Jack3030 18.04.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Jak w temacie, tym razem padło na kultową markową pompke. Aktualnie zastanawiam się na co wymienić mój kocioł DS, dostałem dotacje na docieplenie, a to wiąże się z koniecznością usunięcia kotła. Chciałem dokupić jakąś małą PC jako szczyt oraz ewentualnie awaryjnie, na wypadek jak w temacie, co przy 3 splitach i grzałkach jakoś by działało. Patrząc po dacie produkcji, to długo nie pochodziła, raptem 6-7 lat. Czy wymiana sprężarki jest aż tak droga w Panasie?Sądzę, że nowym źródłem ciepła nie będzie PC.https://www.olx.pl/oferta/okazja-pompa-ciepla-panasonic-CID628-IDxirGq.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) A czy to nie jest ten sam przypadek co był tu już przedstawiany ?W sumie dobrze by się stało , gdybyśmy poznali historię tego „sweterka” ? Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.04.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Ten sam. I dalej nie wiadomo o jakim uszkodzeniu i z jakiego powodu mowa. Chyba, że coś przegapiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Temat o uszkodzonych sprężarkach chyba już był.Z tego co pamiętam była jeszcze uszkodzona sprężarka w Daikinie i jakimś chinolu on/off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 18.04.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Temat o uszkodzonych sprężarkach chyba już był. Z tego co pamiętam była jeszcze uszkodzona sprężarka w Daikinie i jakimś chinolu on/off Dokładnie o chińczyk czytałem, został naprawiony, a tego ewidentnie ktosc się chce się pozbyć. Jeśli już o tej PC była mowa, to zastanawia mnie czy każda awaria sprężarki kończy się sprzedażą złomu. Takie są koszty naprawy intertera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Kompresor do Panasa jest dość drogi ( podobno ok 5 000 pln) ,ale nie najdroższy (droższy jest w Daikinie, znacznie tańszy Samsung, mniejszej mocy Mitsubishi też jest nie drogi ).Prawda jest jednak taka , że jest bardzo mało informacji o takich awariach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 18.04.2019 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Kompresor do Panasa jest dość drogi ( podobno ok 5 000 pln) ,ale nie najdroższy (droższy jest w Daikinie, znacznie tańszy Samsung, mniejszej mocy Mitsubishi też jest nie drogi ). Prawda jest jednak taka , że jest bardzo mało informacji o takich awariach. Dzięki za informację, nie sądziłem, że są takie drogie + robocizna i ludzie tracą ochotę na naprawę. Myślałem żeby kupić mały inwerter LG monobloc, tak np. 5kW, na sprężarkach scroll i R32. Jednak chyba skupie się na poszukiwaniu taniego on/off ze scroll'em i systemem evi, tak 8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.04.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Dzięki za informację, nie sądziłem, że są takie drogie + robocizna i ludzie tracą ochotę na naprawę. Myślałem żeby kupić mały inwerter LG monobloc, tak np. 5kW, na sprężarkach scroll i R32. Jednak chyba skupie się na poszukiwaniu taniego on/off ze scroll'em i systemem evi, tak 8kW. Taki złom, jak na OLX wart jest nie więcej jak 1000 do 2000 zł. Do wykorzystania jest hydroboks. Te 2000 zł można dać, jeśli w hydroboksie jest wymiennik płytowy. Koszt zakupu nowego wymiennika pracującego z R410a i R32 to nie mniej niż 1000zł. Ja też kupiłem uszkodzoną PC właśnie z myślą o zmontowaniu sobie "od początku" PC. Mam podobną sytuację, co Ty, gdyż używam 4 klimatyzacji. Same klimy do grzania domy nie wystarczą, choć są "bezcenne". Brakowało mi małej PC, tak 5 do 8 kW na dogrzanie łazienek i kuchni. Wracając do mojego złomu, to wbrew logice działa. Jeśli padnie, to wrócę do planu "A". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 19.04.2019 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Mam podobną sytuację, co Ty, gdyż używam 4 klimatyzacji. Same klimy do grzania domy nie wystarczą, choć są "bezcenne". Brakowało mi małej PC, tak 5 do 8 kW na dogrzanie łazienek i kuchni. Właśnie w tym jest problem, że aktualnie mam PC 14kW on/off z grzejnikami na dom po pow. cał. 330m2 / ogrzewanej licząc schody przez 4 poziomy ponad 240m2. Dom częściowo ocieplony. Wszystko sprawnie działa. Jako szczytowe źródło mam kocioł DS, w którym w zeszłej zimy paliłem drewnem. Korzystając z dotacji na docieplenie pozostałych ścian, muszę zlikwidować kocioł DS. Moja PC teoretycznie dla A -15/W45 ma moc 9,8kW i cop 1,9 i to będzie trochę za mało licząc jeszcze duże zużycie cwu. Teraz montuje 2 klimy na poddasze ( jedna do pokoju który ma ogrzewania, druga do dopiero co wyremontowanego pokoju bez ogrzewania, trzecia klima trafi do pokoju na piętro - reszta będzie ogrzewana z PC. I mam dylemat we wniosku zawarłem wymianę kotła DS na gazowy kondensacyjny - jako źródło szczytowe i zabezpieczenie, jednak coraz bardziej skłaniam się nad likwidacją przyłącza gazu. Chciałem kupić pompę inwerterową LG - jednak czytając o kosztach ich naprawy to wychodzi, że to jest produkt jednorazowy - do pierwszej awarii sprężarki, później ludzie sprzedają uszkodzone. I tak zrobić bufor i grzałki, kocioł kospel, czy drugą PC 8-10kW. Na kospel i gaz dostanę dotację. Bufor z nierdzewki ( pewnie Viessman używany) + grzałki na to już nie dostanę dotacji zresztą koszt tylko +-2tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 19.04.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 @Jack3030Więc ja mam o połowę mniejszy dom, ale z lat 30-tych ubiegłego wieku. Moje 2 przyłącza z PV w ubiegłym roku wyprodukowały nieco powyżej 7000 kWh. Zainspirowało mnie to do dołożenia 3 klim, jedną już posiadałem. Zlikwidowałem piec C.O. DS, gdyż dostałem dofinansowanie na piec gazowy. Gaz podłączony 29.11.2018 r., zużycie 246 m3, z czego 134 m3 do 31.12.2018 r. 3 klimy uruchamiane były sukcesywnie, jedna po drugiej do Świąt BN. Prądu z PV starczyło, teraz rośnie "górka" na następny sezon. Od czasu uruchomienia PV wodę w bojlerze grzeję prądem, przedtem w okresie od kwietnia do końca września głównie z instalacji solarnej (zlikwidowałem).Na przełomie 2017-2018 testowałem piec Kospel (COP=1) - totalna porażka. Co do gazu - jest wyłącznie do grzania w c.o., ale tylko przy temperaturach "minusowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.04.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeszcze odnośnie uszkodzeń sprężarek w PC P/W-przeczytałem kilka artykułów branżowych i wszędzie piszą to samo :najczęstszą przyczyną uszkodzenia sprężarki jest nie prawidłowy montaż PC lub jej serwisowanie.Poniżej kilka „grzeszków” wykonawców :-zanieczyszczenia w układzie z czynnikiem np rurki miedziane cięte brzeszczotem -za mała ilość oleju np przy usuwaniu i uzupełnianiu czynnika, czy przy za długiej instalacji-nie odpowiedni dobór PC do budynku (bardziej dotyczy on/off niż inwerterów-częste taktowanie) Dlatego właśnie PC monoblok eliminują prawie wszystkie potencjalne „zagrożenia” dot awarii.Może nam się trafić bubel produkcyjny-wtedy zazwyczaj w czasie trwania gwarancji powinien ujawnić się problem.Dla monobloka moim zdaniem jedynym poważnym zagrożeniem jest stosowanie wody w układzie (nawet z układami antyzamrożeniowymi typu ups ,itp)-kiedy zalejemy system substancją nie zamarzającą i bezpieczną , znacznie zmniejszy nam się ryzyko awarii.Jest jeszcze inny problem-zasilanie elektryczne. Mamy tu kilka problemów :-chwilowe wzrosty napięcia ( tzw przepięcia)-chwilowe zaniki (tzw piki),także poszczególnych faz-za niskie napięcieW/w zagrożenia można łatwo praktycznie wyeliminować :1.w obrębie budynku/mieszkania-bezpieczniki (ograniczniki) przepięciowe B+C2.w obrębie zasilania PC-czujnik zaniku napięcia czy faz ,sterujący stycznikiem gł zasilania-opóźnienie czasowe po każdym zaniku zasilaniaNp czujnik zaniku faz F&F CKF-318 ma w sobie już opóźnienie załączenia zasilania po zaniku lub wahnięciu jednej fazy.Pzdr Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 20.04.2019 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Jeszcze odnośnie uszkodzeń sprężarek w PC P/W-przeczytałem kilka artykułów branżowych i wszędzie piszą to samo : najczęstszą przyczyną uszkodzenia sprężarki jest nie prawidłowy montaż PC lub jej serwisowanie. Poniżej kilka „grzeszków” wykonawców : -zanieczyszczenia w układzie z czynnikiem np rurki miedziane cięte brzeszczotem -za mała ilość oleju np przy usuwaniu i uzupełnianiu czynnika, czy przy za długiej instalacji -nie odpowiedni dobór PC do budynku (bardziej dotyczy on/off niż inwerterów-częste taktowanie) Dlatego właśnie PC monoblok eliminują prawie wszystkie potencjalne „zagrożenia” dot awarii.Może nam się trafić bubel produkcyjny-wtedy zazwyczaj w czasie trwania gwarancji powinien ujawnić się problem. Dla monobloka moim zdaniem jedynym poważnym zagrożeniem jest stosowanie wody w układzie (nawet z układami antyzamrożeniowymi typu ups ,itp)-kiedy zalejemy system substancją nie zamarzającą i bezpieczną , znacznie zmniejszy nam się ryzyko awarii. Jest jeszcze inny problem-zasilanie elektryczne. Mamy tu kilka problemów : -chwilowe wzrosty napięcia ( tzw przepięcia) -chwilowe zaniki (tzw piki),także poszczególnych faz -za niskie napięcie W/w zagrożenia można łatwo praktycznie wyeliminować : 1.w obrębie budynku/mieszkania -bezpieczniki (ograniczniki) przepięciowe B+C 2.w obrębie zasilania PC -czujnik zaniku napięcia czy faz ,sterujący stycznikiem gł zasilania -opóźnienie czasowe po każdym zaniku zasilania Np czujnik zaniku faz F&F CKF-318 ma w sobie już opóźnienie załączenia zasilania po zaniku lub wahnięciu jednej fazy. Pzdr Bobrow co do 1 części się zgadzam, w większości to wina montażu. Jeśli chodzi o przepiecia, to podnie elektronika, a nie sprężarka. Jednak analizując awarię sprężarki z przykładu powyżej, nastąpiła po 6 latach, więc jak mamy doczynienia z błędem montażu, to oznacza, że sprężarki są niesamowicie wytrzymałe. W podanym przykładzie chińczyk, serwisant zalecił wyłączenie zgłaszania błędy przez PC i to doprowadziło do uszkodzeń po chyba 4 latach. Tam był uklad chłodniczy wykonany przez fabrykę i w źle wykonanej instalacji pracować 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.04.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Jak będzie strzał pioruna po lini zasilającej -może pomóc ( i to nie zawsze) tylko szybki bezpiecznik ( uzwojenie sprężarki może się usmażyć).Co do Chińczyków- nie nam zaufania do ich rodzimych producentów , ale ufam uznanym firmom które częściowo wykorzystują podzespoły produkowane w Chinladii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.04.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Jak by ktoś był zainteresowany to sprężarka jest dostępna od reki, 3300zł netto.a sprzęt ma 8 lat więc duży plus dla Panasonika że nawet do starszych modeli są części, z tego co spojrzałem praktycznie wszystkie części są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.04.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Jak by ktoś był zainteresowany to sprężarka jest dostępna od reki, 3300zł netto. a sprzęt ma 8 lat więc duży plus dla Panasonika że nawet do starszych modeli są części, z tego co spojrzałem praktycznie wszystkie części są dostępne. Cześć CNC, a możesz jeszcze podać ile by kosztowała u Ciebie usługa wymiany sprężarki np w promieniu 150km ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.04.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Cześć CNC, a możesz jeszcze podać ile by kosztowała u Ciebie usługa wymiany sprężarki np w promieniu 150km ? Pzdr a to zależy jaki powód jest usterki czy elektryczny czy mechaniczny, od 700zł do 1500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.04.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 a to zależy jaki powód jest usterki czy elektryczny czy mechaniczny, od 700zł do 1500zł Dzieki, czyli jak dobrze policzyłem (dla droższego wariantu) : 3 300 PLN +1 500 PLN=4 800 PLN netto +8% VAT =5 184 PLN brutto To jest jakiś konkret -było tu dużo domysłów. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 20.04.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Dzieki, czyli jak dobrze policzyłem (dla droższego wariantu) : 3 300 PLN +1 500 PLN=4 800 PLN netto +8% VAT =5 184 PLN brutto To jest jakiś konkret -było tu dużo domysłów. Pzdr Do tego jeszcze 5000 zł za uszkodzoną PC z 2011 roku (bez gwarancji), demontaż i transport, potem montaż. To już przekracza 10 tys. Jak pisałem, wg mnie to co znalazł Kolega Jack3030 może być godne uwagi do 2 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 20.04.2019 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Zgadza się, że zakup tej PC jest nieopłacalny. Mnie dziwi tylko, że właściciel nie chciał jej naprawic i potraktował jak produkt jednorazowy - do pierwszej awarii. Podana cena +-5tys. jest do zaakceptowania, chyba, że poza sprężarka poszła jeszcze elektronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.04.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Kto powiedział, że tam padła sprężarka? Nakręcacie się i sami sobie dopowiadacie. Dziwię się, że na podstawie jednego zdjęcia i zdania jeszcze nie doszliście do wniosku, że kabelek się wypiął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts