Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Następna Sprężarka poszła na emeryturę.

Jack3030

Recommended Posts

Zgadza się, że zakup tej PC jest nieopłacalny. Mnie dziwi tylko, że właściciel nie chciał jej naprawic i potraktował jak produkt jednorazowy - do pierwszej awarii. Podana cena +-5tys. jest do zaakceptowania, chyba, że poza sprężarka poszła jeszcze elektronika.

Historia tej PC znana jest tylko jej właścicielowi. Nie wykluczone, że kupił ją jako używaną np. z GB. Sprzedaje od kilku miesięcy bez powodzenia. Czy nie prościej zreperować, eksploatować, albo sprzedać już naprawioną?

Jak pisałem - na dzień dzisiejszy jest to złom.

Ja emeryt za swój złom zapłaciłem "mniej więcej" 13-tą emeryturę brutto wliczając w to koszt paliwa. Czasu nie liczę, bo to mój czas...

Ale jest takie stare ludowe powiedzenie: "przyjdzie gł--upi i kupi". Pewnie znane sprzedającemu.

Często jadę do awarii sprężarki i wymieniam kondensator . Z pompkami do wody też tak jest. Mało tego na płytkach też padają kondensatory w module zasilacza .

Czasem padnie warystor i bezpiecznik . Wymienia się często całą płytę . Sprężarka pada jak ucieka czynnik ,a ktoś uparcie resetuje albo gdy robiśie instalację chłodniczą nie zgodnie ze sztuką .

• 1 month później...
Często jadę do awarii sprężarki i wymieniam kondensator . Z pompkami do wody też tak jest. Mało tego na płytkach też padają kondensatory w module zasilacza .

Czasem padnie warystor i bezpiecznik . Wymienia się często całą płytę . Sprężarka pada jak ucieka czynnik ,a ktoś uparcie resetuje albo gdy robiśie instalację chłodniczą nie zgodnie ze sztuką .

Zgadza się. Jeszcze nie wiemy dokładnie co może być uszkodzone w tej PC (ogłoszenie jest od wczoraj nieaktualne):

https://www.olx.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-daikin-CID628-IDAkkmV.html#9b7b3ac0f3

Sąsiad ją kupił. Zasugerowałem mu, że może warto, bo podobnie jak ja będzie mógł wykorzystać w najgorszym razie na części. Zapłacił o 5 % mniej w stosunku do ceny z ogłoszenia.

Jak na razie to na pewno "do tyłu" jest jeden czujnik.

Co do tej PC z Łodzi za 5500 zł uszkodzonej, to widziałem, że chyba została sprzedana.

Moja PC jest działająca.