Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie, tym razem padło na kultową markową pompke.

Aktualnie zastanawiam się na co wymienić mój kocioł DS, dostałem dotacje na docieplenie, a to wiąże się z koniecznością usunięcia kotła. Chciałem dokupić jakąś małą PC jako szczyt oraz ewentualnie awaryjnie, na wypadek jak w temacie, co przy 3 splitach i grzałkach jakoś by działało.

Patrząc po dacie produkcji, to długo nie pochodziła, raptem 6-7 lat.

Czy wymiana sprężarki jest aż tak droga w Panasie?

Sądzę, że nowym źródłem ciepła nie będzie PC.

https://www.olx.pl/oferta/okazja-pompa-ciepla-panasonic-CID628-IDxirGq.html

https://forum.murator.pl/topic/246752-nast%C4%99pna-spr%C4%99%C5%BCarka-posz%C5%82a-na-emerytur%C4%99/

A czy to nie jest ten sam przypadek co był tu już przedstawiany ?

W sumie dobrze by się stało , gdybyśmy poznali historię tego „sweterka” ?

Edytowane przez bobrow

Temat o uszkodzonych sprężarkach chyba już był.

Z tego co pamiętam była jeszcze uszkodzona sprężarka w Daikinie i jakimś chinolu on/off

Temat o uszkodzonych sprężarkach chyba już był.

Z tego co pamiętam była jeszcze uszkodzona sprężarka w Daikinie i jakimś chinolu on/off

Dokładnie o chińczyk czytałem, został naprawiony, a tego ewidentnie ktosc się chce się pozbyć.

Jeśli już o tej PC była mowa, to zastanawia mnie czy każda awaria sprężarki kończy się sprzedażą złomu. Takie są koszty naprawy intertera?

Kompresor do Panasa jest dość drogi ( podobno ok 5 000 pln) ,ale nie najdroższy (droższy jest w Daikinie, znacznie tańszy Samsung, mniejszej mocy Mitsubishi też jest nie drogi ).

Prawda jest jednak taka , że jest bardzo mało informacji o takich awariach.

Kompresor do Panasa jest dość drogi ( podobno ok 5 000 pln) ,ale nie najdroższy (droższy jest w Daikinie, znacznie tańszy Samsung, mniejszej mocy Mitsubishi też jest nie drogi ).

Prawda jest jednak taka , że jest bardzo mało informacji o takich awariach.

Dzięki za informację, nie sądziłem, że są takie drogie + robocizna i ludzie tracą ochotę na naprawę. Myślałem żeby kupić mały inwerter LG monobloc, tak np. 5kW, na sprężarkach scroll i R32. Jednak chyba skupie się na poszukiwaniu taniego on/off ze scroll'em i systemem evi, tak 8kW.

Dzięki za informację, nie sądziłem, że są takie drogie + robocizna i ludzie tracą ochotę na naprawę. Myślałem żeby kupić mały inwerter LG monobloc, tak np. 5kW, na sprężarkach scroll i R32. Jednak chyba skupie się na poszukiwaniu taniego on/off ze scroll'em i systemem evi, tak 8kW.

Taki złom, jak na OLX wart jest nie więcej jak 1000 do 2000 zł. Do wykorzystania jest hydroboks. Te 2000 zł można dać, jeśli w hydroboksie jest wymiennik płytowy. Koszt zakupu nowego wymiennika pracującego z R410a i R32 to nie mniej niż 1000zł.

Ja też kupiłem uszkodzoną PC właśnie z myślą o zmontowaniu sobie "od początku" PC.

Mam podobną sytuację, co Ty, gdyż używam 4 klimatyzacji. Same klimy do grzania domy nie wystarczą, choć są "bezcenne". Brakowało mi małej PC, tak 5 do 8 kW na dogrzanie łazienek i kuchni.

Wracając do mojego złomu, to wbrew logice działa. Jeśli padnie, to wrócę do planu "A".

Mam podobną sytuację, co Ty, gdyż używam 4 klimatyzacji. Same klimy do grzania domy nie wystarczą, choć są "bezcenne". Brakowało mi małej PC, tak 5 do 8 kW na dogrzanie łazienek i kuchni.

Właśnie w tym jest problem, że aktualnie mam PC 14kW on/off z grzejnikami na dom po pow. cał. 330m2 / ogrzewanej licząc schody przez 4 poziomy ponad 240m2. Dom częściowo ocieplony. Wszystko sprawnie działa. Jako szczytowe źródło mam kocioł DS, w którym w zeszłej zimy paliłem drewnem.

Korzystając z dotacji na docieplenie pozostałych ścian, muszę zlikwidować kocioł DS.

Moja PC teoretycznie dla A -15/W45 ma moc 9,8kW i cop 1,9 i to będzie trochę za mało licząc jeszcze duże zużycie cwu.

Teraz montuje 2 klimy na poddasze ( jedna do pokoju który ma ogrzewania, druga do dopiero co wyremontowanego pokoju bez ogrzewania, trzecia klima trafi do pokoju na piętro - reszta będzie ogrzewana z PC.

I mam dylemat we wniosku zawarłem wymianę kotła DS na gazowy kondensacyjny - jako źródło szczytowe i zabezpieczenie, jednak coraz bardziej skłaniam się nad likwidacją przyłącza gazu.

Chciałem kupić pompę inwerterową LG - jednak czytając o kosztach ich naprawy to wychodzi, że to jest produkt jednorazowy - do pierwszej awarii sprężarki, później ludzie sprzedają uszkodzone.

I tak zrobić bufor i grzałki, kocioł kospel, czy drugą PC 8-10kW.

Na kospel i gaz dostanę dotację. Bufor z nierdzewki ( pewnie Viessman używany) + grzałki na to już nie dostanę dotacji zresztą koszt tylko +-2tys.

@Jack3030

Więc ja mam o połowę mniejszy dom, ale z lat 30-tych ubiegłego wieku. Moje 2 przyłącza z PV w ubiegłym roku wyprodukowały nieco powyżej 7000 kWh.

Zainspirowało mnie to do dołożenia 3 klim, jedną już posiadałem.

Zlikwidowałem piec C.O. DS, gdyż dostałem dofinansowanie na piec gazowy. Gaz podłączony 29.11.2018 r., zużycie 246 m3, z czego 134 m3 do 31.12.2018 r.

3 klimy uruchamiane były sukcesywnie, jedna po drugiej do Świąt BN. Prądu z PV starczyło, teraz rośnie "górka" na następny sezon. Od czasu uruchomienia PV wodę w bojlerze grzeję prądem, przedtem w okresie od kwietnia do końca września głównie z instalacji solarnej (zlikwidowałem).

Na przełomie 2017-2018 testowałem piec Kospel (COP=1) - totalna porażka.

Co do gazu - jest wyłącznie do grzania w c.o., ale tylko przy temperaturach "minusowych".

Jeszcze odnośnie uszkodzeń sprężarek w PC P/W-przeczytałem kilka artykułów branżowych i wszędzie piszą to samo :

najczęstszą przyczyną uszkodzenia sprężarki jest nie prawidłowy montaż PC lub jej serwisowanie.

Poniżej kilka „grzeszków” wykonawców :

-zanieczyszczenia w układzie z czynnikiem np rurki miedziane cięte brzeszczotem

-za mała ilość oleju np przy usuwaniu i uzupełnianiu czynnika, czy przy za długiej instalacji

-nie odpowiedni dobór PC do budynku (bardziej dotyczy on/off niż inwerterów-częste taktowanie)

Dlatego właśnie PC monoblok eliminują prawie wszystkie potencjalne „zagrożenia” dot awarii.Może nam się trafić bubel produkcyjny-wtedy zazwyczaj w czasie trwania gwarancji powinien ujawnić się problem.

Dla monobloka moim zdaniem jedynym poważnym zagrożeniem jest stosowanie wody w układzie (nawet z układami antyzamrożeniowymi typu ups ,itp)-kiedy zalejemy system substancją nie zamarzającą i bezpieczną , znacznie zmniejszy nam się ryzyko awarii.

Jest jeszcze inny problem-zasilanie elektryczne. Mamy tu kilka problemów :

-chwilowe wzrosty napięcia ( tzw przepięcia)

-chwilowe zaniki (tzw piki),także poszczególnych faz

-za niskie napięcie

W/w zagrożenia można łatwo praktycznie wyeliminować :

1.w obrębie budynku/mieszkania

-bezpieczniki (ograniczniki) przepięciowe B+C

2.w obrębie zasilania PC

-czujnik zaniku napięcia czy faz ,sterujący stycznikiem gł zasilania

-opóźnienie czasowe po każdym zaniku zasilania

Np czujnik zaniku faz F&F CKF-318 ma w sobie już opóźnienie załączenia zasilania po zaniku lub wahnięciu jednej fazy.

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie
Jeszcze odnośnie uszkodzeń sprężarek w PC P/W-przeczytałem kilka artykułów branżowych i wszędzie piszą to samo :

najczęstszą przyczyną uszkodzenia sprężarki jest nie prawidłowy montaż PC lub jej serwisowanie.

Poniżej kilka „grzeszków” wykonawców :

-zanieczyszczenia w układzie z czynnikiem np rurki miedziane cięte brzeszczotem

-za mała ilość oleju np przy usuwaniu i uzupełnianiu czynnika, czy przy za długiej instalacji

-nie odpowiedni dobór PC do budynku (bardziej dotyczy on/off niż inwerterów-częste taktowanie)

Dlatego właśnie PC monoblok eliminują prawie wszystkie potencjalne „zagrożenia” dot awarii.Może nam się trafić bubel produkcyjny-wtedy zazwyczaj w czasie trwania gwarancji powinien ujawnić się problem.

Dla monobloka moim zdaniem jedynym poważnym zagrożeniem jest stosowanie wody w układzie (nawet z układami antyzamrożeniowymi typu ups ,itp)-kiedy zalejemy system substancją nie zamarzającą i bezpieczną , znacznie zmniejszy nam się ryzyko awarii.

Jest jeszcze inny problem-zasilanie elektryczne. Mamy tu kilka problemów :

-chwilowe wzrosty napięcia ( tzw przepięcia)

-chwilowe zaniki (tzw piki),także poszczególnych faz

-za niskie napięcie

W/w zagrożenia można łatwo praktycznie wyeliminować :

1.w obrębie budynku/mieszkania

-bezpieczniki (ograniczniki) przepięciowe B+C

2.w obrębie zasilania PC

-czujnik zaniku napięcia czy faz ,sterujący stycznikiem gł zasilania

-opóźnienie czasowe po każdym zaniku zasilania

Np czujnik zaniku faz F&F CKF-318 ma w sobie już opóźnienie załączenia zasilania po zaniku lub wahnięciu jednej fazy.

Pzdr

Bobrow co do 1 części się zgadzam, w większości to wina montażu. Jeśli chodzi o przepiecia, to podnie elektronika, a nie sprężarka.

Jednak analizując awarię sprężarki z przykładu powyżej, nastąpiła po 6 latach, więc jak mamy doczynienia z błędem montażu, to oznacza, że sprężarki są niesamowicie wytrzymałe.

W podanym przykładzie chińczyk, serwisant zalecił wyłączenie zgłaszania błędy przez PC i to doprowadziło do uszkodzeń po chyba 4 latach. Tam był uklad chłodniczy wykonany przez fabrykę i w źle wykonanej instalacji pracować 4 lata.

Jak będzie strzał pioruna po lini zasilającej -może pomóc ( i to nie zawsze) tylko szybki bezpiecznik ( uzwojenie sprężarki może się usmażyć).

Co do Chińczyków- nie nam zaufania do ich rodzimych producentów , ale ufam uznanym firmom które częściowo wykorzystują podzespoły produkowane w Chinladii...

Jak by ktoś był zainteresowany to sprężarka jest dostępna od reki, 3300zł netto.

a sprzęt ma 8 lat więc duży plus dla Panasonika że nawet do starszych modeli są części, z tego co spojrzałem praktycznie wszystkie części są dostępne.

Jak by ktoś był zainteresowany to sprężarka jest dostępna od reki, 3300zł netto.

a sprzęt ma 8 lat więc duży plus dla Panasonika że nawet do starszych modeli są części, z tego co spojrzałem praktycznie wszystkie części są dostępne.

Cześć CNC,

a możesz jeszcze podać ile by kosztowała u Ciebie usługa wymiany sprężarki np w promieniu 150km ?

Pzdr

Cześć CNC,

a możesz jeszcze podać ile by kosztowała u Ciebie usługa wymiany sprężarki np w promieniu 150km ?

Pzdr

a to zależy jaki powód jest usterki czy elektryczny czy mechaniczny, od 700zł do 1500zł

a to zależy jaki powód jest usterki czy elektryczny czy mechaniczny, od 700zł do 1500zł

Dzieki,

czyli jak dobrze policzyłem (dla droższego wariantu) : 3 300 PLN +1 500 PLN=4 800 PLN netto +8% VAT =5 184 PLN brutto

To jest jakiś konkret -było tu dużo domysłów.

Pzdr

Dzieki,

czyli jak dobrze policzyłem (dla droższego wariantu) : 3 300 PLN +1 500 PLN=4 800 PLN netto +8% VAT =5 184 PLN brutto

To jest jakiś konkret -było tu dużo domysłów.

Pzdr

Do tego jeszcze 5000 zł za uszkodzoną PC z 2011 roku (bez gwarancji), demontaż i transport, potem montaż. To już przekracza 10 tys.

Jak pisałem, wg mnie to co znalazł Kolega Jack3030 może być godne uwagi do 2 tys. zł.

Zgadza się, że zakup tej PC jest nieopłacalny. Mnie dziwi tylko, że właściciel nie chciał jej naprawic i potraktował jak produkt jednorazowy - do pierwszej awarii. Podana cena +-5tys. jest do zaakceptowania, chyba, że poza sprężarka poszła jeszcze elektronika.
Kto powiedział, że tam padła sprężarka? Nakręcacie się i sami sobie dopowiadacie. Dziwię się, że na podstawie jednego zdjęcia i zdania jeszcze nie doszliście do wniosku, że kabelek się wypiął...