Leszek Borkowski 21.10.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Postanowiłem i ja zaprezentować nasz domek. Mieszkamy w nim już prawie dwa miesiące i jeszcze wiele jest do zrobienia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku. Nasz dom powstał wg lustrzanego odbicia i z pewnymi zmianami projektu Ola z pracowni Archipelag - projekt do zobaczena tutaj: http://tinyurl.com/48z4gDom zbudowany na płycie Legalett, ściany BK-24+15cm styropianu, dachówka Braas Sstaroniemiecka, okna na profilach Ryven "złoty dąb".Zdjęcia do obejrzenia są tutaj: http://tinyurl.com/y9j9l5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 21.10.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dopracowany w każdym szczególe. Tylko jakoś tak kominek Ci popękał A tak na poważnie - widzę, o ile się nie mylę, drewno na podłodze. My się na to nie zdecydowaliśmy przy Legaletcie. Jak się sprawdza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 21.10.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 To pęknięcie to po ostatnim trzęsieniu ziemi Legalett jeszcze nie został uruchomiony, bo kominek na razie wystarcza w zupełności. Na podłodze są panele a nie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 21.10.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 O kurcze! Ślicznie. Widoki macie przecudne. Fajnie by było, gdyby już tak zostało. Domek wydaje się być dopieszczony w każdym calu. Ehhh, zazdroszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.10.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 kominek -przecudnej urody Gdzieś Ty sie ukrywal z takim ładnym domkiem? a rozumiem -budowales .... Gratuluję i życzę miłego mieszkania .... Nareszczie widze kamienną scianę .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 21.10.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 No , no jestem pod wrażeniem kuchni i salonu.Ciekawie jest rozwiązana ściana kominkowa.Jedynie przeszkadza mi troszkę pęknięcie na kominku ale naprawdę duże brawa za całokształt.Aha i wreszcie zobaczyłam inne okna.Te w salonie są dla mnie rewelacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 21.10.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 No tak - okna też bardzo mi się podobają. W końcu ktoś ma ich więcej niż ja (Kasiorku - to Ciebie nie dotyczy - Ty po prostu masz szklane ściany a to zupełnie co innego niż okna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 21.10.2004 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 To pęknięcie na kominku miało przełamać ciężką wg nas zabudowę kominka, z której pierwotnie nie byliśmy zadowoleni. To pęknięcie widziałem już gdzieś na forum i postanowiłem skopiować pomysł. Wg mnie wygląda teraz lepiej niż było. Ściana kominkowa jeszcze nie jest zagospodarowana, dlatego nie robiłem jej zdjęcia w całości. Na pewno będą na niej jakieś pólki na drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.10.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 fajnie by bylo takie pęknięcie w kominku podświetlić ...wyglądałoby jakby ogień siegał sufitu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.10.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 bardzo fajnie. Wszystko wydaje mi sie spojne, dopasowane ze smakiem. Co do pekniecia to bardzo fajny pomysl ktory ja by jeszcze bardziej wyeksponowal (nie wiem jaka technika jest uzyskany taki efekt) i zrobil pekniecie troche szersze i nieregularne w szerokosci. Ale to juz kwestia gustu. Chcialbym zapytac o kuchnie - kto ja robil i jak jakosc jej wykonania?Jaka polka cenowa? Apropos kuchni - wlasnie jedyne co uwazam za blad to oswietlenie kuchni. Po pierwsze troche kiczowate po drugie niepraktyczne. W kuchni powinno byc oswietlenie jednolite, najlepiej rozproszone i znacznie mocniejsze. NO chyba ze to co na zdjeciach to scena nastrojowa oswietlenia kuchni/jadalnii. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 21.10.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Już chyba wiem co mi przeszkadza w pęknięciu w kominku.Jest trochę za cieńkie i za bardzo równomierne,takie małe zygzaczki.Może więcej odwagi? .Ale jeszcze raz duże brawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dom i wnętrze baaaaardzo mi sie podoba. Naprawdę robi wrażenie. Szkoda że już się wybudowałam bo część rzeczy bym sobie skopiowała. 100% mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Latarnik 21.10.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 No, no duże brawa. http://www.emotikony.friko.pl/emots/1/brawa.gif Dom z charakterem i klimatem, no i oczwiście okna pierwsza klasa. Widzę, że budujesz przy lesie to tak jak ja, powodzenia w zaprzyjaźnianiu się z leśnymi gośćmi. Gratulacje i powodzenia przy wykończeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ONO 21.10.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 To jest właśnie to co mi się podoba ! Rewelka ! Okna po prostu świetne - czy to są szprosy międzyszybowe ? Efekt piękny! No i ta kuchnia - super! A jak cenowo? Czy sprawdza się ta wyspa/ barek z kuchenką ? Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Dom bardzo ladny az brak slow , super . Czy robiles jakies zmiany w projekcie , bo widze garaz na dwa samochody i chyba jedna z lazienek jest powiekszona. Jeszcze raz gratuluje pieknego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 22.10.2004 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Miałam zaprojektowane podobne okna ale zrobiłam jedną płaszczyznę (szprosy wew. mi się za bardzo nie podobają a zewnętrzne to zawsze jakieś kłopot przy myciu) ale widząc je na Twoich zdjęciach zaczynam żałować. Bardzo ładny dom - miłego mieszkania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2004 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Leszek- pięknie. Otoczenie przecudnej urody. Toż to środek lasu. Dom w środku rewelacyjny. Oj trafiłeś w dużo gustów- mój róznież. Napisz proszę parę słów o garderobie w przedpokoju (wiatrołapie) czy kupiłeś gotową, a jeśli to jakiej firmy. Czy bonie na zewnątrz są szare i z czego robione? I z czego jest cokół? Z góry dziękuję.Okna są piękne, ach zresztą nie będę się rozpisywać- wszystko jest piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 22.10.2004 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Postaram się teraz trochę więcej napisać o budowie naszego domu. Działkę (1600m2) kupiliśmy 8 lat temu za śmieszne pieniądze - 3$/m2. Cena była taka a nie inna bo była to działka rolna, podmokła, droga dojazdowa kiepskiej jakości bez żadnego uzbrojenia. To co nam się w niej podobało, to kępa 20 brzóz na działce i piękna okolica. Działka ta jest 8 km od centrum Białegostoku. Kupno działki było raczej lokatą kapitału a nie chęcią budowy. W międzyczasie udało nam się uzbierać trochę pieniędzy, dzieci podrosły, drogę dojazdową wyasfaltowano, oświetlono, doprowadzono energię elektryczną, telefon, kanalizacja będzie w przyszłym roku. Poza tym perspektywa wprowadzenia 22% VAT na budownictwo, koniunktura na mieszkania w bloku spowodowała, że rok temu w sierpniu rozpoczęliśmy budowę. Z wyborem projektu nie mieliśmy problemów - miał być parterowy, z dużym tarasem od południa i zachodu, przeszklony, z wejściem od wschodu, oddzielnym garażem - tak mamy ukształtowaną działkę, że inne opcje raczej nie wchodziły w grę. Chcieliśmy również, żeby dom nie dominował nad okolicą , która rzeczywiście jest prześliczna. Te wszystkie założenia spełnia właśnie projekt OLAIII. Dokonaliśmy tylko pewnych zmian w stosunku do oryginału - zamiast garażu mamy sypialnię małżeńską z łazienką i garderobą, kuchnia jest w innym miejscu otwarta na salon i dodaliśmy jeszcze jedno okno na elewacji południowej. Co do wnętrza to mamy z żoną bardzo podobne gusty więc nie było problemów z wykończeniówką. Zima upłynęłą nam na przeglądaniu wszystkich możliwych katalogów, pism i internetu w poszukiwaniu inspiracji. Załóżenia mieliśmy takie, żeby w naszych wnętrzach ścierały się kontrasty - zime z ciepłym (np. aluminium z drewnem), stare z nowym (cegła i nowoczesne meble). Jeszcze nie do końca mamy wszystko dokończone - brak mebli do salonu, stołu w jadalni, grafik i obrazów na ścianach, dekoracji na okna w salonie (tu nie mamy jeszcze pomysłu, może ktoś z Was ma jakieś sugestie -chętnie skorzystamy z rad). Kuchnia kosztowała nas 7200 (bez sprzętu) - zrobił ją nam znajomy stolarz. Pęknięcie na kominku zanim powstało było rysowane chyba na 20 różnych sposobów - szersze, węższe, reguralne i nie i wkońcu wybraliśmy takie jakie jest. Szkoda, że nie mieliśmy tego w planie wcześniej, bo pomysł z podświetleniem tego na czerwono jest świetny, teraz jest chyba na to już zapóźno. Dom ma powierzchnię 125m2 ale udało się nam tu zmieścić 4 sypialnie, duży salon z kuchnią (40+12), dwie łazienki, małą saunę, pomieszczenie gospodarcze, wiatrołap. Część sypialna jest oddzielona od strefy dziennej, sypialnia małżeńska oddzielona od pozostałych sypialni z własnym wyjścien do ogrodu. Duże znaczenie ma nieużytkowe poddasze, gdzie jest rekuperator, bojler, odkurzacz centralny, wentylator i przewody do DGP. Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z naszego domu i chyba nic nie zmienilibyśmy w jego układzie pomieszczeń. Co do okolicy, to zostanie ona raczej taka jaka jest, tzn. nikt nam się nie wybuduje w sąsiedztwie przez wiele, wiele długich lat. Oświetlenie w kuchni na zdjęciu to nie jest całe jej oświetlenie - jest jescze górne światło centralnie i 4 jarzeniówki schowane we wnęce nad wyspą. W salonie mamy w sumie 4 niezależne układy świetlne. Na potrzeby instalacji elektrycznej zostało połóżonych w sumie 1100 m przewodów (22 obowdy). W miarę postępów będę starał się zamieszczać więcej zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2004 22.10.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Ja chcę taką kuchnię śliczna, ładnie doświetlona narożnym oknem. Okna nadały charakteru Waszemu domowi. Brawa za mały, elegancki a zarazem przytulny dom. No i te brzozy za oknami, las ....... eh, pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.10.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Baaardzo mi się podoba. A za oknem chyba widać oczko wodne? Też mamy w planie taki "pęknięty" kominek. Wszystko jest super. Czekamy na więcej zdjęć, jeśli można prosić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts