Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśmy zewnętrzne - jeszcze raz.

Recommended Posts

Pewnie to już gdzieś było, ale nie mogę znaleźć.

Mam wprawione okna z ciepłym parapetem + nazwijmy to standardowy montaż na pianę. Montaż kilka dni temu, piana świeża.

Od wewnątrz zakupię kiełbaskę SP925 i uszczelnię. Rozumiem, że od wewnątrz może sobie to poczekać na tynki.

Pytanie o taśmy zewnętrzne. Trochę ich jest, myślałem o czymś takim:

https://www.dookien.pl/folia-tasma-okienna-zewnetrzna-wto-double-70-mm-z-butylem.html

Uzupełnię pianę, zetnę na równi z oknem (okna zamontowane w licu ściany) i chcę nakleić taśmę od zewnątrz.

Pytanie:

Ile taka taśma może pozostać nie zakryta ociepleniem?

Czy słońce, upał, deszcz etc ją zniszczy jak będzie niczym nie zakryta?

Czy są inne taśmy, których nie trzeba osłaniać?

Jeśli od razu osłaniać, to czym? Wystarczy cienka warstwa np. kleju do styropianu (i tak zaklejam szczeliny w silikacie na zewn. więc nie byłoby problemem zaklejenie tych taśm)?

Z góry dzięki.

Ja zabezpieczyłem kawałkami styropianu (2 cm grubości wystarcza) - płyta cięta na szerokość taką aby zakryć całą taśmę i kawałek ramy i ściany, klejone na piankę do muru. Stoi tak już od września tj pół roku i nie widzę zmian. Styropian zżółkł ale taśma pod nim bielutka. Tanio i się sprawdza, łatwo usunąć.
  • Like 1

Jak rozumiem problemem dla taśmy jest słońce - ergo 3 okna od północnego - wschodu mogę sobie darować i taśma spokojnie wystarczy na 1 rok (nawet ta biała 3 miesięczna) dobrze kombinuję? Okna tam "nie widzą" w ogóle słońca, są cały czas w cieniu.

Pozostałe robię białą taśmą (3 miesięczną), a potem patent ze styropianem.

Robię powiedzmy te 10 cm. paski (2 cm grubości) i na pianę kleję do ściany, tak by zasłoniły taśmy od słońca.

Przed przyklejaniem ocieplenia, odcinam nożykiem styro od ściany i jest git?

Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze 2 pytania:

1. o poszerzenia - warto je zaizolować EPDM przyklejonym na zewnątrz?

2. o sens zaizolowania od zewnątrz styku CP z murem (od spodu) Illbruckiem SP925?