Andrzej_c 21.10.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Witam ! Jestem ciekaw jaka jest cena drewna opałowego. Bardzo proszę o posty. Dąbrowa Tarnowska 94 zł brutto za 1mp (dąb). Jestem ciekawy gdzie jest najtaniej. A tak w ogóle, czy opłaci się przy obecnych cenach palić drewnem? Rok temu płaciłem za 1mp dębu 65zł brutto. Czym jest spowodowana tak duża progresja cenowa drewno? Pozdrawiam, Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.10.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Zależy komu. Mi się nie opłaca palić drewnem. Ale są tacy, którzy wciąż uważają, że palenie w kominku to najtańszy sposób na ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2004 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 A ja mam kocioł na drewno i na sezon wychodzi mi ok. 1200zł/180m2. Moi rodzice płacą (ok.80m2) za gaz ok. 250,-/m-c. Że nie wspomnę o oleju. A Ty Jezier czym palisz? Bo widzę ,że jeste wrogiem prądu -a i coś drewno nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.10.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Ja jestem zwolennikiem prądu. Palę prądem. Jestem tylko przeciwnikiem elektrycznych kotłów, ogrzewania domów kominkiem, propanem, olejem i gazem ziemnym, pompami ciepła, kotłami na drewno i węgiel. Tzn abyśmy się dobrze zrozumieli. Jestem wrogiem tych rozwiązań, które wymieniłem ale odnosi się to tylko do mojego domu. Inni niech palą czym chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Hmmm. Dziwne -podobnież prąd jest jednym z najdroższych mediów-a Ty twierdzisz inaczej.Gdzież jest ów kruczek na to?Nie żebym sie czepiał.Po prostu chciałbym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gugus 21.10.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Jeśli chodzi o palenie drewnem jako człowiek ze śląska porównywałem koszt uzyskania ciepła pomiędzy drewnem a węglem.Z tego co mi wyszło 1 tona węgla odpowiada w przybliżeniu 3-4 m3 drewna suchego.Przy cenie 150 zł za m3 drewna (połupane sezonowane 1 rok) ogrzewanie drewnem jako najtansze stoi pod znakiem zapytania.Można pogadać z leśniczym czasem jest możliwość tzw. samowyrąbu wtedy koszt zakupu drewna u leśniczego 10-15 zł +(własna piła, transport i praca) Gdyby nie to że posiadam własny kawałek lasu nie zdecydowabym się na piec na drewno.Na wszelki wypadek kupiłem kocioł w którym również można palic węglem, trocinami, korą, brykietami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.10.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Zwracam honor ! U nas na pomorzu drewno jest tańsze.Przynajmniej na razie(odpukac w niemalowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.10.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Hmmm. Dziwne -podobnież prąd jest jednym z najdroższych mediów-a Ty twierdzisz inaczej.Gdzież jest ów kruczek na to?Nie żebym sie czepiał.Po prostu chciałbym wiedzieć. Nie ma kruczków. Wszystko jest drogie. Z całej masy kosmicznie drogich rozwiązań wybrałem to które mi najbardziej odpowiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts