Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła wysokotemperaturowa Hitachi Yutaki S80

emigrus

Recommended Posts

Tak sobie szukając i czytając o grzejnikach znalazłem informacje od instalatorów, że z PC najlepiej sprawdzają się grzejniki Kermi Therm X ( https://www.kermi.pl/ogrzewanie-pomieszczen/dlaczego-warto-wybrac-grzejniki-energooszczedne-therm-x2/ ). Podrzucam taką informację, może komuś się przyda, jakby ktoś modernizował swoją instalację dalej opartą o grzejniki, ale z pompą ciepła. Ludzie piszą, że innych firm grzejniki płytowe są w porządku, ale z PC najlepiej się sprawdza Kermi Therm X - z doświadczeń już pracujących instalacji. To taka ciekawostka i info. Link dodałem do bookmarków, więc może kiedyś się przyda co należy podmienić zamiast tych moich aluminiowych. Edytowane przez emigrus

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupilem taka jaka tam i wtedy chcialem :)

Spełnia swoja funkcje od 9 lat.

Zwykle HT do 65*C?

No tak, innych marek co nie mają jednostek wewnętrznych i mają wersje HT grzejącą wodę do 65 stopni i w pogotowiu zamontowane grzałki 6-9 kW. W każdym razie według ich mniemania to jest także pompa wysokotemperaturowa, grzejąca wodę do 65 stopni bez wspomagania grzałkami.

Masz już 9 lat Daikina HT? To ile za niego zapłaciłeś jak dziś taki Dakin HT kosztuje prawie 50 tys. złotych.

1. Wymienisz te marki z przed 9 lat? :)

2. Mniej, co dziwne... bo wedlug forumowych „expertof” mialy taniec... bo to taka „lodowka” jest :)

Dla mnie to będzie ciężko wymienić, bo 9 lat temu nawet nie wiem jaka była sytuacja w Polsce odnośnie PC. No to inaczej - dziś byś ponownie kupił PC HT z 2 sprężarkami, czy PC HT z jedną sprężarką co grzeje do 65 stopni i jest wspomaganie grzałkami?

Edytowane przez emigrus

Tak jak pisał wcześniej @codix. Sprawa jest banalnie prosta. Tak przewymiarowujemy grzejniki niskotemperaturowe, żeby na wyjściu z PC była jak najniższa temp. wody. Do tego najlepiej mieć ocieplony dom. Dopiero wtedy to ma jakiś sens ekonomiczny nie mając podłogówki. Edytowane przez emigrus

Ja poszedłem odwrotną drogą. Powiedziałem sobie, że koniec z kopciuchem i tyle!! Założyłem najpierw PV, zamówiłem PC wysokotemperaturową, przygotowałem elektrykę do modernizacji, wymieniłem drzwi w garażu i to już daje kwotę 65 tysięcy złotych. Do tego przeróbka kotłowni i co najwyżej dokupię grzejnik Purmo C33 60cm/180cm - większy mi się nie zmieści, resztę grzejników poprzemieniam i koniec kasy. Docieplenie i inne tematy to na przyszłość. Tylko nie wiem na jaką przyszłość.

Emigrus mnie przeraził z tą pompą i pojechałem do gościa, który ma taką samą, którą zamówiłem. Więc chata z PRL. Ściany z żużla 38 cm. Stropodach, też pewno ocieplony jak za dawnych lat, kaloryfery żeliwne, okna plastikowe nie nowe już. Dom 150m 2. Facet zadowolony jak cholera, bo koszt mniejszy od ekogroszku. Faktury za prąd od października do marca 4 400zł z CWU w taryfie G11. Czyli jeżeli tak, to mnie satysfakcjonuje. 7000kwh na sezon plus marzec i kawałek kwietnia trzeba doliczyć to w moim przypadku bajka. Pewno Hitachi jest wydajniejsza ale to są różnice trudne chyba do oszacowania. Zobaczymy jak to u mnie w przyszłym sezonie zadziała.

Już nie będę zaśmiecał wątku.