Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mogę prosić o zbliżenie wiatrołapu, a szczególnie tych szafek?
Poszukam w domu projektu tych szafek wykonanego przez stolarza i postaram się przesłać Ci skany. Zbliżenia szafek, z racji małego rozmiaru wiatrołapu i sprzętu fotograficznego jaki posiadam, raczej nie uda mi się zrobic.

Proszę o informację (jeśli to możliwe) ile kosztowały okna. Mam takie same w projekcie i chociaż bardzo mi się podobają, zastanawiam się, czy nie przekroczy to moich możliwości finansowych. A jak radzicie sobie w upalne dni przy tak dużej powierzchni przeszkleń, czy nie jest zbyt gorąco?

Okna kosztowały nas 9600 zł - większość to fixy a w sypialniach są okna tylko uchylne, poza tym kupowałem te okna w zaprzyjaźnionej firmie, więc stąd taka cena (wyceny robione u innych producentów grubo przekraczały 10 000 zł. Mimo iż te największe okna są na elewacji pd-wsch oraz pd-zach, to słońce nie jest zbyt dokuczliwe - jest na tyle o tej porze roku wysoko, że cień rzucany przez okap zasłania prawie całe okno; dopiero po godz. 17 tego słońca jest trochę więcej, ale nie jest to dla nas żaden problem.

Uprzejmie proszę o "nieprezentowanie" większej ilości zdjęć, bo wpadnę w totalną depresję.

Ten domek jest śliczny. Kiedy my tak będziemy mieli????

Niestety, niedawno stałem się posiadaczem "cyfraka" i mam zamiar trochę zmienić galerię zdjęć z naszego domku. :D :D

Ja znowu na temat okien. Na podstawie zdjęć trudno ocenić ich wielkość. Proszę podaj wymiary zarówno całego okna, jak i mniejszych elementów, powstałych po zastosowaniu poprzecznych szprosów. Co zadecydowało o takiej właśnie wielkości? Czy to są prawdziwe szprosy (tak mi się wydaje) i z czego zrobione są okna (drewno)? Beata

A ja po raz pierwszy wyraże swoją opinię w temacie "domy forumowiczów", chociaż trochę ich już obejrzałam. Powaliły mnie te fotki, dech mi zaparło. REWELACJA, właśnie do czegoś takiego zmierzam. Najbardziej urzekła mnie jadalnia, salon i kominek. Jak dla mnie to trzęsienie ziemi było tylko zbyteczne. No i te widoki z okien... Super i gratulacje.

Proszę podaj wymiary zarówno całego okna, jak i mniejszych elementów, powstałych po zastosowaniu poprzecznych szprosów. Co zadecydowało o takiej właśnie wielkości? Czy to są prawdziwe szprosy (tak mi się wydaje) i z czego zrobione są okna (drewno)?

Okna mają wymiary 3300x2700 (to te największe), 2400x2700 (również w salonie) oraz 1200x2700 (okna kuchenne), w sypialniach są okna 1500x1500. Wymiary okien są dokładnie takie jak w projekcie. Szprosy są wewnętrzne, tzn umieszczone między szybami. Okna są plastikowe w dwustronnej okleinie koloru "złoty dąb"

• 2 months później...
  • 4 months później...

Witam serdecznie!

Domek jest naprawdę ładny, a okolica po prostu rewelacyjna. My obecnie jesteśmy na etapie warunków zabudowy. Nasz upatrzony projekt wyszedł chyba spod ręki tego samego projektanta i styl ma bardzo zbliżony. Podobieństwo dotyczy przede wszystkim stolarki okiennej i w jej sprawie chciałbym zadać kilka pytań. Czytaliśmy już, że szprosy są wew. okien. Jaka jest ich szerokość? Jaki współczynnik ma szyba? Pisałeś ile kosztowały okna, ale czy mają zabezpieczenia i jaka jest szyba, P2? P4? Jeśli masz obawy, żeby pisać takie informacje na forum to proszę o wiadomość na priv a wyślę do siebie mail firmowy. Bardzo interesują nas właśnie okna. Jakiej są firmy? Też chcemy zrobić sporo fixów, taniej i prosciej :) Napisałeś, że mają 260 cm wysokosci, czyli tyle co w projekcie? My myśleliśmy, żeby je obniżyc do 230 ze względów ekonomicznych - chyba byłyby tańsze... ale jak patrzymy na Twoje zdjęcia, to pomysł chyba upadł :) U nas miałyby być trzy okna 230x270, dwa w kuchni 90x270, i w sypialni jedno 180x270. Ostatnie okno, ale już nie do ziemi to okno w łazience. My planujemy poddasze, więc w grę wchodzą jeszcze połaciówki... Napisałeś, że zapłaciłeś około 10000zł. Za ile okien? Jakiej klasy i o jakich zabezpieczeniach? z montażem?

ale się rozpisałem :) i to o samych oknach... :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Z tym podświetleniem pęknięcia w kominku to pewno z czasem nie wytrzymacie i zaczniecie coś kombinować... ;) byłoby super!

A ! jeszcze jedno! czym grzejecie? Takie duze przeszklenia... obawiamy się że duzo ciepła uciekać będzie... no i czy nie zrobić grzejników kanałowych w podłodze?

:) :)

Cześc, ja z innej beczki. Interesuje mnie więźba do waszego domu. Buduje podobny o kacie nachylenia 28st, więźba płatwiowo-krokwiowa ale grubośc krokwi to 7x14co 90cm, chciałabym miec dachowkę ceramiczną, wiem, wiem ,ze ma mi ją przeliczyc konstruktor to wiem i to właśnie robi się w chwili obecnej. Ale chciałabym uslyszec coś o waszej więźbie: jaki to typ i jakie krokwie i co ile. Mój konstruktor dzis wspomnial o wstawieniu jakiś stalowych teowników dla wzmocnienia więźby, co mnie przeraża jesli chodzi o koszt i raczej zrezygnuję z ceramiki niż tak zrobię. Nie podam szerokości i długości budynku bo w chwili obecnej nie dysponuje projektem ( nie mam go przy sobie). Czy mogłabym uslyszec cos o waszej więźbie w zwiazku z tym.Ewentualnie wielkości budynku Może skan więźby.??

moj adres przesyłam : [email protected]

Z gory dziekuję za odpowiedź.

Jakiej są firmy? Czytaliśmy już, że szprosy są wew. okien. Jaka jest ich szerokość? Jaki współczynnik ma szyba? Pisałeś ile kosztowały okna, ale czy mają zabezpieczenia i jaka jest szyba, P2? P4? Napisałeś, że zapłaciłeś około 10000zł. Za ile okien?

Okna są firmy Plastimet z Ełku. Szerokość szprosów to 24 mm, szyba ma współczynnik 1,1 W/m2K, okna nie mają żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Cena jest za same okna, bez montażu. Moje okna to 3300x2600, 2200x2600,4*1200x2600 (w tym 3 fixy) i 3*1500x1500 (tylko uchylne).

Z Twojego opisu wynika że poczyniliście bardzo znaczące zmiany... domek w Archipelagu jest niewielki... można jakoś zobaczyć wasze rzuty?

Skany rzutów mogę przesłac mailem, jeżeli będę znał adres.

chciałabym uslyszec coś o waszej więźbie: jaki to typ i jakie krokwie i co ile. Mój konstruktor dzis wspomnial o wstawieniu jakiś stalowych teowników dla wzmocnienia więźby, co mnie przeraża jesli chodzi o koszt i raczej zrezygnuję z ceramiki niż tak zrobię. Nie podam szerokości i długości budynku bo w chwili obecnej nie dysponuje projektem ( nie mam go przy sobie). Czy mogłabym uslyszec cos o waszej więźbie w zwiazku z tym.Ewentualnie wielkości budynku Może skan więźby.??

Nasza więźba została zrobiona z wiązarów przez firmę Eraga ( http://www.eraga.com.pl ) Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie gdyż nie mamy poddasza użytkowego i chcieliśmy wyeliminować ściany nośne w budynku, co przy takich rozpiętościach jak u nas (do 11 m) zapewniały tylko wiązary kratownicowe.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...