Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowanie 2 rozdzielaczy na 8 obwodów w szafce podtynkowej dedykowanej do 15-16 ob

Regius

Recommended Posts

Ne mam sie zamiaru rozpisywać, dalej tak twierdzę. Jezeli uwazasz ze masz zaprojektowane optymalnie i jestes z projektu zadowolony to twoja sprawa. Dziwi mnie ze nie chcesz go tu zaprezentowac, inni nie mają takich obaw, wrecz przeciwnie. Ale ok, z liczby obwodów i powierzchni opgrzewanej oraz ilosci pomieszczen, wynika ze ze zdecydowana wiekszosc obwodów bedzie miała rozstaw 15 cm. osiągniecie nizszej Tz byłoby mozliwe po zmianie rozstawu z 15 na 10 cm. Oczywiscie nie we wszystkich obwodach które miały 15 cm. Byc moze przy tej nizszej Tz wystapi deficyt mocy który uzupełniam grzejnikiem drabinkowym/łazienkowym. Byc moze niektóre obwody nie wymagają rozstawu 15 cm bo obciazenie cieplne umozliwia zastosowanie wiekszego rozstawu. Aby bardziej szczegołowo to ocenic potrzebne by były wyniki obliczen ozc a konkretnie strat dla poszczegolnych obciązen.

W DB tez nie zamiesciłes zadnych wyników obliczen ozc, ani tez chociaz czesci projektu OP,czy wyniki tych obliczen są tajne czy tak mało istotne?, inni w swoich stopkach czesto prezentują te wyniki, pytam o nie bo to podstawa obliczen OP.

A ja napisałem wyraźnie, że kategorycznie drabinki miało nie być. Czyli twierdzić sobie możesz, a ja twierdzę, że jest optymalnie - Tz - 35 stopni. Projektu jakiegoś wielkiego nie ma. Policzone w kan sdg oraz ręcznie.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Do jak najmniejszej, im mniejsza dT tym wieksza moc grzejnika przy danej Tz.

Tak wiem że wraz ze zmniejszeniem dT moc wzrasta tym samym maleje rozmiar grzejnika.Przy dT=4K mamy już grzejnik CV 22/600x1600 ale też rośnie przepływ 3,7l/min ale chyba jest gdzieś granica niskiej dT?można mówić o jakimś minimum?

Edytowane przez Kondensat

A ja napisałem wyraźnie, że kategorycznie drabinki miało nie być. Czyli twierdzić sobie możesz, a ja twierdzę, że jest optymalnie - Tz - 35 stopni. Projektu jakiegoś wielkiego nie ma. Policzone w kan sdg oraz ręcznie.

Czyli ozc jako takiego nie ma, sdg to tylko kalkulator doborowy, podstawą sa jednak dokladne ozc i wynikajace z nich straty dla poszczegonych pomieszczen. Co prawda Tz=35 oC bez dodatkowego grzejnika drabinkowego w lazienkach jeszcze mi sie nie zdarzyło, jezeli miałem takie przypadki to oscylowały w granicach 40-42 oC, i wtedy pozostałe pomieszczenia miały rozstaw 15-20-25 a nawet 30 cm. Szczerze mowiąc ta Tz=35 oc jest dla mnie w tym przypadku niewiarygodna albo mało wiarygodna

Staram sie trzymac dT=5 oC, wyjątkowo 4 oC.

dT=5K(4) dla podłogówki to zrozumiałe ale jak mamy instalację grzejnikową lub mieszaną to chyba dla kotła kondensacyjnego należy przyjmować dla grzejników dT=10K?Nawet w katalogach doboru grzejników poszczególnych producentów nie ma tak niskiej dT

Edytowane przez Kondensat

dT=5K(4) dla podłogówki to zrozumiałe ale jak mamy instalację grzejnikową lub mieszaną to chyba dla kotła kondensacyjnego należy przyjmować dla grzejników dT=10K?Nawet w katalogach doboru grzejników poszczególnych producentów nie ma tak niskiej dT

A czy musi byc, to sie oblicza, skoro to jest na tym samym rozdzielaczu co podłogowka,to dlaczego ma miec inną dT niz podłogówka? Przeciez caly czas rozmawiamy od grzejniku drabinkowym podpietym do rozdzielacza podłogówki.

A czy musi byc, to sie oblicza, skoro to jest na tym samym rozdzielaczu co podłogowka,to dlaczego ma miec inną dT niz podłogówka? Przeciez caly czas rozmawiamy od grzejniku drabinkowym podpietym do rozdzielacza podłogówki.

Sor zboczyłem trochu z tematu,chciałem tylko uzyskać informację jaką dT przyjmujesz dla grzejników(zasilanych z typowego rozdzielacza grzejnikowego)

Panowie, dzięki za odpowiedzi, ale obawiam się, że dyskusja zaczyna lekko odbiegać od głównego tematu.

Na razie zrozumiałem, że można spróbować z jedną większą skrzynką dla 2 rozdzielaczy, ale może być ciasno.

Poniżej szkic w celu zobrazowania sytuacji. Teoretycznie to kotłownia z rurami biegnącymi po ścianie, więc szafka podtynkowa raczej niewiele wniesie do estetyki, ale skoro na etapie murowania ścian zrobiłem wnękę pod rozdzielacz, to musiałbym ją teraz czymś zapełnić.

YJHBMu7.jpg

Czyli ozc jako takiego nie ma, sdg to tylko kalkulator doborowy, podstawą sa jednak dokladne ozc i wynikajace z nich straty dla poszczegonych pomieszczen. Co prawda Tz=35 oC bez dodatkowego grzejnika drabinkowego w lazienkach jeszcze mi sie nie zdarzyło, jezeli miałem takie przypadki to oscylowały w granicach 40-42 oC, i wtedy pozostałe pomieszczenia miały rozstaw 15-20-25 a nawet 30 cm. Szczerze mowiąc ta Tz=35 oc jest dla mnie w tym przypadku niewiarygodna albo mało wiarygodna

A jaki z tego morał? Ano taki, że normowe temperatury dla łazienki w domach czy to mieszkaniacg to strata energii. W dobie pomp ciepła i pogoni za energooszczednością to taki sposób obliczania podłogówki jest nieracjonalny. Ile czasu w łazience potrzebna jest temperatura 25 stopni w stosunku do 20 w innych pomieszczeczeniach ? 30 minut na dobę? Godzinę?

Może AGB przyjął sobie inną temperature w łazience....

Edytowane przez jacentyy

A gdzie ja pisałem o OZC liczonym w SDG? Jeźeli twierdzisz, że dokładnego OZC nie ma, to jak mam traktować otrzymane od Ciebie wyniki? Jako "niewiarygodne", czy "mało wiarygodne"?

Łazienki liczone na 24st i mają obciążenie <40W/m2.