Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa garażu, wybór belek.

Recommended Posts

Witam,

Buduje sobie garaż, kolumny główne już posadowiłem 40x40 cm zalane betonem b25. Mam problem z wyborem belek głównych drewnianych oraz legarów.

Czytałem różne opinie na temat ugięcia itp, lecz nikt nie próbował tego robić na rozstawie belki bez podparcia na szerokości 6m. Czy belka 16x16cm wystarczy?. Proszę też o propozycje wymiarów legarów - długość 5,80.

Moje założenia :

- Poszycie dachu blachą, w stylu t25 lub podobne.

- Nie patrzę na budżet, ponieważ ma być bezpiecznie, ale wiadomo - bez przesady.

-Drzwi garażowe będą podparte na kolumnach, dlatego są z betonu o takich wymiarach.

Dodaje zdjęcie do podglądu, z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

garaz.jpg

Mam problem z wyborem belek głównych drewnianych oraz legarów.

Czytałem różne opinie na temat ugięcia itp, lecz nikt nie próbował tego robić na rozstawie belki bez podparcia na szerokości 6m. Czy belka 16x16cm wystarczy?. Proszę też o propozycje wymiarów legarów - długość 5,80.

Które to mają być belki główna a które to legary?

Z jakiego materiału będą ściany garażu?

I powtórzę pytanie jajmar : dlaczego nie zlecisz projektu konstrukcji?

Ma być bezpiecznie i szukasz darmowej porady na FM bez jakiejkolwiek odpowiedzialności za efekt końcowy?

Zdaję sobie sprawę z tego że mogę zlecić projekt, ale po to szuka człowiek pomocy na forum żeby przyspieszyć /nauczyć się / być może zaoszczędzić?

Są ludzie na forum którzy mają wykute na pamięć wszelkie normy, doświadczenie w budowie itp, wiadomo też że za tą wiedzę się płaci, no ale po co by było to forum?

Szukam porostu pomocy...

Odpowiem koledze wyżej : belki to te poparte na kolumnach, legary prostopadle do nich.

Ciiiiiiiiii Może sąsiad nie pod pierniczy;)

Tylko z takim budowaniem to jest jak z niewybuchem w podłodze..........nie wiadomo kiedy odpali. Znam przypadki że na zabudowanej po granice posesji został po kontroli domek.............. tzn na dwóch bo się sprawdzany odwdzięczył ;)