codix 04.11.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Tak ale nie wychodzi najważniejsze czyli kasa , monobloka kupisz za 10-12 tysiaków a split to już powyżej 20 tysiaków Nie wiem co Ty porównujesz monobloka jednej firmy do splita innej firmy?? Przykladowo w panasonicu monoblok i split z montazem kosztuje tyle samo(moze 500zl różnicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.11.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 @kryzys , widzę ,że masz zobowiązujący nick Ale tak , kasa w sumie najważniejsza. A powiedz z ręką na sercu ze to nie prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 04.11.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A powiedz z ręką na sercu ze to nie prawda. prawda ale zalezy w jakim okresie to liczysz. Instalcyjnie? będzie podobnie przy tym samym producencie. Jak weźmiesz np firmę która nie robi splitów np Haier którego kupisz i poniżej 10 tys to może i będzie taniej na wejściu. Ale. Ta pompa ma słabe parametry przy mrozie. Więc już zaczynasz trochę płacić więcej. Im zimniejsza zima tym płacisz więcej. Jak będziesz miał pecha i zamarznie to już w ogóle całe liczenie idzie w łeb. Ale załóżmy że nie. Haier zaleca zalanie glikolem - to też kosztuje. Raz trzeba to kupić i zrobić, dwa piszą ładnie że sprawność spada która i tak nie jest super. Wiec bierzesz model o oczko wyżej więc traktuje jak jest cieplej... Z tego co kojarzę nie ma grzałek - musisz dołożyć. I kompletnie nie wiem jak z serwisem i częściami bo prędzej czy później i tak się zepsuje. Pomijając marketing czasami tańsze rzeczy są po prostu gorsze. Czasami. Ale dobrze porównać rzeczy porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.11.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Rożnica w pompach lg między monoblock a split jest mała. I na niekorzyść monoblock. Z moich wycen. Split 12kW 3f - 18180nettomonoblock 12kW 3f - 18660 netto Na dodatek moduł zbiornika w monoblock to 650zł netto a w split 450zł netto. W monoblok mamy R32. Czyli nie wiadomo co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 05.11.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Rożnica w pompach lg między monoblock a split jest mała. I na niekorzyść monoblock. Z moich wycen. Split 12kW 3f - 18180netto monoblock 12kW 3f - 18660 netto Na dodatek moduł zbiornika w monoblock to 650zł netto a w split 450zł netto. W monoblok mamy R32. Czyli nie wiadomo co robić. Przecież lg tez juz chyba wypuscil wersje splita z r32 a jak nie to zaraz bedzie.Ale wydaje mi sie ze juz widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 05.11.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) Bobrow,Jeszcze pytanie - ile litrów glikolu wpompowales w układ? Stosowales dodatkowy bufor na glikol? Edytowane 5 Listopada 2020 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.11.2020 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Bobrow, Jeszcze pytanie - ile litrów glikolu wpompowales w układ? Stosowales dodatkowy bufor na glikol? Kupiliśmy 2x20L Egrolid Eko , z tego co pamiętam zostało ok 1/3 pojemnika -czyli ok 30-35L weszło. Nie stosowałem bufora przy glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.11.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (...) Czyli nie wiadomo co robić. Jak nie wiadomo. ustaliliście, że mono jest lepszy, wiec już wiesz co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.11.2020 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Witamdzisiaj sprawdziłem u mojej kuzynki jak się sprawuje monoblok po zmianie dT na 1K w CO.Od 12.09 do dzisiaj cykl on/off był średnio co 1,3h , w poprzednim całym okresie średnia 1,5h. SCOP do kitu...0,5 do 0,8-oczywiście nie ma co się tym za mocno przejmować ze względu na wymiennik...Niemniej porównując zużycie w moim domu-widzę jednak zwiększone zużycie na monobloczku. Wróciłem z ustawieniem dT do tradycyjnych 5K.Myślę sobie ,że ustawienie dT=1K powoduje oprócz wymuszenia max prędkości obrotowej pompy obiegowej także "niepotrzebnie" wzrost częstotliwości pracy sprężarki.Wg mnie, przy małych obciążeniach nie należy wymuszać max mocy PC... Może w innej aplikacji to by się sprawdziło, w tym konkretnym przypadku trzeba ustawiać PC wg standardowych zaleceń producenta.Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.11.2020 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Co jakiś czas wraca do mnie pytanie dlaczego PC monoblok nie są sprzedawane w marketach budowlanych ?Skoro piece z podajnikami są (lub były do niedawna) tam sprzedawane i nikt się nie pytał kto i jak będzie podłączał taki wynalazek-to dlaczego nie monoblok ?Może by więcej PC pod nasze strzechy trafiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.11.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Witam dzisiaj sprawdziłem u mojej kuzynki jak się sprawuje monoblok po zmianie dT na 1K w CO. Od 12.09 do dzisiaj cykl on/off był średnio co 1,3h , w poprzednim całym okresie średnia 1,5h. SCOP do kitu...0,5 do 0,8-oczywiście nie ma co się tym za mocno przejmować ze względu na wymiennik...Niemniej porównując zużycie w moim domu-widzę jednak zwiększone zużycie na monobloczku. Wróciłem z ustawieniem dT do tradycyjnych 5K. Myślę sobie ,że ustawienie dT=1K powoduje oprócz wymuszenia max prędkości obrotowej pompy obiegowej także "niepotrzebnie" wzrost częstotliwości pracy sprężarki. Wg mnie, przy małych obciążeniach nie należy wymuszać max mocy PC... Może w innej aplikacji to by się sprawdziło, w tym konkretnym przypadku trzeba ustawiać PC wg standardowych zaleceń producenta. Tymczasem Wczoraj to przerabiałem, bo zauważyłem, że u mnie pompa zaczyna trzymać deltę dopiero koło 0st/c na dworze. W moim wypadku do tej pory miałem ustawioną krzywą na 40/36 i -15/-2, z deltą 5st/c, co do tej pory powodowało, że pompa praktycznie do temperatur na dworze ok. 0st/c grzeje na zasilaniu do 37st/c, a na powrocie 34st/c. Widać, że nie trzyma zadanej ( za mocna pompa ), tylko podnosi o 1st/c i deltę tez nie może utrzymać i ma deltę 3st/c. Ale taka praca powoduje, że grzejniki sa fajnie ciepłe i cykl pracy czyli grzanie wg. termostatu z histereza 0.4st/c trwa z 1-1.5h Dopiero jak temperatura spada na dworze poniżej zera to zaczyna trzymać temperaturę zadaną i deltę, co powoduje, że grzejniki są u góry ciepłe, a u dołu już nie i pompa bardzo długo pracuje ( do temperatury na dworze do -4st/c to na zasilaniu ma 36st/c ). Więc wczoraj dla próby obniżyłem deltę z 5 na 4, co spowodowało, że pompa zaczęła zapitalać na początku z pełną mocą, a co za tym idzie to i na zasilaniu z dużym poborem 2.4kW. Taka praca nic nie daje, tylko powoduje wieksze zużycie energii i skróci cykl pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.02.2021 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Witam ponownie,chyba ostatnia regulacja monobloka T-cap 9kW mojej kuzynki poszła w dobrą stronę...1.02.br zrobiłem takie operacje :-dT=3K-temp powrotu przekalibrowana o -2KZużycie do chwili obecnej 530kWh na ok 160m2 i słabym ociepleniu ,przy mojej chałupie lepiej ocieplonej i większej pow i zużyciu ok 630kWhDodam tylko ,że u kuzynki 1/4 dachu od tygodnia folią przykryta...jakoś tak się złożyło -że remont dachu robią...a tu zima jak kiedyś bywało (w dzień ok -8, w nocy -12/-15st)Wychodzi mi jedno-przy wymienniku płytowym i glikolu trzeba pędzić na maxa obiegówkę w PC (bravo Migu) i nie patrzeć na COPy z PC-jak już coś to ciepłomierz na systemie i podzielić kWh ciepła przez podlicznik na PC...Oczywiście obiegóweczka wtórna o dużym przepływie (tam jest wilo yonos 25-/1-6).To tyle ,Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.02.2021 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Przy okazji prawidłowo skalibruję temp powrotu i ustawię dT na 2K-jak za często będzie spadać przepływ na PC , to ustawię na 1K.O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piloocik 07.03.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Z ciekawością przeczytałem ten wątek, wkrótce (po sezonie grzewczym) też zakładam monobloka. Nie pochwaliłeś się jednak jak rozwiązałeś sprawę CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2021 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Z ciekawością przeczytałem ten wątek, wkrótce (po sezonie grzewczym) też zakładam monobloka. Nie pochwaliłeś się jednak jak rozwiązałeś sprawę CWU? Jeśli to do mnie , to w pierwszym poście jest o CWU...jak nie chce Ci się przeczytać , to mi się nie chce powtarzać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piloocik 08.03.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 przepraszam, nie sprecyzowałem pytania Chodzi mi o sposób przełączania pracy pompy: grzanie CO na grzanie CWU, pewnie zawór trójdrożny, pewnie po stronie glikolowej Czy mógłbyś nieco opisać instalację, chodzi mi o różnicę w instalacji CO a CO+CWU a pytam bo po głowie mi chodzi inne rozwiązanie, monoblok do CO i osobna pompa ciepła typowo dla CWU, niby kilka tysiaków więcej, ale poza tym widzę same plusy: nieco prostsza instalacja, po sezonie grzewczym główna pompa odpoczywa, w sezonie nie musi żonglować temperaturą, sam jeszcze nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.03.2021 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Największy pożeracz energi w domu to CWU , u mnie ponad połowa to na ciepłą wodę idzie a samo ogrzewanie to może ze 40 procent tego , ja grzeję ekogroszkiem ale tak mi to wychodzi z obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.03.2021 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 przepraszam, nie sprecyzowałem pytania Chodzi mi o sposób przełączania pracy pompy: grzanie CO na grzanie CWU, pewnie zawór trójdrożny, pewnie po stronie glikolowej Czy mógłbyś nieco opisać instalację, chodzi mi o różnicę w instalacji CO a CO+CWU a pytam bo po głowie mi chodzi inne rozwiązanie, monoblok do CO i osobna pompa ciepła typowo dla CWU, niby kilka tysiaków więcej, ale poza tym widzę same plusy: nieco prostsza instalacja, po sezonie grzewczym główna pompa odpoczywa, w sezonie nie musi żonglować temperaturą, sam jeszcze nie wiem co zrobić CWU jest w obiegu glikolu , bez kagańca T2-czyli załącza się kiedy potrzeba. Odnośnie drugiej pompy tylko do CWU takiego wariantu bym nie wybrał-po prostu nie ma uzasadnienia ekonomicznego.Zawór trójdrożny w układzie to nic skomplikowanego-reszta dylematów przy monobloku jest takich samych (głównie system antyzamrożeniowy). W sumie Karol Katowice Pompiarz z Yt fajnie to objaśnił-wystarczy zalać system glikolem na np -7st i po temacie (gdyby nawet zabrakło energii w mrozy , to glikol niczego nie rozsadzi-co najwyżej zrobi się galaretka w wychłodzonych miejscach...) Ja zdecydowałem się jednak na wymiennik z glikolem i wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.06.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2021 Cały wątek przeczytany i już niebawem zabieram się za montaż tymi rękoma PC Panasonic 9kW Monoblok T-cap 3fazy. Symbol pompy: WH-MXC09H3E8. Obecnie zbieram oferty na dostawę PC wraz z montażem na fundamencie.Dawaliście rurę PP 32 czy 40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 21.06.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 Cały wątek przeczytany i już niebawem zabieram się za montaż tymi rękoma PC Panasonic 9kW Monoblok T-cap 3fazy. Symbol pompy: WH-MXC09H3E8. Obecnie zbieram oferty na dostawę PC wraz z montażem na fundamencie. Dawaliście rurę PP 32 czy 40? a czemu monoblok a nie split? czemu taka decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts