Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o elewacje

Recommended Posts

Witam.

Powiem na wstępie ze dziękuje za komentarze typu. Dlaczego tak długo to zostawiłeś etc...

Sprawa wyglada tak. Mam z zewnątrz przyklejony styropian 10 cm. Na to siatka z klejem. Problem w tym ze dom nabyłem niedawno a zostało to zrobione podejrzewam ze ładnych pare lat temu. (5-6). Na moje oko nie jest to popękane ani w złym stanie. Oczywiście jak pada deszcz i jest zacinka to klej się namacza. Ale po wyschnięciu nie widać nic niepokojącego. Altualnie chciałbym to zagruntować pod tynk akrylowy którego na razie tez nie przewiduje robić. Elewacje właściwa będę robił za kilka lat (2-3) i bym może będę wówczas jeszcze raz docieplal do tych 10 cm. (Będzie ogrzewanie gazowe). Wiem ze skoro przewiduje docieplac to pewnie powiecie po co teraz gruntuje? Gruntuje bo będzie to jesscse w takim stanie kilka lat.

Po czym poznać czy te klej się zdegradował bo stracił swoje właściwości? W niektórych miejscach przy dole budynku klej jest trochę zazielenieny od bliskości trawy która rośnie itd. Myślałem cała powierzchnie kleju przed gruntem przeszlifować papierem ściernym a potem zagruntować. Proszę o jakieś porady czy dobrze myśle itd.

Pozdrawiam