Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowanie 2 rozdzielaczy na 8 obwodów w szafce podtynkowej dedykowanej do 15-16 ob

Regius

Recommended Posts

Można założyć, że jedno drugiemu będzie kradło przepływ, ale od czego jest kryzowanie. Podłogówka ma pierwszeństwo, więc na grzejniki przydusisz mocno przepływ. Wystarczy żeby w garażu zimą mieć +5*C.

Jasne, grzejniki z natury są na parametry np. 75/55*, ale jak dasz niską temp. zasilania to po prostu będą słabiej grzały.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Grzejniki i podłogówka to dwa systemy pracujące na zupełnie innych parametrach tzn.inna temp.zasilania,inna różnica temp.pomiedzy zasilaniem i powrotem,inne prędkości przepływu.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza możemy być pewni że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo

Pewny jestem ze obydwa beda pracowały prawidłowo. Pare takich układów juz uruchomiłem. Grzejniki sa przeliczone na parametry podłogówki, gdzie widzisz problem.

Oczywistym jest ze lepiej gdyby było 100% prodłogówki ale czasem inwestor nie chce, a czem nie ma mozliwosci technicznych (zbyt mała grubosc stryropianu).

Można założyć, że jedno drugiemu będzie kradło przepływ, ale od czego jest kryzowanie. Podłogówka ma pierwszeństwo, więc na grzejniki przydusisz mocno przepływ. Wystarczy żeby w garażu zimą mieć +5*C.

Jasne, grzejniki z natury są na parametry np. 75/55*, ale jak dasz niską temp. zasilania to po prostu będą słabiej grzały.

Nic nie bedzie kradło, po to ktos wymyslił rotametry, ustawiam wyliczony przepływ i po klopocie. Wszystko sie da policzyc. Grzejniki mozna przeliczyc na dowolną Tz, dowolną dT tak aby uzyskac wymaganą moc.

Moze zle sie wyraziłem, mozna było zaprojektowac na nizszą Tz niz ta ktora wynika z przyjetych rozstawów. Skoro nie zaprojektowano na na najnizsza mozliwą Tz musiał byc jakis powód, faktycznie nie jest on mi znany, co nie zmienia faktu braku tej optymalizacji.

Zdradź mi chociaż pokrótce jak. Założenie to rozstaw nie mniejszy niż 10cm - sam wielokrotnie pisałeś, że starasz się poniżej 10cm nie schodzić, i kategorycznie niczego na i w ścianie, czyli sama podłogówka.

Zdradź mi chociaż pokrótce jak. Założenie to rozstaw nie mniejszy niż 10cm - sam wielokrotnie pisałeś, że starasz się poniżej 10cm nie schodzić, i kategorycznie niczego na i w ścianie, czyli sama podłogówka.

Jezeli to nie tajne to wrzuc tu rzut/schemat twojej podłogwki. Bedzie i łatwiej i precyzniej cos wyjasnic.

Pewny jestem ze obydwa beda pracowały prawidłowo. Pare takich układów juz uruchomiłem. Grzejniki sa przeliczone na parametry podłogówki, gdzie widzisz problem.

Oczywistym jest ze lepiej gdyby było 100% prodłogówki ale czasem inwestor nie chce, a czem nie ma mozliwosci technicznych (zbyt mała grubosc stryropianu).

A jakie przepływy mają takie grzejniki zasilane tym samym niskim czynnikiem co OP?

Aha:D

Jeśli to nie tajne to podaj jak wychodzi np z Twoich obliczeń.

Biorąc pod uwagę dokładność rotametrów ciekaw jestem jak ustawić dla takiej drabinki przepływ np. 0,2 l/min...

Istotnie rotametry nie są zbyt dokladne, ale w drabinkach są jeszcze zawory odcinające którymi mozemy doregulowac przepływ. Najprostsza metoda to regulacja kilkudniowa i obserwowanie temperatury. Poza tym drabinki w łazienkach są uzupelnieniem dla grzejnika podłogowego. Nikt nie bedzie instalował rozdzielaczy z super dokladnymi rotametrami po to tylko zby ustawic przepływ za pierwszym razem z dokladnoscia do kliku procent.

Asolt, a jakie te grzejniki niskotemperaturowe stosujesz? Bo takie wielgachne drabinki (1800x900) co normalnie grubo ponad 1000W mają, to przy 34oC Tz w łazience to maksymalnie ze 150W oddadzą.

W garażu przy niskiej temp. projektowanej to jeszcze ujdzie taka Tz, ale w łazience to porażka.

Dlatego jestem zwolennikiem uzupełniania niedoborów ściennym, szczególnie w łazienkach.

Jeszcze tylko projektowe obciążenie cieplne garażu

Ok. 1020 W, przy czym priorytet to pomieszczenia mieszkalne, w garazu ta temperatura nie musi byc utrzymywana stale. To decyzja inwestora takze dotycząca braku podłogówki w garazu i brak odzielnego zasilania do tych grzejników. inwestor został poinformowany o wszystkich za i przeciw. Dlatego tez takie były zalozenia do projektu.

Nie ma co dywagowac czy to dobre czy złe rozwiazanie, klient nasz pan, on decyduje, on płaci.

Asolt, a jakie te grzejniki niskotemperaturowe stosujesz? Bo takie wielgachne drabinki (1800x900) co normalnie grubo ponad 1000W mają, to przy 34oC Tz w łazience to maksymalnie ze 150W oddadzą.

W garażu przy niskiej temp. projektowanej to jeszcze ujdzie taka Tz, ale w łazience to porażka.

Dlatego jestem zwolennikiem uzupełniania niedoborów ściennym, szczególnie w łazienkach.

Nie zawsze jest Tz=34 oC, powiedzialbym dosc rzadko, najczescie j jest to 37-38 oC. Dla takiej Tz nie musi byc tak wielka drabinka, zresztą te niedobory mocy nie sa az takie duze. Ja wiem ze scienna ma wiekszą moc ale ostatecznie i tak decyduje klient.

Jezeli to nie tajne to wrzuc tu rzut/schemat twojej podłogwki. Bedzie i łatwiej i precyzniej cos wyjasnic.

Do tej pory projekt Ci nie był potrzebny, aby stwierdzić, że nie zaprojektowano na najniższą możliwą Tz, to po co Ci teraz? Jeżeli jesteś równie dobry z gramatyki co matematyki, to widzisz tam tryb oznajmiający, a nie przypuszczający.

Skoro więc stwierdziłeś, że nieoptymalnie zostało zaprojektowane, to powinieneś móc napisać dlaczego i jak można to było zoptymalizować.

Ok. 1020 W, przy czym priorytet to pomieszczenia mieszkalne, w garazu ta temperatura nie musi byc utrzymywana stale. To decyzja inwestora takze dotycząca braku podłogówki w garazu i brak odzielnego zasilania do tych grzejników. inwestor został poinformowany o wszystkich za i przeciw. Dlatego tez takie były zalozenia do projektu.

Nie ma co dywagowac czy to dobre czy złe rozwiazanie, klient nasz pan, on decyduje, on płaci.

A byłem ciekawy jaki duży grzejnik wyjdzie.Wygląda na to że dla temp.34/26 będzie grzejnik np.CV 22/600x1800 przepływ ok.1,8l/min

Do tej pory projekt Ci nie był potrzebny, aby stwierdzić, że nie zaprojektowano na najniższą możliwą Tz, to po co Ci teraz? Jeżeli jesteś równie dobry z gramatyki co matematyki, to widzisz tam tryb oznajmiający, a nie przypuszczający.

Skoro więc stwierdziłeś, że nieoptymalnie zostało zaprojektowane, to powinieneś móc napisać dlaczego i jak można to było zoptymalizować.

Ne mam sie zamiaru rozpisywać, dalej tak twierdzę. Jezeli uwazasz ze masz zaprojektowane optymalnie i jestes z projektu zadowolony to twoja sprawa. Dziwi mnie ze nie chcesz go tu zaprezentowac, inni nie mają takich obaw, wrecz przeciwnie. Ale ok, z liczby obwodów i powierzchni opgrzewanej oraz ilosci pomieszczen, wynika ze ze zdecydowana wiekszosc obwodów bedzie miała rozstaw 15 cm. osiągniecie nizszej Tz byłoby mozliwe po zmianie rozstawu z 15 na 10 cm. Oczywiscie nie we wszystkich obwodach które miały 15 cm. Byc moze przy tej nizszej Tz wystapi deficyt mocy który uzupełniam grzejnikiem drabinkowym/łazienkowym. Byc moze niektóre obwody nie wymagają rozstawu 15 cm bo obciazenie cieplne umozliwia zastosowanie wiekszego rozstawu. Aby bardziej szczegołowo to ocenic potrzebne by były wyniki obliczen ozc a konkretnie strat dla poszczegolnych obciązen.

W DB tez nie zamiesciłes zadnych wyników obliczen ozc, ani tez chociaz czesci projektu OP,czy wyniki tych obliczen są tajne czy tak mało istotne?, inni w swoich stopkach czesto prezentują te wyniki, pytam o nie bo to podstawa obliczen OP.