Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach jako Wiązary DIY

kapelusz

Recommended Posts

OCZYWISCIE CHODZI O GARAŻ 35m2 :)

Witam! Tak mi sie udumało niedawno, że pewnie szarpnę się na garaż wolnostojący (taki miał być) przed budową domu. Myśle, że nie jest to najgorsze rozwiązanie bo nie będe musiał stawiać żadnych blaszaków itp. Garaż miałby być na wiązarach Home made i w związku z tym mam parę pytań do mądrzejszych :) Pare pytań :) a mianowicie :

1. Zastanawialem się nad wykonaniem wiazarów bez projektu tzn. zbić deski i zrobić kratownice "na oko" no ale moje wewnetrzne ja mowi ze to zly pomysl :D Wiązary mialby mieć rozpietosci conajmniej 5,5 m. CO o tym myslicie ? :p

2. Czy jesli pkt 1 to jakas pomyłka to czy istnieje moze jakas strona na ktorej bede mogl sam zaprojektowac sobie wiazary i sprawdzić ich wytrzymalosc ?

3. Czy koniecznie byscie wykorzystywali drewno C24(konstrukcyjne) czy raczej lepsze jakies z tartaku ?

4. Ktoś juz robił wiazary na garaż ? ma jakies cenne rady ?

5. Może jakies sprawdzone projekty (nawet płatne) do polecenia?

Na mgprojekt są darmowe projekty wiązarów w formie PDF do sciagniecia. Znalazlem nawet 3 ktore rozpiętością są w przedziale 5,5m - 7m ale są o dosc sporym nachyleniu(mysle ze z 45*) a przydaloby sie cos z katem tak ok. 20-25*.

POmysl wiązarów zarodził się z ogolnej niechęci do Dachów jednospadowych..

Jak radzicie ? Bawić sie w wiazary ? czy ogarnąć normalną wieźbę z tą rozpiętościa ? ( 5,5m to nawet przy więzbie nie wymagałoby podparcia)

Wszelkie rady mile widziane i mysle ze przyda sie to wielu osobom :) bo pewnie nie tylko ja sie zastanawiam :)