emigrus 22.04.2019 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak sobie szukając i czytając o grzejnikach znalazłem informacje od instalatorów, że z PC najlepiej sprawdzają się grzejniki Kermi Therm X ( https://www.kermi.pl/ogrzewanie-pomieszczen/dlaczego-warto-wybrac-grzejniki-energooszczedne-therm-x2/ ). Podrzucam taką informację, może komuś się przyda, jakby ktoś modernizował swoją instalację dalej opartą o grzejniki, ale z pompą ciepła. Ludzie piszą, że innych firm grzejniki płytowe są w porządku, ale z PC najlepiej się sprawdza Kermi Therm X - z doświadczeń już pracujących instalacji. To taka ciekawostka i info. Link dodałem do bookmarków, więc może kiedyś się przyda co należy podmienić zamiast tych moich aluminiowych. Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 22.04.2019 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Kupilem taka jaka tam i wtedy chcialem Spełnia swoja funkcje od 9 lat. Zwykle HT do 65*C? No tak, innych marek co nie mają jednostek wewnętrznych i mają wersje HT grzejącą wodę do 65 stopni i w pogotowiu zamontowane grzałki 6-9 kW. W każdym razie według ich mniemania to jest także pompa wysokotemperaturowa, grzejąca wodę do 65 stopni bez wspomagania grzałkami. Masz już 9 lat Daikina HT? To ile za niego zapłaciłeś jak dziś taki Dakin HT kosztuje prawie 50 tys. złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 23.04.2019 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Grzejniki Kermi Therm w sumie 2 x droższe od PURMO. Nie wiem czy gra warta świeczki?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.04.2019 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Grzejniki Kermi Therm w sumie 2 x droższe od PURMO. Nie wiem czy gra warta świeczki?/ Też nie wiem. Może ktoś się wypowie kto siedzi w temacie. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.04.2019 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 1. Wymienisz te marki z przed 9 lat? 2. Mniej, co dziwne... bo wedlug forumowych „expertof” mialy taniec... bo to taka „lodowka” jest Dla mnie to będzie ciężko wymienić, bo 9 lat temu nawet nie wiem jaka była sytuacja w Polsce odnośnie PC. No to inaczej - dziś byś ponownie kupił PC HT z 2 sprężarkami, czy PC HT z jedną sprężarką co grzeje do 65 stopni i jest wspomaganie grzałkami? Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 23.04.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 No dobrze, a co się stanie, jeżeli wymienisz kaloryfery na trzy płytowe tak jak napisałeś i zostawisz tą pompę, którą masz aktualnie?? Jaki nastąpi efekt? Takie zapytanie do Ciebie mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 23.04.2019 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak jak pisał wcześniej @codix. Sprawa jest banalnie prosta. Tak przewymiarowujemy grzejniki niskotemperaturowe, żeby na wyjściu z PC była jak najniższa temp. wody. Do tego najlepiej mieć ocieplony dom. Dopiero wtedy to ma jakiś sens ekonomiczny nie mając podłogówki. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmalina 24.04.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Ja poszedłem odwrotną drogą. Powiedziałem sobie, że koniec z kopciuchem i tyle!! Założyłem najpierw PV, zamówiłem PC wysokotemperaturową, przygotowałem elektrykę do modernizacji, wymieniłem drzwi w garażu i to już daje kwotę 65 tysięcy złotych. Do tego przeróbka kotłowni i co najwyżej dokupię grzejnik Purmo C33 60cm/180cm - większy mi się nie zmieści, resztę grzejników poprzemieniam i koniec kasy. Docieplenie i inne tematy to na przyszłość. Tylko nie wiem na jaką przyszłość. Emigrus mnie przeraził z tą pompą i pojechałem do gościa, który ma taką samą, którą zamówiłem. Więc chata z PRL. Ściany z żużla 38 cm. Stropodach, też pewno ocieplony jak za dawnych lat, kaloryfery żeliwne, okna plastikowe nie nowe już. Dom 150m 2. Facet zadowolony jak cholera, bo koszt mniejszy od ekogroszku. Faktury za prąd od października do marca 4 400zł z CWU w taryfie G11. Czyli jeżeli tak, to mnie satysfakcjonuje. 7000kwh na sezon plus marzec i kawałek kwietnia trzeba doliczyć to w moim przypadku bajka. Pewno Hitachi jest wydajniejsza ale to są różnice trudne chyba do oszacowania. Zobaczymy jak to u mnie w przyszłym sezonie zadziała. Już nie będę zaśmiecał wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 24.04.2019 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Z czego tu się cieszyć. Za sezon płacić ponad 4000 złotych jest chore. Dom nie jest jakiś duży - 150 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 24.04.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tylko nie wiem na jaką przyszłość. Do 100 lat, to ile Tobie zostało??? Mając dom to zawsze będzie coś do zrobienia, poprawy, modernizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.04.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 ceny grzejników sa prawie identyczne na rynku.Jakość też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts