Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termomodernizacje kostki jak znaleźć wykonawcę

Marek Budga

Recommended Posts

Jak znaleźć wykonawce który zrobi termomodernizację kostki z lat 80 ?

Na razie dałem ogłoszenie tutaj na forum

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355528

Ktoś moze podpowiedzieć jak sie zabrać do szukania specjalisty ?

Aktualnie?

podzownic po znajomych niech dadza poleconych i modlic sie zeby ktos mial termin na ten rok

szukac w naszej grupie fb i modlic sie zeby nie trafic na partacza

poczekac sobie poczekac i zrobic za rok/dwa

• Like 1

Badam sytuację!

Pomodlić sie mogę nic mnie nie kosztuje a podobno pomaga

Od niedawna ten dom posiadam , jeszcze mi mebli do kuchni nie przywieźli i czekam na resztę gratów do środka ;)

Do remontu w środku (malowanie szpachlowanie) tez szukałem po znajomych i jak na razie zadowolony jestem , moja "złota rączka" powiedziała że ściany może ocieplić ale dachu się nie podejmuje :(

Zastanawiam się czy do ocieplenia trzeba mieć jakieś wyższe kwalifikacje ?

Oraz jak sie w ogule ociepla taki stropodach w kostce ?

ja jestem aktywny na rynku i chce robic, a nigdy nie oglaszalem sie na olx.

natomiats raz bylem zmuszony do skorzystania z uslug jednej z firm z branzy budowlanej, ze wzgledu akurat na to, ze nikt ze znajomych firm nie zajmuje sie bramami wjazdowymi.

no i znalazlem firme od bram z olx.

nieterminowa, nieslowna, kretaczy (rozmawialismy w cenach netto + vat) i od pierwszej sekundy bylo, wiadomo ze fv potrzebna to na koniec probowali doliczyc mi netto+vat+podatek dochodowy (SIC!) zeby zniechecic mnie do FV i zaplaty w kwocie samego netto i sprawa stanela na ostrzu noza tutaj, bo panowie uslyszeli ze albo wystawiaja FV zgodnie z umowa i placimy tyle ile wynosi kwota brutto FV albo jak dla mnie uslugi nie bylo. FV dostalem "od kolegi"...

jakosc swiadczonej przez Panow uslugi vs bardzo wysoka cena tez pozostawia wiele do zyczenia.

pierwszy i ostatni raz ktokolwiek z olx.

nie twierdze, ze tam sami tacy, ale na wykonawce z olx trzeba wg mnie uwazac duzo duzo bardziej.

Edytowane przez fighter1983

Na forum nikt się nie odezwał

Z OLX mam dwie odpowiedzi

http://tiny.cc/ocieplenie1

http://tiny.cc/ocieplenie2

Co do specjalistów z OLX to z branży budowlanej nie korzystałem wiec pożyjemy zobaczymy

Na co zmienić papę w przypadku termomodernizacji stropodachu ?

Edytowane przez Marek Budga

Dzisiaj jestem po pierwszej rozmowie ze specjalistami z OLX.

Panowie podjechali lepszym samochodem niż mój wiec chyba tanio nie będzie (czekam na wycenę)

I nauczyłem sie dwóch nowych technologii:

odkryłem pojęcie "styropapa" i membrana EPDM

Wczoraj grzebiąc na forum poznałem "stropodach wentylowany"

Edytowane przez Marek Budga

Dzisiaj jestem po pierwszej rozmowie ze specjalistami z OLX.

Panowie podjechali lepszym samochodem niż mój wiec chyba tanio nie będzie (czekam na wycenę)

I nauczyłem sie dwóch nowych technologii:

odkryłem pojęcie "styropapa" i membrana EPDM

Wczoraj grzebiąc na forum poznałem "stropodach wentylowany"

:) wyznacznik samochodu nic nie znaczy -narzedzie pracy po prostu:) czasami ludzie lubia jezdzic rozsadnym samochodem, zwlaszcza jak spedzaja w nim pol zycia, i uslyszalem ostatnio takie okreslenie "bank mi pozwala takim jezdzic", czyli autko w leasingu. i to nie jest wyznacznik tego czy bedzie drogo czy tanio :)

To raczej inwestorzy odstawiaja cyrki na zasadzie

1) kupuje 2 auto do 7k zeby jezdzic na budowe i spotykac sie z wykonawcami zeby nie widzieli

2) mam fajne auto i parkuje 300metrow dalej i przychodze piechota :)

to w sumie 2 najczestsze zagrania inwetsorow :)

Edytowane przez fighter1983

najlepszej jakosci to nie znaczy najgrubsza Janku... dobre papy sa cienkie... soprema na przyklad.

i po co pir/pur? nie wiemy jakie tam sa grubosci.

poza tym kazdy epdm miazdzy kazda pape.

sa jeszcze membrany natryskiwane, bezszwowe, bo przeciez to jest najwiekszy problem pap.

i nie grubosc a jej zdolnosc kompensacji naprezen w niskich temperaturach ma znaczenie w przypadku pap.

pur po to bo ma najlepszą lambdę. papa icopala nawierzchniowa ma 5mm dlatego podałem tą wartość. trochę mnie zaskoczyłeś tym że nawierzchniowa papa może być cienka. nie kupuję tego, i wybieram grubszą, bardzo dobrą papę na sbs. jak dekarz porządnie zgrzeje to nie potrzeba lepszego krycia. papy leżą dziesiątki lat, i najczęściej wymagają conajwyżej posmarowania lepikiem raz na 10 albo 15 lat.

pur po to bo ma najlepszą lambdę. papa icopala nawierzchniowa ma 5mm dlatego podałem tą wartość. trochę mnie zaskoczyłeś tym że nawierzchniowa papa może być cienka. nie kupuję tego, i wybieram grubszą, bardzo dobrą papę na sbs. jak dekarz porządnie zgrzeje to nie potrzeba lepszego krycia. papy leżą dziesiątki lat, i najczęściej wymagają conajwyżej posmarowania lepikiem raz na 10 albo 15 lat.

Twoj wybor :) zerknij np na Soprema moze zmienisz zdanie, ja Cie edukowac nie bede

• 1 month później...

Pokrycie papą dachu o małym spadku nie jest złym pomysłem, liczy się wykonanie i wiedza merytoryczna wykonawcy. Należy pamiętać o dylatacjach i prawidłowo wykonanych połączeń i wzmocnień w miejscach styku powierzchni poziomych z pionową takich jak kominy czy ogniomury. Naprężenia w tych miejscach są główną przyczyną pękania i przeciekania pokrycia papą. Jeśli jednak zdecydujesz się na system renowacji pokryć za pomocą emulsji bitumicznych, natryskiwanych lub nakładanych warstwowo szczotkami to zmienia się tylko technologia a zasady dylatowania i wzmocnień miejsc krytycznie obciążonych pozostaje ta sama.

Problem ze znalezieniem fachowców jest oczywiście powszechny ale nawet doświadczeni dekarze boją się robić dachy płaskie bo nie są w stanie nauczyć się staranności i większość z nich ledwo skończyła lub nie, zawodówkę a w przypadku dachu trzeba wykazać się wiedzą i starannością, to nie elewacja i już przy pierwszej ulewie będzie widać skuteczność usługi a więc odpowiedzialność większa niż przy dociepleniu elewacji, więc i cena musi być większa.

Ot, cała filozofia.

Pozdrawiam, Grzegorz