Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja PC monoblok w domu z grzejnikami

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Statystyki są takie ,że na zachodzie klimat jest łagodniejszy i jest dużo mniejsza szansa na mróz ze wschodu niż w Polsce.

Jeśli miałbym gwarancję ,że nie będzie długotrwałego mrozu (powiedzmy przez 3 dni) poniżej -15 stopni rozważałbym monoblok.

Więc tak , na pewno na zachodzie montuje się dużo monobloków , ale to nie jest powód ,żeby ślepo to naśladować , bo jest tego przyczyna ( i to nie taka ,że chińczyk nam tu to wciska).

Kolega @bobrow mieszka na Dolnym Śląsku , gdzie ma większe szanse na takie pogody. Na wschodzie Polski zimą jednak jesteśmy pod wpływem mrozów ze wschodu , niż ciepła z zachodu.

W Polsce standardem jest grzejnik , albo podłogówka w garażu , w Niemczech to nie do pomyślenia ,żeby ogrzewać garaż.

Ja nikomu nie zabraniam montować monobloków , natomiast jak ktoś mówi ,że split to nie jest pompa ciepła , i że tylko monobloki są projektowane jako pompy ciepła to znaczy ,że nie wie co mówi. Albo ,że sprężarka nie jest dedykowana do pompy ciepła , to znaczy ,że nie wie jak działa sprężarka.

Właśnie pytałem się kolegi z Niemiec , który mieszka pod Frakfurtem nad Menem i używa Panasonic 5kW monobloka , i tak wg statystyk w większości Niemiec najzimniejszy dzień to -12 stopni. ( Nie wiem dokładnie co to znaczy , ale to są jego słowa). Najzimniejszy region to Alpy , i tam już większość to splity.

Drugi argument to zewnętrzne orurowanie monobloka jest krótkie i dobrze ocieplone. Jeśli jest połączone bezpośrednio do podłogówki bez żadnych pułapek cieplnych , to ciepło grawitacyjnie popłynie do monobloku i wymiennika nie pozwalając na jego zamarznięcie....

Trzeci ,uniwersalny ( i dla niego najważniejszy) , że monobloka instalujesz sam .

Dodatkowo powiedział ,że oczywiście w przypadku 5dniowego blackoutu zacznie się robić problem , ale w tym momencie jest to jeden z najmniejszych problemów :)

Co do drugiego argumentu , to bym polemizował , bo dla jednego dobrze to dla drugiego bardzo słabo. Ale Do pewnej temperatury będzie to prawdziwe , tylko do jakiej ....

Właśnie pytałem się kolegi z Niemiec , który mieszka pod Frakfurtem nad Menem i używa Panasonic 5kW monobloka , i tak wg statystyk w większości Niemiec najzimniejszy dzień to -12 stopni. ( Nie wiem dokładnie co to znaczy , ale to są jego słowa). Najzimniejszy region to Alpy , i tam już większość to splity.

Drugi argument to zewnętrzne orurowanie monobloka jest krótkie i dobrze ocieplone. Jeśli jest połączone bezpośrednio do podłogówki bez żadnych pułapek cieplnych , to ciepło grawitacyjnie popłynie do monobloku i wymiennika nie pozwalając na jego zamarznięcie....

Trzeci ,uniwersalny ( i dla niego najważniejszy) , że monobloka instalujesz sam .

Dodatkowo powiedział ,że oczywiście w przypadku 5dniowego blackoutu zacznie się robić problem , ale w tym momencie jest to jeden z najmniejszych problemów :)

Co do drugiego argumentu , to bym polemizował , bo dla jednego dobrze to dla drugiego bardzo słabo. Ale Do pewnej temperatury będzie to prawdziwe , tylko do jakiej ....

Dzięki za wyważone argumenty :) Miło posłuchać.

Co musi wisieć ? Baner ? W sensie reklama ?

W kotłowni ( czy jak się teraz forsuje maszynowni) muszą być wszystkie pozostałe rzeczy , czyli zawór trójdrożny i CWU ( no i całe orurowanie CWU , opcjonalnie cyrkulacja). , i rozprowadzenie CO ( również nieszczęsny bufor jeśli potrzebny).

Znika ( wyjeżdża na zewnątrz) jednostka wewnętrzna splita , wszystko pozostałe ciągle jest.

Edytowane przez MiG25

No to nie , w monobloku nie ma Banery i jedynie co wisi to może kawałek sterowniczka ( o ile nikt nie zamontował go jeszcze dalej w pokoju) :) Za to te rury CO/CWU które z tej Banery wychodzą musisz wyprowadzić na zewnątrz (albo bezpośrednio , albo jak np. bobrow zrobił przez wymiennik płytkowy) , Bo Banera została przeniesiona na zewnątrz do jednej obudowy).

banner – tłumaczenia

rzeczownik

transparent

banner, transparency

sztandar

banner, standard, flag

chorągiew

banner, streamer, ensign

No to nie , w monobloku nie ma Banery i jedynie co wisi to może kawałek sterowniczka ( o ile nikt nie zamontował go jeszcze dalej w pokoju) :) Za to te rury CO/CWU które z tej Banery wychodzą musisz wyprowadzić na zewnątrz (albo bezpośrednio , albo jak np. bobrow zrobił przez wymiennik płytkowy) , Bo Banera została przeniesiona na zewnątrz do jednej obudowy).

No dobrze, to czym jest jednostka wewnętrzna w tym Boschu? Pewnie tam siedzi cała hydraulika. Skoro to monoblok to niech to siedzi wszystko w jednostce zewnętrznej. Z domu tylko wyjeżdżamy zasilaniem i powrotem. Jednostka wewnętrzna wielkością podobna do jednostki wewnętrznej splita. Dlatego napisałem, po co monoblok jak jego jednostka wewnętrzna(kawał banery) zajmującej miejsce ma wielkość jak jednostka wewnętrzna splitu.

W monobloku Panasonica , Samsunga , LG nic w środku oprócz sterownika nie wisi.

Nie wiem co akurat Bosch wymyślił ,Może wsadził tam pompę objegową , może jeszcze naczynie wzbiorcze, trudno mi powiedzieć , nie jestem instalatorem....

EDIT: Poza tym jak pisałem , najważniejszą rzeczą w przypadku monobloka jest to ,że nie ma prac z gazem , a nie czy wisi Banera , czy nie :)

Edytowane przez MiG25

A co ja zrobię ,żę akurat w Polsce takie jest prawo ,że taniej jest kupić monobloka z instalacją niż bez... ( i nie tylko monobloka ).

Zawsze możesz spóbować się dogadać ,ile Cię będzie kosztowała instalacja w postaci samej dostawy , albo chociaż ustawienia na fundamencie ( tu raczej popsuć niewiele się da).

W monobloku Panasonica , Samsunga , LG nic w środku oprócz sterownika nie wisi.

Nie wiem co akurat Bosch wymyślił ,Może wsadził tam pompę objegową , może jeszcze naczynie wzbiorcze, trudno mi powiedzieć , nie jestem instalatorem....

EDIT: Poza tym jak pisałem , najważniejszą rzeczą w przypadku monobloka jest to ,że nie ma prac z gazem , a nie czy wisi Banera , czy nie :)

Mitsubishi również w swoich monoblokach, całą armaturę hydrauliczną montuje w jednostce wewnętrznej.

Wyglądem nie różni się to od split - obudowa jest ta sama.

Rozwiązanie na pewno kradnie miejsce, ale ogranicza ilość komponentów zawierających wodę na zewnątrz do niezbędnego minimum - wymiennika.

Pytanie do autora wątku.

Bobrow - tę pompę podłączyłeś poprzez wymiennik ciepła. Mierzyles/liczyłes o ile wyższą jest temperatura glikolu na wymienniku od temperatury wody? Chodzi mi o ile sprawność całego systemu jest mniejsza, niż gdyby całość zalać wodą.

Różnica na wymienniku między out z PC a out system , to max 0,5K.

Pomiar robiłem czujnikiem z multimetra.

Gorsza sprawność raczej może być z modulacji obiegówki w PC-ale to już zmieniłem (wg opisu Miga25).

Dzisiaj zadzwonię do kuzyneczki , to mi poda start/stopy (copami się nie przejmuję , bo to science fiction...)

Tymczasem

Co musi wisieć ? Baner ? W sensie reklama ?

W kotłowni ( czy jak się teraz forsuje maszynowni) muszą być wszystkie pozostałe rzeczy , czyli zawór trójdrożny i CWU ( no i całe orurowanie CWU , opcjonalnie cyrkulacja). , i rozprowadzenie CO ( również nieszczęsny bufor jeśli potrzebny).

Znika ( wyjeżdża na zewnątrz) jednostka wewnętrzna splita , wszystko pozostałe ciągle jest.

Tak ale nie wychodzi najważniejsze czyli kasa , monobloka kupisz za 10-12 tysiaków a split to już powyżej 20 tysiaków