Gothicus 18.04.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Witam. Wkrótce rozpoczynam budowę w technologi "ciężkiego szkieletu" i stoję w rozkroku czym to ogrzać. Dom parterowy, PU 90 m2 + garaż z pom. gosp. (25 m2). Planuję rekuperację, fotowoltaikę i kominek, ale nie wiem czym ogrzewać "zasadniczo". Gaz ziemny będzie w drodze.... ale jak czytam forum to zaczynam wątpić Pomocy proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emlem 19.04.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Witam!Buduję podobny dom i też nurtuje mnie to zagadnienie. Z resztą sam założyłem temat na forum, bo zastanawiam się nad czystym prądem (grzejniki Atlantic) - koszt takiego systemu grzewczego to 1500-2500zł. Ewentualnie myślę też o klimatyzacji. Oczywiście czysty prąd z COP=1 generuje najwyższe rachunki, ale z tego co czytam w internecie przy odpowiednim sterowaniu może mieć to sens. Budowa kotłowni z piecem gazowym i instalacja CO to koszt 20-30 tyś. Więc nawet jeśli rachunki za prąd będą wyższe to może okazać się, że różnica wynikająca z wyboru gazu będzie zwracała się 10-15 lat. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Ostatnio natknąłem się na ciekawy blog: http://www.kanadyjczyk.eu, szczególnie ten post: https://kanadyjczyk.eu/2017/12/08-12-2017-troche-czasu-mineo-wiec-moge/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Mnie samo ogrzewanie prądem zachęca - dom będzie mały, dobrze zaizolowany i z fotowoltaiką. W PC boję się hałasu i jej wydajności przy niskich temperaturach. Dodatkowo wszystkie "dobre dusze" mówią - masz gaz przy działce to nie kombinuj... Głupieję już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Gruntowa PC odpada.. Dość mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 3 odwierty to już brzmi kusząco - jaka jest to koszt? Ktoś mnie "straszył", że gruntowe się zamulają itd.... albo po paru latach kolejne odwierty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Gdzie masz mało miejsca? Moja PC zajmuje 0.5m2 w domu i 3 odwierty nie zajmują wogóle miejsca koło domu. Muszą być tylko ponad 7m jeden od drugiego. Do domu 90m2 gruntówka z odwiertami ?? Pompa, odwierty, podłogówka ... 50 kzł starczy , czy pęknie ? Aaaa, zapomniałem o PV za 30tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 To w takim razie PC powietrzna? Czy może po prostu PV + OE? PV będzie pewnie taniej niż 25k - są obecnie dotacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 A jakie masz dotacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 WARSZAWA: Dotacja ze środków budżetu m.st Warszawa na zakup i montaż m.in. instalacji fotowoltaicznych oraz pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 19.04.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 no i jeszcze http://www.nfosigw.gov.pl/czyste-powietrze/o-programie-czyste-powietrze-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.04.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Czyste Powietrze na PV to tylko kredyt, a nie dotacja.A ile AKTUALNIE dotuje miasto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 20.04.2019 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Co do dotacji miejskiej muszę sprawdzić, ale chyba ok 40%? Jeżeli więc np. PV byłaby nieopłacalna to .... gaz? I wrócimy do tematu kosztu instalacji itd... Ehh... jak by nie patrzeć, d..a zawsze z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 20.04.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Przeciez przy takim malym i dobrze ocieplonym domu jesli planujesz PV to tylko i wylaczenie prad. Kable grzejne pewnie nie wyjda wiecej niz 6-7k. Zawsze mozesz kupic klime za 3k ktora ogarnie pewnie 2/3domu i zmniejszy rachunki do tego schlodzi w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 CIekawe jest zastosowanie grzejników elektrycznych np ATLANATIC i klimatyzator (To też pompa ciepła za np 4000 zł) w salonie jako źródło taniego ciepłą.Grzejniki tylko wyrównują temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.04.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Co do dotacji miejskiej muszę sprawdzić, ale chyba ok 40%? Jeżeli więc np. PV byłaby nieopłacalna to .... gaz? Niestety teraz 30 % ( własnie dostałem).W tak małym ciepłym domu gaz to bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Witam! Buduję podobny dom i też nurtuje mnie to zagadnienie. Z resztą sam założyłem temat na forum, bo zastanawiam się nad czystym prądem (grzejniki Atlantic) - koszt takiego systemu grzewczego to 1500-2500zł. Ewentualnie myślę też o klimatyzacji. Oczywiście czysty prąd z COP=1 generuje najwyższe rachunki, ale z tego co czytam w internecie przy odpowiednim sterowaniu może mieć to sens. Budowa kotłowni z piecem gazowym i instalacja CO to koszt 20-30 tyś. Więc nawet jeśli rachunki za prąd będą wyższe to może okazać się, że różnica wynikająca z wyboru gazu będzie zwracała się 10-15 lat. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Ostatnio natknąłem się na ciekawy blog: http://www.kanadyjczyk.eu, szczególnie ten post: https://kanadyjczyk.eu/2017/12/08-12-2017-troche-czasu-mineo-wiec-moge/ Wszystko co napisałeś to 100 % prawda . Mam takie rozwiązanie od 16 lat i szczerze polecam. Chyba czytasz mi w myślach bo myśle o kilmie do ogrzewania parteru za 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 22.04.2019 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ok... A jak wygląda połączenie OE ze sterownikami? Jakie elementy były by niezbędne do racjonalnego sterowania a co byłoby przesadą? Nie chcę wchodzić w jakieś mega zbędne instalacje typu wypasiony "inteligentny dom", aczkolwiek sterowanie online nie było by takie złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ok... A jak wygląda połączenie OE ze sterownikami? Jakie elementy były by niezbędne do racjonalnego sterowania a co byłoby przesadą? Nie chcę wchodzić w jakieś mega zbędne instalacje typu wypasiony "inteligentny dom", aczkolwiek sterowanie online nie było by takie złe Nie bardzo rozumiem o jakie sterowniki chodzi?? Ja mam centralne sterowanie zegarem z tablicy zabezpieczone dwoma zbiorczymi przekaźnikami, przy czym podłogówka ma swoje sterowanie poza zegarem od konwektorów. Można również przy konwektorach atlanica f-18 zastosować jedną chronokartę i wtedy zegar na tablicy jest zbyteczny, ja na początku miałem konwektory gorszej klasy i dlatego mam zegar. Sterowanie online nie ma uzasadnienia nawet jeżeli masz w domu po dłuższej nieobecności kilkanaście stopni to włączasz ogrzewanie po przybyciu i dodatkowo mam dmuchawę 3kw , 2h i temperatura jest ponad 20 st. nie widzę potrzeby stosowania modułu online. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gothicus 22.04.2019 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ok. Do czytam sobie o możliwościach chronokarty.2 rzecz - Ogrzewanie CWU (tylko dla 2 osób, sporadycznie 3), na co uważać, w co się nie ładować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.04.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ok. Do czytam sobie o możliwościach chronokarty. 2 rzecz - Ogrzewanie CWU (tylko dla 2 osób, sporadycznie 3), na co uważać, w co się nie ładować? Z konieczności miałem 100l bojler przez 14 lat też marki atlantic dawał radę ale przy 3 osobach trzeba było obchodzić się z cuw oszczędnie tzn zmywarka i korzystanie z prysznica raczej w stylu eco . Bojler wykorzystywał wszystkie tanie strefy w taryfie g-12w więc wody było najwięcej w weekendy wtedy kiedy szło najwięcej.. Obecnie mam pompę powietrzna do cuw i bardzo takie rozwiązanie polecam. Koszt cuw dla 2 osób jak mierzyłem w lecie wychodził około 12 zł/miesiąc ale poza tym komfort korzystania z cuw jest nieporównywalny mam zasobnik 300l i woda nigdy sie nie kończy. Mam taki model bo korzystałem z dofinansowania z OZE i nie miałem możliwości jego wyboru więcej szczegółów w tym wątku https://forum.budujemydom.pl/topic/31508-austria-email-co-to-za-firma/ . Gdybym miał kupować sam to można taniej np: https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-7329016643 ale są i inne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts