneksu kuchennego i najlepiej do wiatrołapu i WC.Panele już kupiłem - nie winyle tylko normalne.I teraz pytania:1. Czy mogę położyć nowe panele na "starych" i na płytkach bez ich demontażu/zrywania? Nie ukrywam że ta opcja jest dla mnie najlepsza.2. Czy muszę jednak zdejmować istniejące panele i zbijać płytki? Nie chciałbym tego robić no ale... jeśli jest taka konieczność no to zrobię. Jaki jednak zastosować podkład w salonie i w aneksie (po zbiciu płytek) aby w salonie jak najbardziej odizolować się od posadzki i jaki podkład w aneksie, wiatrołapie i wc (ogrzewanie podłogowe) aby był ten sam poziom paneli? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246613-wymiana-paneli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.04.2019 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 A jak taki poziom zaakceptują drzwi? wszystkie trzeba podcinać?Układanie na istniejącej posadzce nie stanowi większego problemu, twarda mata i nowe panele i po sprawie, zawsze problemem okazują się drzwi (niekiedy również wejściowe), meble kuchenne - ich dziwne podcięcia w elementach wykończenia które po zmianie poziomu nie pasują, szafki i balkony.Jeśli to nie stanowi problemu, nie widzę również niego przy układaniu nowych paneli na istniejąca posadzkę. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246613-wymiana-paneli/#findComment-7673951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_1984 12.04.2019 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Drzwi pomiędzy salonem a wiatrołapem to nie problem- i tak w ramach tego "zadania" chcę wstawić inne- przesuwne typu LOFT.Jedne zostaną do podcięcia- między wiatrołapem a WC- ale to nie stanowi poblemu. Podobnie jak maskownice w zabudowie kuchennej.Mam tylko nadzieję, że jeśli położę panele na płytki które są w aneksie kuchennym, wiatrołapie i WC, będzie funkcjonowac ogrzewanie podłogowe (oczywiście przy zastosowaniu podkładu). Jak zapytałem sprzedawcę w OBI, że chcę położyc panele na płytki z ogrzewaniem, to mi powiedział ze ogrzewanie w takim przypadku będzie dużo gorsze lub prawie wogóle go nie będzie. Ale nie wydaje mi się- moim zdaniem będzie wymagać dłuższego czasu oczekiwania (posadzka+płytka+panel) niż standardowo posadzka+płytka. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/246613-wymiana-paneli/#findComment-7673963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts