Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania w bloku ocieplonym

Moraless94

Recommended Posts

Cześć chciałem się was zapytać jak to wygląda od strony przepisów zamontowanie takiego kociołka i teraz co najważniejsze komin czy on musi być koniecznie pionowy czy może być poziomy. Widziałem w niektórych blokach gdzieś kotłowni z piwnicy wychodzi rura na wysokości kolan poziomo przez co idąc przy bloku czuję się ciepło. Ja chciałbym takie coś zrobić na trzecim piętrze ponieważ nie mam możliwości zrobienia tego przez komin.

• 4 weeks później...

Witam,

Jak już powiedziano na forum. zgodnie z przepisami nie ma możliwości wykorzystania w bloku przewodu koncentrycznego dla kotła gazowego. Może Pan sprawdzić w administracji budynku czy do Pana mieszkania nie jest podłączony dodatkowy szacht, który mógłby być wykorzystany jako przewód spalinowy. Warto w tej kwestii uzgodnić wszystko z kominiarzem i administracją budynku.

W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór gazowych dwufunkcyjnych kotłów kondensacyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika.

W celu doboru odpowiedniego typu kotła zachęcam Pana do bezpośredniego kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch