Zigus 16.04.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Witam, Buduje sobie garaż, kolumny główne już posadowiłem 40x40 cm zalane betonem b25. Mam problem z wyborem belek głównych drewnianych oraz legarów. Czytałem różne opinie na temat ugięcia itp, lecz nikt nie próbował tego robić na rozstawie belki bez podparcia na szerokości 6m. Czy belka 16x16cm wystarczy?. Proszę też o propozycje wymiarów legarów - długość 5,80. Moje założenia : - Poszycie dachu blachą, w stylu t25 lub podobne. - Nie patrzę na budżet, ponieważ ma być bezpiecznie, ale wiadomo - bez przesady. -Drzwi garażowe będą podparte na kolumnach, dlatego są z betonu o takich wymiarach. Dodaje zdjęcie do podglądu, z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 - Nie patrzę na budżet, To dlaczego nie zlecisz projektu? Już na tym etapie pewnie byś był na zero lub do przodu. 40x40 B25 - gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigus 16.04.2019 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Mam rozumieć że mocno przesadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.04.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Mam problem z wyborem belek głównych drewnianych oraz legarów. Czytałem różne opinie na temat ugięcia itp, lecz nikt nie próbował tego robić na rozstawie belki bez podparcia na szerokości 6m. Czy belka 16x16cm wystarczy?. Proszę też o propozycje wymiarów legarów - długość 5,80. Które to mają być belki główna a które to legary? Z jakiego materiału będą ściany garażu? I powtórzę pytanie jajmar : dlaczego nie zlecisz projektu konstrukcji? Ma być bezpiecznie i szukasz darmowej porady na FM bez jakiejkolwiek odpowiedzialności za efekt końcowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Mam rozumieć że mocno przesadzone? Nie wiem, a może za słabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigus 16.04.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Zdaję sobie sprawę z tego że mogę zlecić projekt, ale po to szuka człowiek pomocy na forum żeby przyspieszyć /nauczyć się / być może zaoszczędzić? Są ludzie na forum którzy mają wykute na pamięć wszelkie normy, doświadczenie w budowie itp, wiadomo też że za tą wiedzę się płaci, no ale po co by było to forum? Szukam porostu pomocy... Odpowiem koledze wyżej : belki to te poparte na kolumnach, legary prostopadle do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Zdaję sobie sprawę z tego że mogę zlecić projekt, ale po to szuka człowiek pomocy na forum żeby przyspieszyć /nauczyć się / być może zaoszczędzić? 6x10 bez papierów, pozwoleń to samowola, sprawdziłeś ile kosztuje legalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.04.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 6x10 bez papierów, pozwoleń to samowola, sprawdziłeś ile kosztuje legalizacja? Ciiiiiiiiii Może sąsiad nie pod pierniczy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.04.2019 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Ciiiiiiiiii Może sąsiad nie pod pierniczy;) Tylko z takim budowaniem to jest jak z niewybuchem w podłodze..........nie wiadomo kiedy odpali. Znam przypadki że na zabudowanej po granice posesji został po kontroli domek.............. tzn na dwóch bo się sprawdzany odwdzięczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianmiklasz 17.04.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 też zaczynam budowe garażu ale murowany własnie staram się o pozwolenie na budowę i może na dniach będę zaczynał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts