Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowanie 2 rozdzielaczy na 8 obwodów w szafce podtynkowej dedykowanej do 15-16 ob

Regius

Recommended Posts

Cześć,

Na parterze będę miał 16 obwodów grzewczych. Na rynku nie znalazłem rozdzielaczy dedykowanych do 16 obwodów. Założono, że zostaną zastosowane 2 rozdzielacze dedykowane do 8 obwodów. Przed tynkami chciałem zainstalować skrzynki podtynkowe, żeby później nie niszczyć tynków.

Znalazłem szafkę na 15-16 obwodów na popularnym serwisie aukcyjnym:

https://allegro.pl/oferta/szafka-podtynkowa-do-rozdzielacza-15-16-obwodow-7287783372

i zastanawiam się, czy nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wpakować 2 rozdzielacze do jednej szafki. Jak na razie widzę plusy takiego rozwiązania jak np. walory estetyczne, 1 szafka zajmuje mniej miejsca (odchodzi 2x szerokość kołnierza).

Jeśli chodzi o miejsce (szerokość) dostępne wewnątrz wcześniej wspomnianej szafki, to jest go dokładnie 2 razy więcej niż w szafkach dedykowanych do 7-8 obwodów.

Czy wg Was są jakieś przeciwwskazania żeby zainstalować 2 rozdzielacze w jednej szafce (np. tylko 2 szyny montażowe zamiast 4, potrzeba więcej miejsca niż w przypadku pojedynczych rozdzielaczy, itp.)?

Czy dopuszczalne jest połączenie belek rozdzielaczy na 8 obwodów, żeby mieć finalnie jeden duży rozdzielacz na 16 obwodów?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Spotkałem się już z łączeniem belek rozdzielaczy. Nie wiem jak z działaniem, bo jednak średnica takiej jednej belki nie wzięła się z widzimisię projektanta i z jakiegos powodu nie robią na tyle obwodów (a może to tylko względy ekonomiczne). Dla porównania rozdzielacze klatkowe (na 3-4 mieszkania) robi się z rury DN40). Jeśli zrobisz dwa komplety rozdzielaczy z dwoma zasileniami i dwoma powrotami to może być ciasno przy montażu.

Dzięki Panowie za odpowiedź.

Z łączeniem rozdzielaczy dam sobie spokój, bo rzeczywiście opory mogą być problemem.

Nurtuje mnie jeszcze tylko ilość miejsca przy zastosowaniu jednej szafki, teoretycznie będzie go 2 razy więcej niż w szafkach dedykowanych dla 7-8 obwodów.

Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? Jeśli sprzedawca deklaruje np., że oferowana szafka jest pod rozdzielacz na 7-8 obwodów bez grupy pompowej, to trzeba się bardzo nagimnastykować, żeby rzeczywiście zmieścić rozdzielacz na 8 obwodów, czy montaż też montaż rozdzielacza jest w miarę "komfortowy"?

Sorry, że nie w temacie pytania, ale jak na 130m2 wychodzi Ci 16 pętli? :o Mi na 190m2 wchodzi 14, w tym 2 w garażu i pójdą na osobnym rozdzielaczu.

Natomiast w temacie pytania, podzielam zdanie, że lepiej je zasilić osobno.

w5jpvIh.png

Podejrzewam, że główną przyczyną tak dużej ilości pętli jest to, że planujemy podłogę drewnianą w części pomieszczeń (rozstaw rurek co 10 cm).

Dzięki za podpowiedź w kwestii rozdzielaczy. Zastawiam się tylko, czy zmieszczę te 2 rozdzielacze do jednej skrzynki (nie ukrywam, że 1 szafka była by dla mnie lepszym rozwiązaniem niż 2 szafki)

.

EDIT: Widzę, że Asolt mnie uprzedził z odpowiedzią na Twoje pytanie.

P.S. Dopiero teraz patrząc na rysunek który wkleiłem zauważyłem, że część rurek z obwodu 1/03a przechodzi mi przez pierwszy stopień schodów - będę musiał pokombinować przy montażu rurek, żeby ominąć kolizję ze stopniem.

Edytowane przez Regius

I z Twojej praktyki wynika, że wszędzie trzeba dać rozstaw 10cm? Bo z mojej znajomości matematyki wynika, że niżej z Tz nie zejdę niż wymagana dla pomieszczenia o największym obciążeniu/m2 i założonego rozstawu min (10cm). Choćbym nawet w pomieszczeniach o niższym obciążeniu dał sobie i 20 pętli. Edytowane przez agb

Nurtuje mnie jeszcze tylko ilość miejsca przy zastosowaniu jednej szafki, teoretycznie będzie go 2 razy więcej niż w szafkach dedykowanych dla 7-8 obwodów.

Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? Jeśli sprzedawca deklaruje np., że oferowana szafka jest pod rozdzielacz na 7-8 obwodów bez grupy pompowej, to trzeba się bardzo nagimnastykować, żeby rzeczywiście zmieścić rozdzielacz na 8 obwodów, czy montaż też montaż rozdzielacza jest w miarę "komfortowy"?

Zawsze słyszałem narzekanie typu "a nie można było większej szafki zamówić?" Ale ludzie zawsze narzekają. Komfortem bym tego nie nazwał, ale mieszczą się rozdzielacze w dedykowanych szafkach. Luźniej jest jak zasilenie rozdzielacza wchodzi przez boczną ściankę (np. w zabudowach z karton gipsu)

I z Twojej praktyki wynika, że wszędzie trzeba dać rozstaw 10cm? Bo z mojej znajomości matematyki wynika, że niżej z Tz nie zejdę niż wymagana dla pomieszczenia o największym obciążeniu/m2 i założonego rozstawu min (10cm). Choćbym nawet w pomieszczeniach o niższym obciążeniu dał sobie i 20 pętli.

Skąd taki wniosek, w którym poscie pisałem ze trzeba stosowac wszedzie jednakowe rozstawy 10 cm, zawsze pisałem ze trzeba policzyc, a z liczenia wynikają rozne rozstawy. Ale ok, znasz sie lepiej, wiesz wiecej. Mi ta skromna znajomosc tematu nie pozwala przyjmowac jednakowych rozstawów.

Mimo to skromna znajomość tematu pozwoliła Ci stwierdzić, że nie zależało mi na niskiej Tz.

Moze zle sie wyraziłem, mozna było zaprojektowac na nizszą Tz niz ta ktora wynika z przyjetych rozstawów. Skoro nie zaprojektowano na na najnizsza mozliwą Tz musiał byc jakis powód, faktycznie nie jest on mi znany, co nie zmienia faktu braku tej optymalizacji.

14 sekcji podłogówki + 2 grzejniki w garażu

Grzejniki nie mogą być zasilane z rozdzielacza podłogówki,muszą mieć swój rozdzielacz co = że nie będzie dwóch rozdzielaczy po 8obwodów

A ta pętla 1/03 b jest bez sensu.Dla grzejników na parterze rozdzielacz 3obwodowy bo jeszcze musi być grzejnik w łazience,samo OP nie wydoli

Edytowane przez Kondensat

Grzejniki nie mogą być zasilane z rozdzielacza podłogówki,muszą mieć swój rozdzielacz co = że nie będzie dwóch rozdzielaczy po 8obwodów

A ta pętla 1/03 b jest bez sensu.Dla grzejników na parterze rozdzielacz 3obwodowy bo jeszcze musi być grzejnik w łazience,samo OP nie wydoli

Nic nie muszą, to bedą grzejniki niskotemperaturowe zasilane z tej samej Tz, natomiast 1/03b równiez nie jest bez sensu, chodziło o ten stopien, byc moze trzeba tylko przesunąc granice stref poszczegolnych petli.

Grzejniki i podłogówka to dwa systemy pracujące na zupełnie innych parametrach tzn.inna temp.zasilania,inna różnica temp.pomiedzy zasilaniem i powrotem,inne prędkości przepływu.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza możemy być pewni że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo