errorfree 19.04.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Cześć Wszystkim! Dopiero studiuje swój projekt domu i chciałbym się dowiedzieć co nieco na temat starterów zbrojeniowych (pionowe zbrojenie fundamentowe). Niestety w moim projekcie nie mogę się nic doszukać na ten temat. Czy jest możliwe że nie są przewidziane? Wysyłam fragment projektu fundamentów. Czy możecie mi podpowiedzieć coś na ten temat? Dzięki! Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 19.04.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Na tym fragmencie nie widać żeby były jakies rdzenie/słupy a więc i starterów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 20.04.2019 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Tak jak kolega powyżej napisał, na tym rzucie góry fundamentów nie ma przewidzianych żadnych rdzeni, a co za tym idzie nie musisz wypuszczać z ławy żadnych starterów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
errorfree 24.04.2019 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Dzięki Panowie za podpowiedź. To będzie parterówka, więc z tego co wychodzi nie wymagane startery. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 To jest rzut fundamentów na którym nie widać słupów i trzpieni.To nie znaczy że na konstrukcji parteru nie pojawią się.Pokaż rzut parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
errorfree 29.04.2019 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Rzut parteru: Dzięki za pomoc. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez errorfree Zła rozdzielczość pliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 29.04.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie masz żadnego zbrojenia pionowego i bardzo dobrze, czasami konstruktorzy przy parterówce wrzucają na zapas...Ja tak mam, konstruktor wrzucił 9 słupów, ( parterówka bez piwnicy i poddasza), na moje pytanie po co tyle ? odpowiedż ; żeby ściany się nie rozjechały, mówię że na dachu wiązary a tam występuje nacisk pionowy więc bez sensu. Odpowiedz : lepiej na zapas dać...Nóż się w kieszeni otwiera jak słyszę takie rzeczy..Jeszcze 10 lat temu większość zbrojenia robiło się na pręcie fi 10, teraz na fi 12...Rozumiem że świat idzie do przodu i jest wiele nowych pożytecznych rozwiązań, ale pewne rzeczy w projektach robi się chyba tylko po to aby więcej materiału szło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie masz żadnego zbrojenia pionowego i bardzo dobrze, czasami konstruktorzy przy parterówce wrzucają na zapas...Ja tak mam, konstruktor wrzucił 9 słupów, ( parterówka bez piwnicy i poddasza), na moje pytanie po co tyle ? odpowiedż ; żeby ściany się nie rozjechały, mówię że na dachu wiązary a tam występuje nacisk pionowy więc bez sensu. Odpowiedz : lepiej na zapas dać...Nóż się w kieszeni otwiera jak słyszę takie rzeczy..Jeszcze 10 lat temu większość zbrojenia robiło się na pręcie fi 10, teraz na fi 12...Rozumiem że świat idzie do przodu i jest wiele nowych pożytecznych rozwiązań, ale pewne rzeczy w projektach robi się chyba tylko po to aby więcej materiału szło.. Ale Ty biedny jesteś , konstruktor sie uparł na Ciebie , pewnie nie on jeden. A może byś doczytał że nie tylko obciążenie pionowe jest na ścianę ale i poziome, nie koniecznie z dźwigara - to nie boli (czytanie). Tekst o prętach fi 10 i 12 lata po świecie od 30 tyle jak go pamiętam, był i jest bzdurą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 29.04.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Ale Ty biedny jesteś , konstruktor sie uparł na Ciebie , pewnie nie on jeden. A może byś doczytał że nie tylko obciążenie pionowe jest na ścianę ale i poziome, nie koniecznie z dźwigara - to nie boli (czytanie). Tekst o prętach fi 10 i 12 lata po świecie od 30 tyle jak go pamiętam, był i jest bzdurą .No wiesz nie każdy jest taki mądry jak Ty...Może napiszesz coś o tym poziomym obciążeniu.. Ja zmieniłem konstruktora i jakoś sie okazało że nie potrzebne słupy, dlatego napisałem że dają na zapas. Okazało się że zrobił konstrukcję pod dach w technologii tradycyjnej robionej na budowie..a tam oczywiście bym się z nim zgodził, bo inne siły działają na ściany przy takim dachu. Gdybym nie podrążył tematu to by tak zostało w projekcie...No ale oczywiście można napisać że pewnie uparł się na mnie z ironią we wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Nie znam Twojego budynku ale co z wiatrem? Szerokości ław, dobór zbrojenia 'w poziomie' wieńca masz policzone? Stawiam w ciemno NIE. Jak masz to pokaż. W domu ile masz wewnętrznych prostopadłych do głównej osi ścian nośnych z wieńcem ? - pewnie zero............ zbrojenia wieńca 4#12 na ilu 10-12 metrach? a może na 16........... pokaż co masz pogadamy bez ironii. Chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
errorfree 14.05.2019 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Panowie... tematem postu była interpretacja postu. Nie widzę konieczności kłócenia się miedzy sobą o bzdury. Ufam, że projektanci wiedzą co robią i pytam tylko co mam zrobić nie po co ale dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.05.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Po co to, po co tamto, na grzyba mi ten wieniec, po kiego taki mocny beton ...itd. A za jakiś czas wpis typu - ratunku, pomocy, chałupa mi się rozłazi, murłata wykręca, szczyty pękają. No ale było taniej? Było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.06.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) U mnie też nie ma starterów a mam okno narożne na parterze w kuchni i zastanawiam się czy nie powinno być jakiegoś rdzenia przy oknach w ścianie? Dodam że nie chciałem żadnego słupa w narożniku. Dom podpiwniczony. Ponadto w wykuszu mamy wąskie okienka po bokach i wg projektu widzę tam bloczek. Rozumiem że jeśli mam już wylany strop w piwnicy to dodanie starterów może się odbyć tylko poprzez chemiczne wklejanie prętów? Od czego zależy czy są rdzenie przy takich oknach/drzwiach narożnych? Mam dwa stropy monolityczne. W trakcie budowy żonie spodobał się sąsiedni budynek gdzie są narożne drzwi tarasowe. U nas w projekcie tego nie ma, ale nie wiem czy teraz będzie to możliwe do zrealizowania skoro nie ma starterów nigdzie. Edytowane 13 Czerwca 2019 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts