Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Na mocy umowy o prace budowlane zleciłem firmie budowlanej budowę domu 2-kondygnacyjnego w technologii tradycyjnej o powierzchni 340 m2. Zakres umowy obejmuje budowę domu do stanu deweloperskiego. Firma budowlana ma duże doświadczenie - widziałem 5 domów które wybudowali (miedzy innymi dom mojego przyszłego sąsiada). W sumie firma wybudowała około 50 domów jednorodzinnych. Budowa przebiega sprawnie i bezproblemowo. Firma ma swojego kierownika budowy, który koordynuje prace i prowadzi dziennik budowy.

Pojawiła się jednak jedna wątpliwość: firma / kierownik budowy nie opracowała planu BIOZ. Zgodnie z wiedzą, którą posiadam taki plan jest wymagany prawem budowlanym(budowa napewno przekroczy 500 roboczo-dni). Wysłałem mailem do Właściciela firmy zapytanie w tej sprawie i otrzymałem następującą odpowiedź:

“na podstawie rozmowy z kierownikiem budowy plan BIOZ nie jest wymagany przy realizacji tego budynku”.

Wobec powyższego mam dwa pytania:

1. Czy plan BIOZ powinien zostać opracowany?

2. Czy na mnie (inwestorze finansowym i właścicielu działki budowlanej) spoczywa odpowiedzialność za brak planu BIOZ czy może cała odpowiedzialność jest w tym przypadku na barkach firmy budowlanej / kierowniku budowy?

Zaznaczam, że nie jestem osobą z branży budowlanej i moja wiedza na temat prawa budowlanego jest bardzo powierzchowna. Będę wdzięczny za wyjaśnienie tych wątpliwości.

Dziękuję

Marek

https://forum.murator.pl/topic/246642-plan-bioz-w-prawie-budowlanym-odpowiedzialno%C5%9B%C4%87/

Utworzenie planu BIOZ spoczywa na wykonawcy robót. To on ma chronić swoich pracowników i określić zagrożenia wynikające z robót na terenie budowy. Plany BIOZ tworzy się tam gdzie występują szczególne warunki wykonywanych prac np w głębokich wykopach, albo na wysokości, w pobliżu linii WN (praca ramienia pompy betonu) - jeśli takowe występują (zgodnie z rozporządzeniem MI) to powinien być plan. W budowie domu przeważnie występują takie zagrożenia ale rzadko wykonawcy robią BIOZ. U mnie kliku wykonawców miało wpisany plan w umowę (jako element umowy) - jedni od pianki PU, drudzy od przyłącza CO, no i energetycy od przyłącza prądu (ci to już całą procedurę polecenia pisemnego wykonania pracy mieli)